ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεια σου Παύλο.... Πρίγκιπα
Πως το παιδί με τους ξεχωριστούς προγόνους και συγγενείς – κατέκτησε την Ελληνική Ροκ Σκηνή!
Άκουσε το άρθρο
Η 27η Ιουλίου 1948, ήταν ξεχωριστή για το ζεύγος Κων/νου και Ευγενίας Σιδηροπούλου. Εκείνος γόνος σπουδαίας και ιστορικής ποντιακής φαμίλιας καπνεμπόρων, νυν βιοτέχνης χαρτιού - κι εκείνη με προγονικούς συγγενείς τον Αλέξη Ζορμπά, την Γαλάτεια Καζαντζάκη και την Έλλη Αλεξίου.
Η γέννηση του Παύλου γέμισε χαρά το σπίτι τους, το σπίτι μιας ευκατάστατης οικογένειας. Ακολούθησε η γέννηση της αδερφής του Μελίνας, την οποία λάτρευε - αλλά και η εγκατάσταση της οικογενείας του στην Αθήνα! Από μικρός παρακολουθούσε μαθήματα σε Ωδείο, δείχνοντας το ταλέντο του.
ΚΑΡΜΙΚΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πέτυχε κατόπιν εξετάσεων να εισαχθεί, στο Μαθηματικό του ΑΠΘ. Εκεί ξεκίνησε να παίζει μουσική σε μικρά μαγαζιά - συνεργαζόμενος με τον συμφοιτητή του Βαγγέλη Γερμανό.
Η Μουσική τον κέρδισε κι άφησε τις σπουδές του. Το `70 συνεργαζόταν με τον κιθαρίστα Παντελή Δεληγιαννίδη, πρώην των OLYMPIANS -- γύρισαν Αθήνα, ίδρυσαν το συγκρότημα ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ, κι άρχισαν εμφανίσεις και «δισκογραφία».
Τα επόμενα χρόνια θα γνωριστούν με Σαββόπουλο, Γκαϊφύλια, Πουλικάκο και την μπάντα ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ. Σε αυτό το συγκρότημα και θα ενταχθούν το `72 – με συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις και δισκογραφία. Πηγαινοέρχονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η διάλυση της μπάντας, κλόνισε τον Σιδηρόπουλο. Μαζί με την αποχώρηση του Δεληγιαννίδη στην Αγγλία. Μετά το 1974, ξεκινά συνεργασία με τον Μαρκόπουλο, σε περιβάλλον έντονα πολιτικοποιημένο. Αν και η καριέρα του έχει απογειωθεί, ο ψυχικός του κόσμος, είναι πιεσμένος, ενώ φαίνεται πως τότε ξεκίνησε και η περιπέτειά του με διάφορες «εξαρτήσεις».
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΛΟΥ
Ο Σιδηρόπουλος το `78 ξεκινά επαφές με μέλη των ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (Σαραντής, Σπυρόπουλος, Ξυδούς) --- αλλά και μουσικούς από τους SOCRATES και τους ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ (Πολύτιμος, Πολίτης, Μαγκλάρας).
Αρχές του `79 κυκλοφορεί ο δίσκος ΦΛΟΥ. Μικρές πωλήσεις, απογοήτευση….αλλά σταδιακά η κατάσταση αλλάζει και ο Δίσκος σαρώνει! Σε ειδική ψηφοφορία αρκετά χρόνια αργότερα, θα χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος Δίσκος στην ιστορία της Ελληνικής Ροκ!
Την ίδια περίοδο ξεκινά και καριέρα ως ηθοποιός. Πρωταγωνιστεί στον ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ και στο σήριαλ ΟΙΚ. ΖΑΡΝΤΗ. Και ερμηνεία και τραγούδι στις δουλειές αυτές.
Μουσικά εξακολουθεί να «ψάχνεται» καθώς μετά τους ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, εντάσσεται στους ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ με σημαντικέ δισκογραφικές δουλειές, κατόπιν στους ΤΕΡΜΙΤΕΣ -- ενώ στα τέλη της δεκαετίας του `80, ξανασυνεργάζεται με τον Μαρκόπουλο στο πλαίσιο συναυλιών.
Κατά διαστήματα, κάποια από τα τραγούδια του πάντως, αντιμετωπίζουν θέματα «λογοκρισίας» λόγω αναφοράς τους στα ναρκωτικά και στις εξαρτήσεις.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
Το 1990 χάνει τη μητέρα του, ενώ αρχίζει να αντιμετωπίζει θέματα υγείας νευρολογικής φύσεως. Ουσιαστικά το ένα του χέρι «νεκρώνει»!
Είναι ένα ψυχικό ράκος, ενώ «ο κύκλος του», περιλαμβάνει άτομα με παρόμοιες επιλογές!
Στις 4/12/1990 εντοπίζεται σε κωματώδη κατάσταση, στο σπίτι φίλης του στο Κουκάκι. Αφήνει τη τελευταία του πνοή καθ` οδόν για το νοσοκομείο. Η λευκή σκόνη τον είχε νικήσει.
Μεταπολεμικά κυκλοφόρησαν πολλά τραγούδια του -- κάποια μάλιστα με την φωνή του (πειραματικές ηχογραφήσεις) – προβλήθηκαν εκπομπές και συνεντεύξεις του και «ο μύθος του απογειώθηκε».
Του έδωσαν το Τίτλο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΡΟΚ.
27-7-1948 / 4-12-1990. Κι ήταν μόνο 42 ετών!
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!