newbeta.ant1news.gr Γκουτέρες για το Κυπριακό: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, όμως δε θα παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον | ΤΣΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ANT1News

ΤΣΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΤΣΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Σήμερα 14:21

Γκουτέρες για το Κυπριακό: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, όμως δε θα παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον

Το τελικό μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες είναι σαφές: υπάρχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας, ίσως καλύτερο από εκείνο των προηγούμενων ετών, όμως δεν θα παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον. Γράφει ο Θανάσης Τσίτσας.

-

Άκουσε το άρθρο

 
 

Οι δύο πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν σηματοδοτούν επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά αποτυπώνουν την προσπάθειά του να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, πριν αυτό χαθεί.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες διαπιστώνει σαφή βελτίωση του πολιτικού κλίματος, συχνότερες επαφές μεταξύ των δύο ηγετών και ενίσχυση της δικοινοτικής συνεργασίας, αποφεύγοντας όμως να δημιουργήσει την εικόνα ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, το μήνυμα που διαπερνά και τις δύο εκθέσεις είναι ότι η παρούσα συγκυρία μπορεί να αποτελέσει βάση για πρόοδο μόνο εφόσον μεταφραστεί σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ΓΓ δίνει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τόσο έντονη έμφαση στις Τεχνικές Επιτροπές, τις οποίες δεν αντιμετωπίζει απλώς ως έναν μηχανισμό διαχείρισης της καθημερινότητας, αλλά ως το βασικό εργαλείο που κρατά ζωντανή τη διαδικασία και διατηρεί την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, προβάλλει ως σημαντική εξέλιξη τη συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικού σώματος της κοινωνίας των πολιτών, επιδιώκοντας μια πιο συμμετοχική και ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία, πέρα από το καθαρά πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι εκθέσεις εκπέμπουν και ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα. Παρά τη βελτίωση του κλίματος, τα βασικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –με κυριότερο το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης– παραμένουν στάσιμα, οδηγώντας τον ΓΓ στο συμπέρασμα ότι το βασικό έλλειμμα δεν είναι πλέον οι ιδέες ή οι διαδικασίες, αλλά η πολιτική βούληση για υλοποίηση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Παράλληλα, η έκθεση της UNFICYP υπενθυμίζει ότι η εικόνα επί του εδάφους παραμένει εύθραυστη. Η ένταση στην Πύλα, η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης και η απουσία προόδου στα Βαρώσια δεν καταγράφονται μόνο ως ζητήματα ασφαλείας, αλλά και ως παράγοντες που μπορούν να υπονομεύσουν τη θετική πολιτική δυναμική που επιχειρεί να διαμορφώσει ο ΟΗΕ.

Το τελικό μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες είναι σαφές: υπάρχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας, ίσως καλύτερο από εκείνο των προηγούμενων ετών, όμως δεν θα παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον. Γι' αυτό και καλεί τις δύο πλευρές να μετατρέψουν το θετικό κλίμα σε απτά αποτελέσματα, διαφορετικά η σημερινή δυναμική κινδυνεύει να εξανεμιστεί.

12345 ... 8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)