Κλίμα

30 Μαρτίου 2025 08:50

Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Κατά μία ώρα μετακινήθηκαν οι δείκτες των ρολογιών, τα ξημερώματα της Κυριακής, που πλέον δείχνουν την θερινή ώρα.

Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
-

Άκουσε το άρθρο

Άλλαξε η ώρα στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου και οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν κατά μία ώρα μπροστά και έδειξαν 4 τα ξημερώματα.

Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας και οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μία ώρα μπροστά.

Όποιος δεν έχει ηλεκτρονικό ρολόι που ρυθμίζεται αυτόματα ή διαθέτει αναλογικής τεχνολογίας ρολόι, πρέπει να κάνει χειροκίνητα την αλλαγή ώρας.

Ρολόι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 1932 οπότε τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

αλλαγη ωρας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Γιατί η αλλαγή ώρας γίνεται πάντα Κυριακή

Σύμφωνα με το Live Science, ο λόγος έχει να κάνει με την σύγχυση που προκαλεί στους ανθρώπους η αλλαγή ώρας. Έτσι, προτιμάται η Κυριακή, καθώς εκείνη τη μέρα δραστηριοποιούνται λιγότεροι άνθρωποι και έτσι έχουν χρόνο να προσαρμοστούν.

Σε πολλές χώρες του κόσμου η αλλαγή γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, αλλά για τις χώρες της Ευρώπης ισχύει πως η θερινή ώρα αρχίζει και τελειώνει κάθε τελευταία Κυριακή, του Μαρτίου και του Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωπί - Οδηγός λεωφορείου: “Κάρφωνε με μανία το κατσαβίδι στο κεφάλι επιβάτη, χωρίς να έχουν ανταλλάξει ούτε ματιά” (βίντεο)

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τοπικά επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες

"Weekeders" - Μαρτυρία: Πήγα στο ΑΤΜ για συναλλαγή και είδα να έχει “πετάξει” μια δεσμίδα με 50ευρα… (βίντεο)

12345   8910
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)