Πολιτική
Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Φόβοι για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν
«Η φιλοσοφία των ομάδων των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ είναι για να μπορούν να επιβάλουν στρατιωτικά την παρουσία τους».

Άκουσε το άρθρο
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Σύμβουλος του "K Group", μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, για την αυξημένη στρατιωτική κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από το Ιράν, επισημαίνοντας πως η αμερικανική παρουσία στην περιοχή έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Όπως ανέφερε, «εκτός από τις δυνάμεις που έχει η ομάδα του αεροπλανοφόρου, στην περιοχή εδρεύουν περίπου 60.000 Αμερικανοί», ενώ «στη σύνθεση των αεροπλανοφόρων, υπάρχει και μία αεροπορική πτέρυγα, η οποία στο συγκεκριμένο αεροπλάνο αριθμεί γύρω στα 80-90 αεροσκάφη», γεγονός που, όπως τόνισε, συνιστά «μια τρομακτική δύναμη κρούσης». Μάλιστα, όπως είπε, «η φιλοσοφία των ομάδων των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ είναι για να μπορούν να επιβάλουν στρατιωτικά την παρουσία τους».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, με κύρια σημεία το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ντιέγκο Γκαρσία και το Μπαχρέιν, όπου εδρεύει και η διοίκηση του Πέμπτου Στόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, η συγκεκριμένη κινητοποίηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν τη βούλησή τους στο Ιράν, με στόχο την αλλαγή ορισμένων δεδομένων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο νέο αμερικανικό αμυντικό δόγμα, το οποίο, όπως υποστήριξε, δίνει έμφαση στη λεγόμενη «ημισφαιρική άμυνα», με κύριο άξονα το δυτικό ημισφαίριο, αλλά και στην επιλεκτική επιβολή συμφερόντων σε στρατηγικά σημεία του πλανήτη.
Ο κ. Φλώρος τόνισε πως «ο αντίπαλος εξακολουθεί να είναι η Κίνα, πλην όμως υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν. Ένα από αυτά είναι η αναμόρφωση της Μέσης Ανατολής, όπου το Ιράν παραλίγο να πετύχει τη βούλησή του, με όλους τους αντιπροσώπους που είχε στην περιοχή», όπως Χαμάς και Ιράκ. Ο ίδιος εκτιμάς ότι «όλα αυτά πλέον έχουν τελειώσει. Το Ιράν βρίσκεται στη γωνία και πιστεύω ότι αν δεν επιχειρηθεί μία κανονική αλλαγή καθεστώτος σίγουρα θα επιβληθεί μία αλλαγή, που να είναι πιο δομημένος ο αντίπαλος – η κυβέρνηση δηλαδή του Ιράν – σε συζητήσεις με τη Δύση».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις για την Ελλάδα, τόνισε πως οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να αφήνουν τη χώρα αδιάφορη. «Η λύση είναι μία, είναι η ισχύς και οι συμμαχίες θα φέρουν την Ελλάδα εκεί που πρέπει. Αν είναι ισχυρή θα είναι και ελκυστική για συμμάχους και φίλους, όπως βλέπουμε να συμβαίνει την τελευταία περίοδο».
Κεντρική Μακεδονία: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω καλοκαιρίας
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης - Εξέταση DNA στις σορούς
Σπάτα: Διακόπηκε η κυκλοφορία προς Πικέρμι - 40 κλήσεις δέχθηκε το κέντρο της Πυροσβεστικής


