Κλίμα

05 Φεβρουαρίου 2025 10:27 Τελευταία ενημέρωση : 05 Φεβρουαρίου 2025 20:06

Athens Energy Summit 2025: Η κορυφαία συνάντηση για την ενεργειακή βιομηχανία

"Αναζητώντας λύσεις για την ενέργεια", κορυφαία ονόματα της ενεργειακής βιομηχανίας συμμετέχουν σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, που συνδιοργανώνει ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ με την Tsomokos Communications, για τα φλέγοντα ζητήματα της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.

Athens Energy Summit 2025: Η κορυφαία συνάντηση για την ενεργειακή βιομηχανία
-

Άκουσε το άρθρο

Καθώς η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις κυριαρχούν στην παγκόσμια ατζέντα, το Athens Energy Summit 2025 δυναμικά, αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ενεργειακού μέλλοντος. Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο King George, η κορυφαία αυτή συνάντηση για την ενεργειακή βιομηχανία γίνεται το επίκεντρο του διαλόγου για την επόμενη μέρα της ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Το 14ο Athens Energy Summit διοργανώνεται από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, φέρνοντας κοντά κορυφαία ονόματα της ενεργειακής βιομηχανίας σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. 

Εδώ μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Energy Summit.

05/02/2025 18:05

Athens Energy Summit: Η Ελλάδα κρίκος στον ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Athens Energy Summit

Την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτούς, συζήτησαν κορυφαίοι νομικοί και στελέχη της ενέργειας στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Η Ζωή Στολάκη, Διευθύντρια Εταιρικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε., μίλησε για την ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς ανανεώσιμων αερίων, αναλύοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις πρόσφατες εξελίξεις. Αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές κατηγορίες ανανεώσιμων αερίων: το βιοαέριο, που προέρχεται από οργανικά απόβλητα, το βιομεθάνιο, μια πιο καθαρή μορφή βιοαερίου που μπορεί να εισαχθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών, και το συνθετικό φυσικό αέριο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο, τη μεταφορά του μέσω του δικτύου φυσικού αερίου και τη χρήση του στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις όπως τα συστήματα αναερόβιας χώνευσης και οι μονάδες αναβάθμισης βιοαερίου.

Όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρουσίασε τις πρόσφατες νομικές εξελίξεις, εστιάζοντας στον Νόμο 5037/2023, που επιτρέπει τη χρήση του βιομεθανίου στα δίκτυα φυσικού αερίου και επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ σε θέματα ανανεώσιμων αερίων. Επίσης, αναφέρθηκε σε κανονισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία πρατηρίων βιομεθανίου και υδρογόνου, καθώς και στις ευρωπαϊκές πολιτικές Fit for 55 και REPowerEU, που ενισχύουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων αερίων.

Σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική, ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2024 θέτει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή βιομεθανίου. Η ανάπτυξη της αγοράς θα βασιστεί σε μέτρα όπως η αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου, η ίδρυση νέων μονάδων βιομεθανίου, η έγχυση του παραγόμενου αερίου στα δίκτυα και η χρήση του στις μεταφορές.  

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και την οικονομική στήριξη των νέων τεχνολογιών, καθώς και την ανάγκη για δημιουργία υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου, καθιστώντας την Ελλάδα κρίκο σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αγορά ανανεώσιμων αερίων, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία», τόνισε.

Ο Σταμάτης Δρακακάκης, Εταίρος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Zepos & Yannopoulos, ανέλυσε τη σημασία των κανόνων ανταγωνισμού για τη βιωσιμότητα της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «τα πρότζεκτ πρέπει να είναι συμμορφωμένα με τις ανάγκες των κανόνων του ανταγωνισμού». Υπογράμμισε ότι οι κανόνες αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στο ευρωπαϊκό Green Deal, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι οριζόντιες συνεργασίες στον χώρο της ενέργειας, τονίζοντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ αυτών και των καρτέλ. Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία των κρατικών ενισχύσεων στην υλοποίηση της πράσινης συμφωνίας και την αποφυγή του παραγκωνισμού των ιδιωτικών δαπανών. Παρουσίασε βασικά εργαλεία αξιολόγησης για την ενέργεια, όπως ο γενικός απαλλακτικός κανονισμός, οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του περιβάλλοντος και οι κρατικές εγγυήσεις.

Η Σοφία Μιχελάκη, Δικηγόρος, Chief Officer, Legal & Governance, στον ΔΕΣΦΑ, ανέδειξε τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνοντας ότι «η κυριότερη αρχή που υπηρετεί είναι η αποφυγή συγκέντρωσης ενεργητικής ισχύος στα χέρια ενός ή ομάδας προμηθευτών». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ευρώπη λόγω της εξάρτησής της από έναν προμηθευτή και στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ωριμάσει το θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε την ανάγκη για ένα ασφαλές νομοθετικό περιβάλλον που να προσελκύει επενδυτές και ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο δεν είναι παρελθόν». Παρουσίασε τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ και άλλων φορέων στην Ευρώπη για τη δημιουργία δικτύου υδρογόνου, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο.

Η Φωτεινή Αντωνοπούλου, Νομική Σύμβουλος στη Motor Oil Renewable Energy, επικεντρώθηκε στο πλαίσιο και τα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά δίκτυα λόγω της συνεχούς διείσδυσης των ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως «οι λειτουργικοί περιορισμοί και οι περικοπές θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ». Τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων. «Απαιτείται ευέλικτη ρυθμιστική προσέγγιση και δυναμικό πλαίσιο παροχής κινήτρων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βαφειάδης, Επικεφαλής Διεθνών Ειδήσεων - Παρουσιαστής Ειδήσεων του ANT1 TV και Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η πράσινη μετάβαση

Athens Energy Summit

Τα εργαλεία χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης γενικότερα και της Ελλάδας ειδικότερα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδρομή καλούνται να διαδραματίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που συντόνισε η Φαίη Χρυσοχόου, Δημοσιογράφος του ANT1 TV.

Σύμφωνα με τη Μαριάννα Ναθαναήλ, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στον ενεργειακό μετασχηματισμό, αποφασίζοντας να διαθέσει φέτος περίπου 95 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. “Είμαστε ο πλέον κατάλληλος χρηματοδότης για την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά, μέσα από τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την χώρα” είπε η κυρία Ναθαναήλ.

Χαρακτήρισε το ταμείο απανθρακοποίησης ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενεργειακή απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για ένα ποσό γύρω στο 1,6 δις ευρώ, που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα λειτουργήσει ως επιχορήγηση προς τις εταιρείες που θα υλοποιήσουν έργα στα νησιά, με την προϋπόθεση να τα ολοκληρώσουν έως το 2032. “Είμαστε σε θέση να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία” σχολίασε η κυρία Ναθαναήλ, προσθέτοντας ότι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρείες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Fulvio Capurso, Head of Sector - Private Investment, EU Commission, DG NEAR σημείωσε πως αυτή η νέα διεύθυνση της Κομισιόν θα δώσει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, κοιτάζοντας τόσο την εσωτερική αγορά όσο και τις στρατηγικές συμπράξεις. “Προσπαθούμε να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να στηρίξουμε τις χώρες στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης” σχολίασε στη διαδικτυακή του παρέμβαση. Όπως είπε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, με μείωση του επενδυτικού κινδύνου. “Θέλουμε να ακούσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να βρούμε το κατάλληλο μίγμα εργαλείων. Η νέα διεύθυνση θα είναι ανοιχτή στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα” προσέθεσε ο κ. Capurso.

Ο Παναγιώτης Λευθέρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, ανέφερε πως το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης πηγαίνει αρκετά καλά στην χώρα, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να συμβάλλουμε όλοι. “Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να πετύχουμε άμεσα: η μείωση του ενεργειακού κόστους, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, η ενεργειακή αυτονομία της χώρας και η μείωση των ρύπων, γιατί οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια” τόνισε ο κ. Λευθέρης. Σημείωσε πως το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας για έργα ΑΠΕ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς, παρέχοντας εργαλεία για πλήρη ευελιξία και ταχύτητα στην χρηματοδότηση, αλλά και για την αντιστάθμιση κινδύνων.

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, Head of Project Finance της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε πως ο τομέας της ενέργειας και των ΑΠΕ αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από την τράπεζα. Σημείωσε πως η τράπεζα έχει χαμηλότερες αποδόσεις στις χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων, ενώ τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούμε και έργα με corporate PPAs. “”Στην Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζουμε τους εθνικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση” τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο χρηματοδοτεί κατ' αποκλειστικότητα η τράπεζα. Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη φυσική μπαταρία στην Ευρώπη.

Ο Μανώλης Καλαϊτζάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημείωσε ότι μετά από προσπάθειες δύο ετών τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα Διμερών Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs). “Ουσιαστικά σε αυτή την πλατφόρμα συναντάται η προσφορά με τη ζήτηση. Πρόκειται για ένα ζωντανό οικοσύστημα που θέλουμε να αναπτύξουμε, ” είπε ο κ. Καλαϊτζάκης, εξηγώντας πως οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν την παραγωγή τους ή να αγοράσουν την ενέργεια που αναζητούν. Υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα έχει ήδη υποδεχθεί τα πρώτα δέκα μέλη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, αποκαλύπτοντας ότι στρατηγική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η επέκταση του εγχειρήματος. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και με τις τράπεζες. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση” συμπλήρωσε ο κ. Καλαϊτζάκης.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: «Κάντο όπως με το πετρέλαιο»

Athens Energy Summit

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που κρύβονται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 14ου Athens Energy Summit, με τον Chen Herzog, Chief Economist και Partner στην BDO, να στέλνει το μήνυμα ότι «μπορούμε να μάθουμε από τα μαθήματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που πέρασαν από τις εξορύξεις στην στεριά στις εξορύξεις στα βαθιά νερά, ιδιαίτερα στα πεδία της Μεσογείου».

Μάλιστα, ο κ. Herzog διαβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός των διαφορετικών πηγών ενέργειας της Μεσογείου (φυσικό αέριο και υπεράκτια αιολικά πάρκα), κυρίως μέσω των έργων Great Sea Interconnector, EastMed Gas Pipeline και offshore RES, μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της περιοχής και να αντικαταστήσουν την ενέργεια που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι το κόστος των τουρμπινών μειώνεται, ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Περιοχές όπως η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για υπεράκτια αιολικά έως 20GW», τόνισε ο Herzog. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η δυσκολία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών είναι μεγαλύτερη στη Μεσόγειο σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη, όπου η θάλασσα είναι πιο ρηχή και οι άνεμοι πιο ισχυροί.

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους που διαθέτει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA), τόνισε ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Wind Energy Association, υπογραμμίζοντας τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που έχει καταγράψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προκλήσεις για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να εξελιχθούν σε ευκαιρία για την Ελλαδα, αφού θα της δώσουν χρόνο «για να κλείσει το χάσμα και να είναι έτοιμη να παρουσιάσει βιώσιμες επενδύσεις και εφαρμόσιμα σχέδια».

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Παπασταματίου είπε: «Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι κοινές για όλες τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα υπεράκτια δεν θα είναι εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται το κράτος να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες. Η πλειοψηφία πρέπει να έχει σωστή πληροφόρηση για να στηρίξει αυτά τα έργα.»

Η Φλώρα Καραθανάση, Offshore Wind Programme Lead στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων, τόνισε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει ακόμα λάβει οριστική έγκριση το Εθνικό πρόγραμμα για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο βήμα.

Εφόσον εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα θα ακολουθήσει δημόσιος διαγωνισμός για τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες μέτρησης για τις οποίες θα δημιουργηθεί ειδικό όχημα, αλλά και η επικοινωνία των σχεδίων στις τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών θα οργανωθούν ειδικές εκστρατείες και workshop ώστε να υπάρχει «διαφάνεια για το τι σχεδιάζουμε να κάνουμε», όπως είπε η κυρία Καραθανάση. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αναπτυχθούν εθνικές αλυσίδες προμηθειών και δραστηριότητες από ελληνικές εταιρείες που θα μειώσουν το κόστος των έργων.

Στο φιλόδοξο, αλλά προβληματικό, σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε ο John Roberts, Energy Security Specialist στην Methinks. Όπως εξήγησε ο κ. Roberts, σύμφωνα με μελέτη της International Finance Corporation, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 157 GW υπεράκτιου αιολικού δυναμικού. Ωστόσο, ο Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας, που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με ικανότητα μεταφοράς ισχύος 3,9 GW μέσω τριών καλωδίων HVDC που θα εκτείνονται σε 3.000χλμ τίθεται εν αμφιβόλω μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γεωργία.

Σε περίπτωση, πάντως, που το έργο ολοκληρωθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Roberts, θα δώσει σήμα στην αγορά ότι ανάλογα μεγάλα έργα είναι βιώσιμα και σε άλλες περιοχές όπως η Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε η Αφροδίτη Ξύδη, εκτελεστική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Πολιτικής Deon.

Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει

Athens Energy Summit

Στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit, συζητήθηκε επίσης εκτενώς το υδρογόνο ως βασικός παράγοντας της ενεργειακής μετάβασης και οι προκλήσεις που συνοδεύουν την ανάπτυξή του.

Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξάνεται ραγδαία, αλλά οι επενδύσεις δεν συμβαδίζουν ακόμη με τις φιλοδοξίες. «Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην μείνουμε έξω από αυτή τη μεγάλη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ενώ στη Λατινική Αμερική πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, στην Ελλάδα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι ακόμη μηδενική. «Εμείς θα ενισχύσουμε την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα και ελπίζουμε οι τεχνολογικές εξελίξεις να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε, επισημαίνοντας πως η τρέχουσα παραγωγή υδρογόνου είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Σε νομοθετικό επίπεδο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει το δικό του νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, προανήγγειλε την επιδότηση μιας επένδυσης 100 εκατομμυρίων ευρώ της Motor Oil για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και τη στήριξη υδρογονοκίνητων λεωφορείων και υποδομών στη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να συμμετέχουμε στο παιχνίδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εξετάζει τη συμμετοχή της σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου προς τη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας και άλλων χωρών. «Η Γερμανία μας πιέζει να χρηματοδοτήσουμε έναν αγωγό, καθώς θεωρεί ότι οι τιμές εδώ είναι πιο χαμηλές», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική, ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την εισαγωγή 20 εκατ. τόνων υδρογόνου μέχρι το 2030, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της προσεκτικής ενεργειακής στρατηγικής.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μέσω των ΑΠΕ θα αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα διοίκηση Τραμπ δεν θα ανατινάξει τα πάντα».

Η Ελένη Μπαϊράμη, Ιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Eco Hellas, αναφέρθηκε στον ρόλο του βιοαερίου στη μείωση των εκπομπών και στην παραγωγή βιομεθανίου μέσω αποβλήτων. Τόνισε τη σημασία ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής υδρογόνου στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα υψηλό συγκριτικά με το βιοαέριο. «Ένας ιδιώτης περιμένει ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, να γνωρίζει τις ταρίφες και να έχει έναν ορίζοντα για βιώσιμα έργα», επεσήμανε.

Ο Eser Ozdil, Non-Resident Fellow στο Atlantic Council in Turkey, μίλησε για τις προκλήσεις στην εμπορική αξιοποίηση του υδρογόνου, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Το υδρογόνο έχει γίνει δημοφιλές, αλλά το κόστος του παραμένει υψηλό», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα projects αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων για την ενίσχυση του τομέα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βαφειάδης, Επικεφαλής Διεθνών Ειδήσεων και παρουσιαστής του ΑΝΤ1 TV, καθώς και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 14ο Athens Energy Summit το οποίο διοργανώθηκε από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική και διαμορφώνει τον διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

05/02/2025 18:04

Η Φωτεινή Αντωνοπούλου, Νομικός Σύμβουλος στη Motor Oil Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε αρχικά ότι «πέραν της επέκτασης και της αναβάθμισης των δικτύων πρέπει να δούμε και την  διαχείριση των δικτύων» και συμπλήρωσε ότι «μεταξύ άλλων  πρέπει να δοθούν κίνητρα για την διατήρηση της ποιότητας».

05/02/2025 17:57

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: «Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην μείνουμε έξω από αυτή τη μεγάλη αγορά»

Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξάνεται ραγδαία, αλλά οι επενδύσεις δεν συμβαδίζουν ακόμη με τις φιλοδοξίες. «Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην μείνουμε έξω από αυτή τη μεγάλη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ενώ στη Λατινική Αμερική πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, στην Ελλάδα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι ακόμη μηδενική. «Εμείς θα ενισχύσουμε την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα και ελπίζουμε οι τεχνολογικές εξελίξεις να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε, επισημαίνοντας πως η τρέχουσα παραγωγή υδρογόνου είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

 Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης

Σε νομοθετικό επίπεδο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει το δικό του νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, προανήγγειλε την επιδότηση μιας επένδυσης 100 εκατομμυρίων ευρώ της Motor Oil για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και τη στήριξη υδρογονοκίνητων λεωφορείων και υποδομών στη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να συμμετέχουμε στο παιχνίδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εξετάζει τη συμμετοχή της σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου προς τη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας και άλλων χωρών. «Η Γερμανία μας πιέζει να χρηματοδοτήσουμε έναν αγωγό, καθώς θεωρεί ότι οι τιμές εδώ είναι πιο χαμηλές», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική, ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την εισαγωγή 20 εκατ. τόνων υδρογόνου μέχρι το 2030, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της προσεκτικής ενεργειακής στρατηγικής. 

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μέσω των ΑΠΕ θα αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα διοίκηση Τραμπ δεν θα ανατινάξει τα πάντα».

05/02/2025 17:52

 Η Σοφία Μιχελάκη, Δικηγόρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Νομικά & Διακυβέρνηση στο ΔΕΣΦΑ αρχικά ανέφερε ότι «ο σκοπός του ρυθμιστικού πλαισίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο κύριος σκοπός είναι να μπορέσει να επιτευχθεί από τους παρόχους μια υπηρεσία σε τιμές που να είναι καλές για τον καταναλωτή» και πρόσθεσε ότι «το ρυθμιστικό πλαίσιο που ακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς για να ωριμάσει χρειάζεται χρόνο».

05/02/2025 17:41

Ο Σταμάτης Δρακακάκης, Συνεργάτης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ζέπος & Γιαννόπουλος ανέφερε αρχικά ότι «στον χώρο της ενέργειας πρέπει να ξεχωρίζουμε την λεπτή γραμμή στις συνεργασίες και να αποφύγουμε την καρτελοποίηση όπως πχ είχε γίνει με την καρτελοποίηση της αιθανόλης».

 Σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις ανέφερε ότι «διατηρεί τους ίσους όρους στην αγορά αλλά και την ελαχιστοποίηση του κόστους στους φορολογούμενους».

05/02/2025 17:33

Facilitate regional energy markets through incentive & flexible regulation

Την συζήτηση συντονίζει ο Νικόλας Βαφειάδης, προϊστάμενος του διεθνούς ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1


ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 17:28

Κυρανάκης: 18 data center στην Ελλάδα έως το 2030

Την ανάπτυξη συνολικά 18 data center στην Ελλάδα έως το 2030 προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο 14ο Athens Energy Summit. Τα data center θα αναπτυχθούν κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία, ένα στη Θεσσαλία και ένα στην Κρήτη, όπως διευκρίνισε.

«Το 2019 αναπτύξαμε μία στρατηγική με σκοπό να διαμηνύσουμε στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι φιλική σε επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Η κυβέρνηση διευκόλυνε, επιτάχυνε και στήριξε τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν. Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και ετοιμάζονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ηλεκτροδότηση. Ευελπιστούμε να γίνουμε σημαντικός παίκτης στην περιοχή», είπε ο κ. Κυρανάκης.

Ωστόσο, ο υφυπουργός τόνισε ότι το κόστος ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφάσεις για το πώς θα τιμολογείται η ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τα νέα δεν είναι απαραίτητα καλά για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επιλέγουν τον επανασχεδιασμό της κατανομής των data center και των χώρων που θα τα φιλοξενήσουν με βάση τις ενεργειακές τιμές», είπε ο κ. Κυρανάκης. «Οι τιμές που διαμορφώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις για επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την χώρα μας», προειδοποίησε. «Δεν θα είμαστε στις προτιμήσεις των εταιρειών κυρίως αν ληφθούν υπόψη και οι εξελίξεις με τις μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας στις οποίες επενδύουν Google, Amazon και Microsoft, στις ΗΠΑ», προσέθεσε.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι σε σχετική ερώτηση του υπουργείου, η Google επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει πουθενά στον κόσμο data center που θα λειτουργεί μόνο με ενέργεια από ΑΠΕ.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης - Γιώργος Λάσκαρης - Αντώνης Σεφερλής - Σπύρος Λιώλης

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η πυρηνική ενέργεια να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα παρουσίασε ο Γιώργος Λάσκαρης, πρόεδρος του Deon Policy Institute και πυρηνικός φυσικός με έδρα τις ΗΠΑ. Όπως είπε, αρχικά, χρειάζεται ενημέρωση των αρμοδίων και του κοινού, και στη συνέχεια να αναπτυχθεί ρυθμιστικό πλαίσιο δευτερογενών κανονιστικών νόμων, να μπει η πυρηνική ενέργεια στο ΕΣΕΚ, όπου τώρα δεν υπάρχει αναφορά στα πυρηνικά και, τέλος, να εκπαιδευτούν ειδικοί επιστήμονες που θα εξειδικευτούν σε προγράμματα πυρηνικής ενέργειας.

Ο Γιώργος Λάσκαρης εξήγησε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει διακομματική στήριξη για τους μικρούς ορθωτούς αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια έως 300 MWe και έχει δοθεί νομικά η δυνατότητα να παράγονται σε εργοστάσια και να μεταφέρονται στη συνέχεια στους χώρους λειτουργίας τους. Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες Google, Amazon, Meta και Microsoft προχωρούν σε συμβόλαια για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. «Αυτοί οι αντιδραστήρες θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα data center», είπε.

«Η Ελλάδα κάνει επικεφαλίδες» αναφορικά με τα data center είπε ο Σπύρος Λιώλης, Managing Principal και CTO στο Data Center Facilities της Ramboll, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζονται στα διεθνή συνέδρια ως ανερχόμενος προορισμός για data center.

Ο κ. Λιώλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόστος της ενέργειας δεν είναι ο αποκλειστικός παράγοντας επιλογής προορισμού για τα data center, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ισχυρά γεωστρατηγικά κριτήρια. «Οι operators θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε σημειώνοντας ότι στον «πόλεμο των δεδομένων» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, «όποιος έχει τον έλεγχο έχει καλύτερη εικόνα για τον αντίπαλο».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Σεφερλής, πολιτικός συντάκτης του ΑΝΤ1 TV.

05/02/2025 17:14

Παπαναστασίου - Bozhinovska για τις συνέργειες με την Ελλάδα και άλλες χώρες

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου επισήμανε ότι η ενέργεια συνδέεται με τα πάντα και αποτελεί βασικό αντικείμενο των συζητήσεων παγκοσμίως. «Η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Χρειάζεται συνοχή και συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις» υποστήριξε ο κ. Παπαναστασίου. Περιέγραψε το περιβάλλον αβεβαιότητας, που δημιουργείται από τις νέες πολιτικές των ΗΠΑ και από τους πολέμους, με την Ευρώπη να πλήττεται γιατί η βαριά της βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, αν η ενέργεια χαμηλού κόστους από τη Ρωσία δεν είναι πια διαθέσιμη και η Ευρώπη εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, θα υπάρξει αύξηση του κόστους. «Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τα θέματα αυτά στην Ευρώπη. Οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να είναι ο δρόμος, όχι όμως μόνες τους, αλλά συνδυαστικά με την ανάπτυξη ενός συνολικού συστήματος για την παραγωγή, το δίκτυο και την αποθήκευση» είπε ο κ. Παπαναστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, σημασία έχει να αναπτυχθεί συνοχή και ενότητα, καθώς αν κάθε χώρα στραφεί στο εσωτερικό, θα ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό με δαπανηρές επενδύσεις.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως οτιδήποτε συνδέεται με ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελεί υποψήφιο στόχος φυσικής επίθεσης ή κυβερνοεπίθεσης από χάκερς. Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος προσπαθεί να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να αναπτύξει συστήματα που προλαμβάνουν τις κυβερνοεπιθέσεις.

Athens Energy Summit - Σκυλακάκης

Η Sanja Bozhinovska, Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε πως η χώρα εργάζεται εντατικά πάνω στην νομοθεσία που αφορά στην ενέργεια, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ. «Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά για να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα, θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας» τόνισε η κυρία Bozhinovska. Υπογράμμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία αναπτύσσει ήδη κοινά έργα με την Ελλάδα και στόχος της είναι να ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζει τη διασύνδεση με την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι χρειάζεται πιο στενή περιφερειακή συνεργασία, χαρακτήρισε σημαντικές τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες για το φυσικό αέριο και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας, με μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο John Roberts, Energy Security Specialist, Methinks

05/02/2025 17:13

Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ - Οι επιδοτήσεις “φρενάρουν” τις επενδύσεις

Η σημασία της υιοθέτησης ρεαλιστικών σεναρίων και της μείωσης των κινδύνων σε έναν απρόβλεπτο κόσμο ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιγράφοντας τη στρατηγική της χώρας μας για την πράσινη μετάβαση. «Είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας παγκοσμίως όσον αφορά στις ΑΠΕ. Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ανάπτυξης διασυνδέσεων και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, για τις οποίες οι επιδοτήσεις σταμάτησαν, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό, λειτουργούν συχνά ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη επενδύσεων. Εξήγησε πως οι μεγάλες επιδοτήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών συγκεκριμένων τεχνολογιών αποτρέπουν την έγκαιρη υλοποίηση επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επωφεληθούν από καλύτερες οικονομικές συνθήκες και τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους κλιματικούς της στόχους, με σημαντικό πλεόνασμα δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, διαθέτοντας παράλληλα 8 GW φωτοβολταϊκών. Στόχος, όπως είπε, είναι να φτάσει τα 14 GW μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια. Σχετικά με την ασφάλεια των υποδομών, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κυρίως θέματα φυσικής ασφάλειας, όπως στην Ουκρανία με στόχευση στις φυσικές υποδομές. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όσο πιο συγκεντρωμένες είναι οι πηγές ενέργειας, τόσο πιο εκτεθειμένος είναι κάποιος. Οι ΑΠΕ προσφέρουν μια ασφαλή οδό, το δίκτυο είναι ανθεκτικό, οι υποδομές είναι πολλές και δύσκολο να στοχευθούν» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης της αποδοτικότητας των διασυνδετήριων αγωγών, καθώς και στη μείωση του κόστους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, οι οποίοι επιτυγχάνονται με αυξανόμενο κόστος λόγω των πολλών επιμέρους στόχων που επιβλήθηκαν, κυρίως για λόγους βιομηχανικής πολιτικής. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία στρατηγική στόχευση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Athens Energy Summit - Σκυλακάκης

05/02/2025 17:10

Η Φλώρα Καραθανάση, Επικεφαλής προγράμματος Offshore Wind της HEREMA μεταξύ άλλων είπε ότι «χρειάζεται η ελληνική πολιτεία να ενεργήσει πιο γρήγορα. Είμαστε σε ένα κρίσιμο ορόσημο να προχωρήσουμε σε νέα βήματα. Είναι χρήσιμο να έχουμε νέους πόρους για να συνεχίσουμε αλλά είμαστε σε πολύ καλό σημείο».

05/02/2025 17:06

 Ο Παναγιώτης Παπασταματίου Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας σχετικά με τα προγράμματα που θέλει να τρέξει η Ελλάδα ανέφερε ότι «πράγματι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά τις τελευταίες 2 δεκαετίες για αέρα και φωτοβολταικά. 80% της κατανάλωσης είναι από ΑΠΕ. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε καθυστερήσεις. Χρειάζεται η Ελλάδα να αυξήσει τους οικονομικούς πόρους προς την εταιρεία που έχει αναλάβει να φτιάξει τα αιολικά».

05/02/2025 16:59

Navigating the storm: Overcoming the challenges of Offshore wind energy

Συντονίζει η Αφροδίτη Ξύδη, Executive Director στο Deon Policy Institute

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 16:52

Ο Εσέρ Οζντίλ, Non-Resident Fellow του Atlantic Council in Turkey σχετικά με το υδρογόνο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έγινε πολύ δημοφιλές μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Είδαμε τότε τιμές που δεν είχαμε ξαναδεί. Για να δημιουργήσουμε υδρογόνο από διαφορετικές πηγές, χρειαζόμαστε πρωταρχικές πηγές ενέργειας και όταν τις χρησιμοποιούμε δημιουργούμε ανεπάρκειες».

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 16:50

Χαντάβας: Η AI μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των δικτύων

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας επεσήμανε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Διευθύνων Σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της Solar Power Europe. 

Όπως τόνισε, «η πρόκληση του πλεονάσματος ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποθήκευση».

Πρέπει «να προχωρήσουμε ταχύτερα στην ανάπτυξη αυτής της υποδομής», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται «το ρυθμιστικό πλαίσιο και μία διαδικασία fast track».

«Ως επενδυτές βλέπουμε ότι δεν έχουμε την ελευθερία να διορθώσουμε την κατάσταση όσο το δυνατόν ταχύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Χαντάβας σημείωσε ότι η ΑΙ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των δικτύων.

Αριστοτέλης Χαντάβας

05/02/2025 16:49

Dr. Roland Roesch: Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση στην αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα

«Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο Dr. Roland Roesch, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας στον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και το να ηλεκτροδοτούνται κατά 100% από ΑΠΕ είναι μία πρόκληση, για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απαραίτητες οι μπαταρίες. «Τα καλά νέα είναι ότι το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί», είπε και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διασυνδεσεις με τις γειτονικές χώρες» ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ.

Dr. Roland Roesch

Αναφέρθηκε επίσης στην «εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποιηση» για πιο έξυπνη χρήση της ενέργειας από τις ΑΠΕ, καθώς η ψηφιοποίηση συμβάλλει στο «να ευθυγραμμιστεί η ζήτηση με τη διαθεσιμότητα ενέργειας των ΑΠΕ».

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Dr. Roland Roesch αναφέρθηκε στην πρόκληση που προκαλεί το γεγονός ότι η ζήτηση έχει σημαντικές αυξομειώσεις κάτι που καθιστά αναγκαίο το να υπάρχει υποστήριξη από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που υποσκάπτει τους «πράσινους» στόχους. «Η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει με τη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων για την βέλτιστη αξιοποίηση των σημερινών υποδομών και τη διανομή της ενέργειας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να μειωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές», κατέληξε.

05/02/2025 16:49

 Η Ελένη Μπαϊράμη, Ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος στην Eco Hellas ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μπροστά στην Ευρώπη σχετικά με την χρήση αποβλήτων για την δημιουργία βιοαερίου. Περιμένουμε και την νέα νομοθεσία για να εξετάσουμε την βιωσιμότητά μας. Εάν πάμε σε εναλλακτικές βιομεθανίου μπορούμε να στοχεύσουμε σε περιοχές που έχουν υψηλό βαθμό αποβλήτων. Ακόμα ο κόσμος θέλει εκπαίδευση».

05/02/2025 16:48

Αυγερινοπούλου: Στόχος ο διπλασιασμός του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών

Στόχος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος είναι η επιτάχυνση της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ διαβεβαίωσε η Βουλευτής και Πρόεδρος της επιτροπής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η κυρία Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, με κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει το 2026 και προβλέπει χρηματοδότηση για έργα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, για δίκτυα διασύνδεσης και για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά.

«Έχουμε στόχο να διπλασιάσουμε τα κεφαλαία», υπογράμμισε η κυρία Αυγερινοπούλου, διευκρινίζοντας ότι το 50% των κεφαλαίων θα δοθεί για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, ώστε να οριοθετηθούν τα σημεία όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα να καταθέσει προτάσεις για την βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που όπως επεσήμανε υπάρχει ήδη από το 2022, ενώ σημείωσε ότι οι τεχνολογικές λύσεις που είναι σήμερα διαθέσιμες για τις μπαταρίες δεν επαρκούν, και ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, η κυρία Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στη γεωθερμική ενέργεια» και προανήγγειλε ότι η επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος θα συζητήσει στα τέλη Φεβρουαρίου για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες που δίνει για την προστασία των φυσικών πόρων (δάση, θάλασσες κλπ).

05/02/2025 16:30

Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης , Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ανέφερε μεταξύ άλλων για τις παραγωγές υδρογόνου ότι θα ενισχυθούν καθώς το υδρογόνο μεταξύ άλλων βοηθάει στην αποθήκευση της πράσινης ενέργειας. Ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «θα ενισχύσουμε την παραγωγή υδρογόνου. Θα μετακινηθούμε σε κάποιο βαθμό και θα ενδιαφερθούμε για την μείωση για τις εκπομπές του θερμοκηπίου. Αν πιάσουμε τους στόχους που βάζει η ΕΕ θα είμαστε επιτυχημένοι».

05/02/2025 16:22

The future of hydrogen and green fuels in the new global energy landscape

Την συζήτηση συντονίζει ο Νικόλας Βαφειάδης, προϊστάμενος του διεθνούς ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1

 

05/02/2025 16:19

Ο Κωστής Οικονομόπουλος για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Κωστής Οικονομόπουλος, Γεωεπιστήμονας Πετρελαίου, Ερευνητικός Συνεργάτης IENE και συντονιστής Έργου Μελέτης Ενέργειας Ανατολικής Μεσογείου τόνισε ότι η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, με το Ισραήλ να διαθέτει 1.087 bcm αποθεμάτων φυσικού αερίου και παραγωγή 25,3 bcm/έτος, από τα οποία το 46% εξάγεται. Η Αίγυπτος παράγει 57,1 bcm/έτος με 65 νέες ανακαλύψεις το 2023, ενώ η Τουρκία έχει 710 bcm αποθέματα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Στην Κύπρο, το κοίτασμα «Αφροδίτη» αναμένει τελική συμφωνία ανάπτυξης, ενώ η ExxonMobil και η QatarEnergy ξεκίνησαν γεώτρηση στο κοίτασμα «Elektra», τον Ιανουάριο του 2025.

Αντίθετα, η Ελλάδα υπολείπεται, με μόλις 9 ενεργές παραχωρήσεις και την πρώτη γεώτρηση στα ανοιχτά της Κρήτης να αναμένεται το 2025-2026. Ο Λίβανος δεν έχει εντοπίσει ακόμα εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες, ενώ η Συρία έχει σημειώσει 74% μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2011.

Η μελέτη υπογράμμισε τη σημασία των αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο Νότιος Διάδρομος, που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.

Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει την πρόκληση της αδιάλειπτης και προσιτής ηλεκτροδότησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τοπικές πηγές αποτελεί βασικό στόχο, ενώ η επέκταση της ηλεκτροκίνησης ενισχύει την ανάγκη για διασυνοριακές διασυνδέσεις.

Σημαντικά έργα όπως ο Great Sea Interconnector, ο GREGY o Green Aegean Interconnector βρίσκονται σε εξέλιξη, διευρύνοντας τη σύνδεση της περιοχής με την Ευρώπη. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία αναδύονται ως εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τις περιφερειακές ενεργειακές ισορροπίες.

Κωστής Οικονομόπουλος

ΑΠΕ και Υδρογόνο

Η διείσδυση των ΑΠΕ αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης. Η Ελλάδα στοχεύει σε 50% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2024, ενώ η Τουρκία φτάνει το 40%, με ισχυρή ανάπτυξη στη γεωθερμία. Το Ισραήλ στοχεύει στο 30% των ενεργειακών του αναγκών από ΑΠΕ έως το 2030, ενώ η Αίγυπτος ξεπερνά το 30% έως το 2035.

Το υδρογόνο αναδεικνύεται ως στρατηγικός ενεργειακός πόρος, με την ΕΕ να προωθεί έργα πράσινου υδρογόνου μέσω της European Hydrogen Bank. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ανακοινώσει φιλόδοξους στόχους για ηλεκτρολύτες και χρήση υδρογόνου στη βιομηχανία, ενώ η Αίγυπτος εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση για εξαγωγές.

05/02/2025 16:17

Μελέτη για τον ενεργειακό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου, τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τις προοπτικές

Τη μελέτη «Energy Options in the East Mediterranean», μια στρατηγική ανάλυση για τον ενεργειακό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου, τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τις προοπτικές του κλάδου, παρουσίασε ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE), στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε κομβική γεωστρατηγική θέση, λειτουργώντας ως ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ανέφερε ο κ. Σταμπολής και τόνισε ότι στην περιοχή «πολλά έχουν συμβεί», ως εκ τούτου το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει. Ανέδειξε την περιοχή ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους ενεργειακούς κόμβους, επισημαίνοντας τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ως καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις ενεργειακές ροές.

Στην παρουσίασή του ανέλυσε οικονομικά δεδομένα από τις χώρες της περιοχής, με την Ελλάδα να καταγράφει 2,3% ανάπτυξη ΑΕΠ το 2024 και την Κύπρο 3,3%, ενώ χώρες όπως η Αίγυπτος (33,4% πληθωρισμός) και ο Λίβανος παραμένουν σε οικονομική αβεβαιότητα.

Κωστής Σταμπολής

Η παρουσίαση ανέλυσε επίσης τις εξωτερικές απειλές, όπως οι εντάσεις στον Κόλπο, οι επιθέσεις στη Διώρυγα του Σουέζ και η αναταραχή στη Ρωσία και την Ουκρανία, που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδική αναφορά έγινε στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα και στην αυξανόμενη σημασία των εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου, όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Κλείνοντας, ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει βασικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, αρκεί να ξεπεραστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις και να υπάρξει μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία.

05/02/2025 16:04

H Μαριάννα Ναθαναήλ, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Για τα αιολικά πάρκα υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρείες του εξωτερικού».

05/02/2025 16:00

Μαρής: Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ζωτικός κρίκος στο ενεργειακό δίκτυο της Ευρώπης

Ο Ιωάννης Μαρής, Country Representative του ΤΑΡ στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένας ζωτικός κρίκος στο ενεργειακό δίκτυο της Ευρώπης, που συνεισφέρει στην ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ήδη, έχει παραδώσει συνολικά στην Ευρώπη περισσότερα από 43 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. «Παραμένοντας προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων και τη βιωσιμότητα, προχωρούμε στην επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού και διερευνούμε λύσεις, όπως η μεταφορά υδρογόνου ως μείγμα με το φυσικό αέριο και ο σταδιακός εξηλεκτρισμός της λειτουργίας του», τόνισε ο κ. Μάρης, προσθέτοντας ότι από το 2026 αυξάνεται η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού, που είναι σήμερα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, κατά 1,2 δισ. επιπλέον. 

Ιωάννης Μαρής

05/02/2025 15:59

Τζήμητρας: Το μέλλον βρίσκεται στις διασυνδέσεις

Ο Χάρης Τζήμητρας, Director, Peace Research Institute Oslo’s PRIO Cyprus Centre | Senior Fellow, Atlantic Council, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε πραγματιστές σε σχέση με το τι συμβαίνει, να μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο και να σκεφτόμαστε πέρα από την πεπατημένη. «Το βασικό είναι να υπάρχει θέληση. Αν υπάρχει, θα ανοίξουν δρόμοι. Το μέλλον βρίσκεται στις διασυνδέσεις», σημείωσε ο κ. Τζήμητρας.

Όπως εξήγησε, τα κράτη πρέπει να θέτουν τα πλαίσια για τις εταιρείες και όχι να σχεδιάζουν μόνο επί πολιτικής βάσης.

«Το έχουμε παρακάνει με το πολιτικό ρίσκο», είπε με νόημα, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη σύμπραξη των κρατών, ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. 

Χάρης Τζήμητρας

05/02/2025 15:58

Μαθιουλάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί ενεργειακός κόμβος

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι ενεργειακός κόμβος, καθώς δεν φτάνει μόνο η γεωγραφία, αλλά χρειάζονται επίσης πρόσβαση στην ροή ενέργειας, μεγάλη αγορά, ποσότητες, θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο. «Η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμα το βάθος της αγοράς που θα φέρει μεγάλους όγκους, ώστε να χαρακτηριστεί κόμβος. Έχει όμως μια τεράστια ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, να γίνει το αντίπαλο δέος στην Ρωσία και σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης.

Αναλύοντας το παγκόσμιο τοπίο γύρω από το φυσικό αέριο, εκτίμησε ότι δεν επηρεάζεται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ευρώπη έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι είχε προσεγγίσει με λάθος τρόπο την ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε, ως Ευρώπη πήγαμε απότομα σε εξηλεκτρισμό, βρεθήκαμε σε αδιέξοδο και καταλάβαμε ότι χρειαζόμαστε κι άλλες πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο, πλέον όμως πρέπει να προσέχουμε να μην προχωρήσουμε σε υπερδιόρθωση. «Το κλειδί είναι η ισορροπία», προσέθεσε ο κ. Μαθιουλάκης.  

Μιχάλης Μαθιουλάκης

05/02/2025 15:57

Θωμαδάκης: Το μέλλον ανήκει στις ΑΠΕ, αλλά το παρόν έχει ανάγκη το φυσικό αέριο

Μιχάλης Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε ότι μακροχρόνια το μέλλον ανήκει στις ΑΠΕ, το παρόν όμως έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης. «Ο ΔΕΣΦΑ έχει ένα από τα νεότερα συστήματα στην Ευρώπη, ένα πολύ σύγχρονο δίκτυο, το οποίο επεκτείνουμε, αναπτύσσοντας παράλληλα πρωτοπόρες τεχνολογίες. Επενδύουμε για το μέλλον της περιοχής και όχι μόνο της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Θωμαδάκης.  

Επεσήμανε, δε, ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν αιτήσεις για άλλους τρεις, βοηθώντας την Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο. Όπως είπε, το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ αναπτύσσεται με αγωγούς υδρογόνου, προκειμένου να είναι έτοιμο να το μεταφέρει όταν ξεκινήσει η παραγωγή του. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συζήτηση με όλα τα γειτονικά κράτη για να μπορέσει το δίκτυο να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά προς βορρά και δύση.

Μιχάλης Θωμαδάκης

05/02/2025 15:56

Barbara Morgante: Το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας για πολλά χρόνια

Η Barbara Morgante, Chief Executive Officer της ENAON, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως ένα μεταβατικό καύσιμο, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας για πολλά χρόνια. «Δεν χρειάζεται δογματισμός. Πρέπει να συνδυάσουμε όλους τους πόρους, να καταλήξουμε στο κατάλληλο μίγμα», τόνισε η κυρία Morgante.

Αναφερόμενη στην ΕΝΑΟΝ είπε πως αποτελεί την κύρια εταιρεία διανομής αερίου στην Ελλάδα, με δίκτυο 8.000 χλμ και 600.000 συνδέσεις, με στόχο να φτάσει τα 11.000χλμ. και να ξεπεράσει το 1 εκατ. συνδέσεις. Εξήγησε ότι οι υποδομές μπορούν να τροφοδοτούνται με ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, κάτι που μπορεί να εξυπηρετήσει και την ελληνική βιομηχανία. Η Chief Executive Officer της ENAON προσέθεσε πως η εταιρεία στοχεύει στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και τη μείωση του κόστους για πελάτες.  

Barbara Morgante

05/02/2025 15:55

Σδούκου: Το 2025 βρίσκει την Ελλάδα σε διαφορετική αφετηρία για τους υδρογονάνθρακες

Την εκτίμηση ότι το 2025 βρίσκει την Ελλάδα σε μία διαφορετική και αισιόδοξη αφετηρία σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, διατύπωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια του 14ου Athens Energy Summit. 

«Είναι πιθανό μέσα στο έτος να δούμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, το πιθανότερο στην περιοχή της Κρήτης, που θα μας δώσει μια αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αναμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών», υπογράμμισε η κυρία Σδούκου.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών Chevron και ExxonMobil που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει εργαστεί συστηματικά για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να επιταχυνθεί η διαδικασία. «Εύχομαι να δούμε κι άλλους επενδυτές. Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, στην πολιτική σταθερότητα, στο επενδυτικό κλίμα», τόνισε η κυρία Σδούκου. Σημείωσε ότι η χώρα μας συστηματικά τα τελευταία χρόνια υλοποιεί φιλόδοξη και ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική, χτίζοντας συνέργειες και συνεργασίες. «Ως χώρα πια δεν παρακολουθούμε παθητικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά τις συνδιαμορφώνουμε», συμπλήρωσε. 

Η Υφυπουργός χαρακτήρισε επίσης το φυσικό αέριο ως καύσιμο – γέφυρα στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. «Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας», προσέθεσε. 

Αλεξάνδρα Σδούκου

05/02/2025 15:52

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, Επικεφαλής του Project Finance της Τράπεζας Πειραιώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παραδοσιακά και διαχρονικά στον τομέα των ΑΠΕ είναι στρατηγικός σύμμαχος η τράπεζα μας και είμασταν από τις πρώτες τράπεζες που χρηματοδοτήσαμε έργα ΑΠΕ και τα αξιολογούμε ως χαμηλού ρίσκου επένδυση και γι αυτό έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις έναντι άλλων χρηματοδοτήσεων σε άλλους τομείς.

05/02/2025 15:51

Ο Παναγιώτης Λευτέρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Ανάπτυξη & Υποστήριξη Επιχειρήσεων Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « πάμε αρκετά καλά αλλά πρέπει να επιταχύνουμε. Υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να πετύχουμε. Πρώτο είναι η μείωση του  ενεργειακού κόστους. Επίσης πρέπει να μειωθούν οι ρύποι, ακόμα και αν κάποιες χώρες παρεκκλίνουν θα αναγκαστούν να επανέλθουν σ αυτό τον στόχο. Ξεκινάνε σιγά σιγά τα έργα των offshore αιολικών στα οποία θα υπάρχει και χρηματοδότησή των τραπεζών».

05/02/2025 15:51

O Fulvio Capurso, Προϊστάμενος Τομέα - Ιδιωτικές Επενδύσεις, Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων «οι πόροι από την ΕΕ δεν επαρκούν οπότε θα πρέπει να υπάρξει και ιδιωτική χρηματοδότηση. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα».

05/02/2025 15:40

Ελευθεριάδης: Απαιτείται εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το νερό

Την ανάγκη χάραξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης του νερού υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner και Energy, Resources & Industrials Sector Leader στη Deloitte. Όπως εξήγησε, η κατανάλωση νερού θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, λόγω της ανόδου της αγροτικής παραγωγής, της τουριστικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης. 

«Τα σχέδια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα βασίζονται σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας», επεσήμανε. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα μοντέλα σχεδιασμού και ανάπτυξης λύσεων», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις από την έλλειψη νερού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ετησίως στο μέλλον.

Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

05/02/2025 15:39

Δεληγιάννης: Το νερό συνδέεται με την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια

Την εμπειρία αντιμετώπισης ελλείψεων νερού μετέφερε ο Δρ Βασίλης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της ΕΝΟΙΑ, που μετέχει σε ανάλογα έργα σε αραβικές χώρες. «Η διαχείριση του νερού συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι το πλεόνασμα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μονάδες αφαλάτωσης.

Βασίλης Δεληγιάννης

05/02/2025 15:38

Green Finance: Ensuring a fair and equitable transition

Ξεκίνησε η συζήτηση την οποία συντονίζει η δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Φαίη Χρυσοχόου 

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 15:38

Δαγούμας: Ανάγκη αναδιοργάνωσης των ελληνικών φορέων διαχείρισης υδάτινων πόρων

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των ελληνικών φορέων διαχείρισης υδάτινων πόρων τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εντείνει τις προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας», δήλωσε. Όπως εξήγησε ο κ. Δαγούμας στους 332 δήμους της Ελλάδας, μόλις 60 έχουν οργανισμούς διαχείρισης νερού και αποβλήτων που ελέγχονται από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, ενώ περίπου 270 έχουν δικές τους εταιρείες.

Όπως ανέφερε σε πολλές περιπτώσεις «δεν υπάρχουν καν οντότητες για να πιστοποιηθούν». Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των απωλειών νερού, επισημαίνοντας ότι, ενώ στις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης υδάτινων πόρων οι απώλειες ανέρχονται σε περίπου 20% (με στόχο να μειωθούν στο 10%), στις μικρές εταιρείες το ποσοστό φτάνει και ξεπερνά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 50%. «Οι οργανισμοί πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί», ξεκαθάρισε.

Αθανάσιος Δαγούμας

05/02/2025 15:37

Dr. Eitan Lasri: Ελλάδα - Ισραήλ ενισχύσουν την συνεργασία τους στην ενέργειας

Μήνυμα στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, μετέφερε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο δρ Eitan Lasri, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Etgar από το Ισραήλ. Στο μήνυμα του Ισραηλινού Υπουργού επιβεβαιώνεται η απόφαση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, με επίκεντρο το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Παράλληλα, στο μήνυμα ο Ισραηλινός Υπουργός τόνισε τα σχέδια περαιτέρω ενεργειακής ανάπτυξης και διασύνδεσης του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, σχέδια στα οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο η σύμπραξη των ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ είναι το σημείο εξόδου και η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου» τόνισε ο Eitan Lasri, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει προεργασία για διασυνδέσεις με Σαουδική Αραβία και Ινδία. Σε ότι αφορά στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο Eitan Lasri τόνισε ότι σήμερα το 45% του πόσιμου νερού στο Ισραήλ προέρχεται από έργα αφαλάτωσης. Στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται 200 εταιρείες νέων τεχνολογιών με αντικείμενο τους τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Μόνο μέσα στο 2022 επενδύθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ισραηλινές start up που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση μιας ισραηλινής start up που έχει αναπτύξει σύστημα παραγωγής νερού από αέρα, το οποίο τοποθετείται κυρίως σε σχολεία και κυβερνητικά κτίρια και πωλείται σε αρκετές χώρες της περιοχής. «Είμαστε μία μικρή αυτοκρατορία παραγωγής λύσεων όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για πολλές άλλες χώρες» είπε ο Eitan Lasri.

Eitan Lasri

05/02/2025 15:34

Σταμπόλης: Το νερό γίνεται όλο και πιο σημαντικό για την βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας

«Το νερό γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και κυρίως για την παραγωγή ενέργειας» τόνισε ο Κωστής Σταμπόλης, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE), σε συζήτηση στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit. 

Κωστής Σταμπολής

05/02/2025 14:58

Ο Γιώργος Λάσκαρης , Πρόεδρος, Deon Policy Institute & Nuclear Physicist, Η.Π.Α ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « οι απαιτήσεις για ενέργεια λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθούν. Πρέπει να φτιαχτούν τα data centers, θα ξεκινήσουν με όχι και τόσο καθαρές μορφές ενέργειας και στην συνέχεια θα πάνε σε πιο καθαρές».

05/02/2025 14:52

Ο Σπύρος Λιόλης, Managing Principal & CTO - Data Center Facilities, Ramboll, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα αναφέρθηκε σαν ένας από τους μεγάλους προορισμούς για data centers». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο η ενέργεια από μόνη της που μπορεί να επηρεάσει εάν θα γίνει η επένδυση η όχι. Οι αντίπαλοι σήμερα δεν έχουν μόνο το οικονομικό και το στρατιωτικό που πρέπει να ασχοληθούν αλλά υπάρχει και ο πόλεμος των δεδομένων. Το κόστος της ενέργειας από μόνο του δεν είναι απαγορευτικό».

05/02/2025 14:38

O Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « η Ελλάδα είναι φιλική προς τις επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που στείλαμε. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε θεμελιώσει τα data centers. Όλη η προσπάθεια που έγινε την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ δίνει καρπούς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν  ότι τα νέα δεν είναι πάντα καλά για την ευρωπαϊκή αγορά. Αν λάβουμε υπόψη την βαριά ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι κίνδυνος και ρίσκο για την χώρα μας».

05/02/2025 14:36

Νέες ευκαιρίες & προκλήσεις για την Ελλάδα που προκύπτουν από τεχνολογικούς μετασχηματισμούς: Data Centers και Πυρηνική Ενέργεια

Ο Αντώνης Σεφερλής , Πολιτικός Συντάκτης του ANT1, συντονίζει την συζήτηση.

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 14:17

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέφερε επίσης σχετικά με την ασφάλεια ότι «οι ΑΠΕ προσφέρουν μια πιο ασφαλή οδό καθώς έχουν πιο ευρύ και ανθεκτικό δίκτυο και οι υποδομές είναι πολλές χιλιάδες. Ωστόσο υπάρχουν και αδύνατα σημεία που είναι τα καλώδια».

05/02/2025 14:12

Η Sanja Bozhinovska, Υπουργός Ενέργειας, Μεταλλείων και Ορυκτών Πόρων Βόρειας Μακεδονίας, και είπε ότι από τον Ιούνιο η χώρα έχει για πρώτη φορά αυτό το Υπουργείο. « Ξεκινούμε να υλοποιούμε τα σχέδια για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση. Η Γερμανία έχει αλλάξει γνώμη πλέον. Εμείς είμαστε μια χώρα που προχωράει στην πράσινη ατζέντα. Ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια. Για να αντικαταστήσουμε όμως τον άνθρακα θα χρειαστούν μεγαλύτερες ποσότητες και αποθήκευση της ενέργειας. Συζητάμε και ελπίζουμε να οριστικοποιηθεί η διασύνδεση με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή διασύνδεση έχουμε μόνο με την Βουλγαρία».

05/02/2025 14:02

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου αναφέρθηκε αρχικά «στην αβεβαιότητα που δεν προέρχεται μόνο από το πολιτικό περιβάλλον αλλά και από τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη σταματήσαμε να εξαρτόμαστε από την Ρωσία και πλέον εξαρτόμαστε από αλλού. Δεν άλλαξαν πολλά πράγματα».

Πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη έχει παρουσιαστεί μια ενεργειακή κρίση και υπάρχει μια εσωστρέφεια. Χρειαζόμαστε ένα πεδίο στο οποίο να υπάρχει η απόλυτη ειλικρίνεια. Η Ευρώπη βρέθηκε σε μια κατάσταση όπου η ενέργεια χαμηλού κόστος δεν υπάρχει, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζει και δεν ξέρουμε που θα βγάλει όλο αυτό».

05/02/2025 13:55

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για ΑΠΕ στον κόσμο. Φτιάχνουμε διασυνδέσεις γιατί η αγορά μας που βασίζεται στις ΑΠΕ χρειάζεται διασυνδέσεις. Έχουμε σταματήσει τις επιδοτήσεις στις μπαταρίες. Έχουμε μια πολύ σοβαρή πολιτική για να προχωρήσουμε με την πράσινη μετάβαση και παράλληλα λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα της πράσινης μετάβασης. Πρέπει να έχουμε μια πολιτική ενός στόχου που θα πάμε και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους για το κλίμα με το λιγότερο δυνατό κόστος».

Πρόσθεσε επίσης ότι «όταν προσπαθούμε να κάνουμε πράσινη κλιματική πολιτική με δαπανηρό κόστος κάνουμε το αντίθετο από αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε»

05/02/2025 13:48

Το μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας: Γεωπολιτική και παγκόσμια αγορά ενέργειας

Ο John Roberts, Ειδικός Ενεργειακής Ασφάλειας, Methinks που συντονίζει την συζήτηση αναφέρθηκε στο θέμα του πάνελ που αφορά το μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας. Όπως τόνισε «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την προβλεψιμότητα. Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αυξάνονται. Η Ευρώπη προσπαθεί να εξαλείψει τον λιγνίτη και ελπίζω να φτάσουμε σε μια καθαρή ενέργεια».

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 13:41

Σε λίγα λεπτά ξεκινά η συζήτηση με θέμα «Το μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας: Γεωπολιτική και παγκόσμια αγορά ενέργειας»

05/02/2025 13:07

Mehmet Ogutcu: Οι παράγοντες αλλαγής εξελίσσονται διαρκώς

Ο Mehmet Ogutcu, Πρόεδρος του London Energy Club και CEO της Global Resources, μιλώντας στο 14ο Athens Energy Summit, ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν το ενεργειακό μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η νέα αμερικανική διοίκηση αποτελεί υπενθύμιση πως οι παράγοντες αλλαγής εξελίσσονται συνεχώς. Υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη, καθώς η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές μεταβολές επηρεάζουν βαθιά το ενεργειακό τοπίο.

Στάθηκε στη σημασία του απρόβλεπτου χαρακτήρα των εξελίξεων και ανέφερε την επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Γερμανία. Όσον αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι η χώρα επιδιώκει από τη δεκαετία του ‘70 την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, με τη Ρωσία να διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σε ανταγωνιστικότητα έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ, κάτι που ενδέχεται να τη φέρει σε δυσμενή θέση όσον αφορά την πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, ανέλυσε τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα στην περιοχή θα συνεχιστεί, καθιστώντας τη συνεργασία επιβεβλημένη.

Ο κ. Ogutcu υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας ως στρατηγικών κόμβων μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από έναν και μόνο προμηθευτή. Αναφέρθηκε στην αυξανόμενη σημασία των εισαγωγών LNG και της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών, στρατηγικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των ενεργειακών συστημάτων. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενέργειας ως «διπλωματικής γέφυρας» μεταξύ κρατών, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία.

Mehmet Ogutcu, CEO Global Resources - London Energy Club

Στη συζήτηση εντάχθηκε και η τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στον αντίκτυπό της στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, ο κ. Ogutcu τόνισε τον ρόλο της τεχνολογικής καινοτομίας, όπως τα «έξυπνα δίκτυα» και τα «προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στις ευκαιρίες που δημιουργούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και τα «πράσινα ομόλογα», τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλα ενεργειακά έργα.

Ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής, όπως η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ενεργειακά αποθέματα της Κασπίας Θάλασσας, με το κοίτασμα «Shah Deniz» του Αζερμπαϊτζάν να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών πόρων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες δημιουργούν νέες προοπτικές για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέδειξε τον στρατηγικό της ρόλο ως ενεργειακού κόμβου, καθώς και των αυξημένων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές. Η χώρα στοχεύει το «60% της ηλεκτροπαραγωγής της να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2030», ενισχύοντας την ενεργειακή της αυτονομία.

Mehmet Ogutcu, CEO Global Resources - London Energy Club

Για την Τουρκία, υπογράμμισε τη σημασία της ως βασικού παίκτη στη διακίνηση φυσικού αερίου μέσω των αγωγών «TANAP», «TAP» και «TurkStream», που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Παράλληλα, η χώρα στοχεύει στο «50% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030», επενδύοντας σε πολιτικές κινήτρων και τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ενός «Περιφερειακού Μηχανισμού Ενεργειακής Συνεργασίας (RECP)», που θα συντονίζει επενδύσεις, θα βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή. «Ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φόρουμ διαλόγου και διακρατικής σύμπραξης, επιταχύνοντας την υλοποίηση έργων υποδομής και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

05/02/2025 13:03

Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι ΑΠΕ αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μείγματος. Ο στόχος μας λίγα χρόνια πριν ήταν να επιταχυνθεί η διαδικασία για την αποθήκευση από την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Ο στόχος είναι να δούμε μεγαλύτερη αποθήκευση. Θα μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας να μας πει αν χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο γι’ αυτό υπάρχει και η διαβούλευση. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερες καινοτομίες. Το άλλο θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης. Χρειαζόμαστε περισσότερες ροές χρηματοδότησης για να υποστηρίξουμε την αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα».

 Σχετικά με τα μελλοντικά μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση τόνισε ότι « Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την δημιουργία ταμείου για την απολιγνιτοποίηση των νησιών. Στοχεύουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των χρημάτων».

05/02/2025 12:55

Ο Αριστοτέλης Χαντάβας Διευθύνων Σύμβουλος, Principia & Πρόεδρος, SolarPower Europe ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «φτάσαμε σε ένα σημείο ωριμότητας όσον αφορά την τεχνολογία. Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα. Κάθε χώρα ανά την υφήλιο έχει κατά κύριο λόγο παλιές υποδομές καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη. Τώρα πρέπει να τα φτιάξουμε αυτά και πρέπει να γίνει γρήγορα. Είναι σημαντικό να υπάρξουν συστήματα αποθήκευσης».

05/02/2025 12:52

Ο Δρ Roland Roesch, Διευθυντής, Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ενισχύουμε την συμμετοχή των ΑΠΕ που γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Όσο πιο μικρό είναι το σύστημα παραγωγής τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυσκολία. Το θετικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι έχει μειωθεί το κόστος για την χρήση μπαταριών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες για να υπάρχει μια βάση που μπορείς να χρησιμοποιείς τις ΑΠΕ. Ένας άλλος τύπος μονάδων παραγωγής ενέργειας αλλά δεν μιλάμε για χρήση ορυκτών καυσίμων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενσωματώσουμε τις ΑΠΕ».

05/02/2025 12:42

Μετατόπιση προοπτικών για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας: Θερμικές μονάδες, ΑΠΕ, Αποθήκευση και Δίκτυα

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 12:39

Ο Κωστής Οικονομόπουλος, Γεωεπιστήμονας Πετρελαίου – Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε 2 ενότητες με κάποιες χώρες που έχουν πολύ ισχυρή θέση όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και η Κύπρος. Στην αδύναμη θέση για την ώρα βρίσκεται η Ελλάδα. Επίσης σε αδύναμη θέση εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται ο Λίβανος. Αυτή η μεταφορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αναπτύσσεται εδώ και χρόνια και τώρα είναι σε πλήρη ανάπτυξη».

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 12:33

Ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη (IENE) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επανήλθαμε για να μιλήσουμε για την Ανατολική Μεσόγειο. Η σκηνή όσο αφορά την γεωπολιτική αλλάζει. Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν εκτεταμένους ενεργειακούς πόρους. Αν αξιοποιηθούν σωστά θα καλύψουν την ανάγκη της περιοχής. Είναι το λικνο του δυτικού πολιτισμού οι χώρες της Ανατολικές Μεσογείου και υπάρχει πλέον συνεργασία. Η εικόνα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και η ενέργεια μπορεί να βοηθήσει και αυτό βλέπουμε σε αυτή την μελέτη. Στο παρελθόν αλλά και σήμερα βλέπουμε μεγάλη αύξηση των διασυνδέσεων για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας».

05/02/2025 12:24

Ενεργειακές Επιλογές στην Ανατολική Μεσόγειο

H έρευνα που παρουσιάστηκε από τον Κωστή Σταμπολής, Πρόεδρο και Εκτελεστικός Διευθυντή, Ινστιτούτο Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη (IENE) και τον Κωστή Οικονομόπουλο, Γεωεπιστήμονα Πετρελαίου - Ερευνητή, Ινστιτούτο Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 12:06

Θωμαδάκης: Ανάπτυξη υποδομών για μεταφορά αερίου μέσω της Ελλάδας προς βορρά και δύση

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ Μιχάλης Θωμαδάκης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη συζήτησης με τους αντίστοιχους Διαχειριστές στα βόρεια σύνορα προκειμένου να αναπτυχθούν οι απαιτούμενες υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς Βορρά και Δύση αλλά και στη Β.Αφρική για συνεργασία στη μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

05/02/2025 12:05

Μαρής: Αυξάνεται η δυναμικότητα μεταφοράς του TAP

Ο διευθυντής του γραφείου Ελλάδας του αγωγού ΤΑΡ Γιάννης Μαρής ανέφερε ότι από το 2026 αυξάνεται η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού, που είναι σήμερα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, κατά 1,2 δισ, επιπλέον. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη νέο market test, που επαναλαμβάνεται ανά διετία, για πιθανή περαιτέρω επέκταση. Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη λειτουργεί από το 2020 και καλύπτει το 18 % των ελληνικών ειαγωγών φυσικού αερίου ενώ από το 2022 τροφοδοτεί - μέσω της διασύνδεσης του ελληνβουλγαρικού αγωγόύ - με 800 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως τη Βουλγαρία.

05/02/2025 12:03

Σδούκου: Πιθανή ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη μέσα στο 2025

Είναι πιθανό μέσα στο 2025 να δούμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, το πιθανότερο στην περιοχή της Κρήτης, που θα μας δώσει μια αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αναμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών.

Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Athens Energy Summit χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών Chevron και ExxonMobil που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών στη χώρα.

Σε σχέση με τις αναφορές για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής μετά την εκλογή Τραμπ η κα Σδούκου είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ανέκαθεν έλεγε πως το φυσικό αέριο χρειάζεται ως καύσιμο - γέφυρα προς την απανθρακοποίηση και ως παράγοντας συγκράτησης του κόστους της ενεργειακής μετάβασης.

05/02/2025 11:57

Networking Break

05/02/2025 11:54

Ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Συνεργάτης, Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας, Πόρων & Βιομηχανίας, Deloitte πρόσθεσε επίσης «ότι εάν δεν θα έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού τότε οι τιμές τις ενέργειας θα ανέβουν σημαντικά. Πρέπει να πρασινίσουμε όλες τις υποδομές για τους υδάτινους πόρους. Κάποιες υποδομές έχουν σχεδιαστεί χρόνια πριν».

05/02/2025 11:52

Ο Dr. Eitan Lasri, Διευθύνων Σύμβουλος, Etgar Israel επίσης τόνισε ότι «όπως γνωρίζουμε οι δαπάνες ενέργειας και νερού και η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές επενδύσεις δεδομένου ότι το Ισραήλ ήταν έρημος. Το 2022 συγκεντρωθήκαν 2.5 δις. δολάρια για εταιρίες που παράγουν λύσεις για το νερό.» Ερωτηθείς για τι ποσοστό νερού στο Ισραήλ προέρχεται από αφαλάτωση απάντησε ότι είναι πάνω από 45%.

05/02/2025 11:48

Ο Δρ Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων ανέφερε ότι «έπειτα από την  νομοθεσία του 2024 υπάρχουν πλέον οι μισές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί. Κάποιοι Δήμοι έχουν δικές τους εταιρείες και κάποιοι όχι. Κρίσιμο είναι ότι υπάρχουν απώλειες και στην ενέργεια και στα ύδατα. Μιλάμε για απώλειες 20% αλλά ο στόχος είναι 10%. Πρέπει να εργαστούμε ώστε οι φορείς διαχείρισης να είναι πιο αποτελεσματικοί και να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές.

05/02/2025 11:48

Ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Συνεργάτης, Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας, Πόρων & Βιομηχανίας, Deloitte ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να θυμόμαστε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες αυξάνονται οπότε αυξάνεται και η ανάγκη για νερό. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν είχαμε ήδη σχεδιάσει έργα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικής εμβέλειας έργο. Πρέπει να λάβει υπόψιν τις μελέτες της μείωσης νερού. Πρέπει να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης. Χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν αλλάξει  τον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

«Θα πρέπει να οργανωθούμε σε εθνικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας» πρόσθεσε επίσης.

05/02/2025 11:39

Ο Δρ Βασίλης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΕΝΟΙΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νερό είναι ένα πολυδιάστατο θέμα που επηρεάζει πολλούς τομείς. Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι το νερό είναι ατελείωτο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση που υπάρχει σε κάποια νησιά. Στην Ελλάδα παρατηρείται ένα πλεόνασμα πράσινης ενέργειας που συχνά δεν αξιοποιείται. Για να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσουμε την χρήση νερού για παραγωγή ενέργειας».

05/02/2025 11:35

Ο Dr. Eitan Lasri, Διευθύνων Σύμβουλος, Etgar Israel αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμεωπίζει το Ισραήλ και τον τρόπο που μπορεί η χώρα να γίνει πιο συνεργάσιμη και αποτελεσματική ενεργειακά. Αναφέρθηκε επίσης στην βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η τεχνητη νοημοσήυνη στην περιοχή.

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 11:33

Σχέση νερού – ενέργειας: Μια στρατηγική εταιρική σχέση για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη (IENE) συντόνίζει την δεύτερη συζήτηση με θέμα «Σχέση νερού – ενέργειας: Μια στρατηγική εταιρική σχέση για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 11:16

Η μεταβαλλόμενη δυναμική στην παγκόσμια ενέργεια, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική

Ο Mehmet Ogutcu, CEO, Global Resources &, Chair, London Energy Club παρουσίασε στην ομιλία του τις στρατηγικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 11:01

«Η Ελλάδα επενδύει πάρα πολύ ώστε να αποτελέσει μια πύλη εισόδου» ανέφερε επίσης ο Μιχάλης Θωμαδάκης.

05/02/2025 11:00

Η Barbara Morgante αναφέρθηκε κυρίως στις επενδύσεις σχετικά με την ενέργεια αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

05/02/2025 10:58


  • Barbara Morgante

    Chief Executive Officer, ENAON

05/02/2025 10:57

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε την ατζέντα μας ανεξάρτητα με την εκλογή Τραμπ στην εξουσία». 

05/02/2025 10:57

«Ενεργειακή πολιτική που είναι και φιλόδοξη και ρεαλιστική. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι να στήνουμε πολλά project και συνεργασίες. Έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στο ενεργειακό τοπίο της χώρας. Ως χώρα πια δεν παρακολουθούμε παθητικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά τις συνδιαμορφώνουμε» ανέφερε επίσης η Αλεξάνδρα Σδούκου.

05/02/2025 10:52

«Όσο αφορά την χώρα μας ενισχύει την εθνική στρατηγική. Πρόκειται λοιπόν για έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης» ανέφερε ο Ιωάννης Μάρης. 

05/02/2025 10:51

Αναφερόμενος στο έργο TAP είπε ότι υποστηρίχθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση.

05/02/2025 10:50

  • Ioannis Maris

    Country Representative Greece, Trans Adriatic Pipeline

05/02/2025 10:47

Επιπλέον ανέφερε ότι  «τα κράτη πρέπει να θέτουν τα πλαίσια για τις εταιρείες. Το πολιτικό ρίσκο έρχεται στην επιφάνεια με το καλώδιο της Ελλάδας –Κύπρου αλλά σχετικά με το πολιτικό ρίσκο θεωρώ ότι το έχουμε παρακάνει». 

05/02/2025 10:47

Ο Harry Tzimitras, Senior Fellow, Atlantic Council, ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε απολύτως πραγματιστές σχετικά με το τι συμβαίνει και τίποτα δεν πρέπει να παίρνουμε σαν δεδομένο.

05/02/2025 10:44

  • Harry Tzimitras 

    Senior Fellow, Atlantic Council

05/02/2025 10:41

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λέγοντας μεταξύ άλλων για την ευελιξία που έχει το φυσικό αέριο. Οι εταιρείες θέλουν να επενδύσουν και θέλει προσοχή. Ακούγονται πράγματα που είναι επικίνδυνα όπως πχ ακούστηκε στην Γερμανία σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο.

05/02/2025 10:39

  • Μιχάλης Μαθιουλάκης

    Ακαδημαϊκός Διευθυντής, Ελληνικό Ενεργειακό Φόρουμ

05/02/2025 10:37

Στην πρώτη συζήτηση σχετικά με τις ανανεωμένες προοπτικές για το ρόλο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο η  αναπληρώτρια Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για τις προοπτικές της Ελλάδας.

05/02/2025 10:37

Έναρξη διοργάνωσης

Η Ρίτσα Μπιζόγλη απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους κατά την έναρξη του 14ου Athens Energy Summit.

ATHENS ENERGY SUMMIT 2025

05/02/2025 10:31

Καθώς η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις κυριαρχούν στην παγκόσμια ατζέντα, το Athens Energy Summit 2025 δυναμικά, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ενεργειακού μέλλοντος. Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο King George, η κορυφαία αυτή συνάντηση για την ενεργειακή βιομηχανία γίνεται το επίκεντρο του διαλόγου για την επόμενη μέρα της ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Το 14ο Athens Energy Summit διοργανώνεται από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, φέρνοντας κοντά κορυφαία ονόματα της ενεργειακής βιομηχανίας σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. 

Η φετινή διοργάνωση έρχεται με θεματολογία που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και εστιάζει σε καίρια ζητήματα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι ευκαιρίες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η κυκλική οικονομία, ενώ θα συζητηθούν τα πλέον κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

Μετά από 13 χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων, το Athens Energy Summit παραμένει η βασική πλατφόρμα για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

Athens Energy Summit

Ποιοι είναι εκεί; 

Ενδεικτικά, μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι οι κ.κ. Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κύπρος, Sanja BozhinovskaΥπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Βόρεια Μακεδονία, Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Mehmet Ogutcu, CEO, Global Resources | Chair, London Energy Club, Florian Ermacora, Head of Unit-DG Neighbourhood and Enlargement Negotiations DG NEAR- Unit B3 North Africa, European Commission, DrRoland Roesch, Director of Innovation and Technology Centre, IRENA, Καθηγ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος,  ΡΑΑΕΥ, Κωνσταντίνος Μαύρος, Αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ και Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ελένη Μπαϊράμη, Ιδιοκτήτρια και Δ/σα Σύμβουλος, Eco Hellas, Σπύρος Λιώλης, Managing Principal & CTO - Data Center Facilities, Ramboll, Eser Ozdil, Nonresident Fellow, Atlantic Council in Turkey, Παναγιώτης Λευθέρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner, Energy, Resources & Industrials Sector Leader, Deloitte, Σταμάτης Δρακακάκης, Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος, Ζωή Στολάκη, Διευθύντρια Ρυθμιστικών & Εταιρικών Θεμάτων, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ κ.α.

Τις συζητήσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1, Νικόλας ΒαφειάδηςΡίτσα ΜπιζόγληΑντώνης Σεφερλής και Φαίη Χρυσοχόου.

To Ant1news.gr θα καλύψει με live blogging όλo το συνέδριο λεπτό προς λεπτό.

Εδώ μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Energy Summit.

Για την εγγραφή σας στο συνέδριο, παρακαλούμε πατήστε Εδώ.

Το Συνέδριο στηρίζουν:

Grand Sponsor: ΔΕΗ

Supporters: DELOITTE - ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ECO-HELLAS-SOLAR - Εθνική Τράπεζα - Zepos & Yannopoulos

Content Partner: Greek Energy Forum

With the support: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

12345   8910
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)