newbeta.ant1news.gr Τρόμος στο Ιόνιο - Η μοιραία πτήση 841 της TWA | ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | ANT1News

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα 08:40

Τρόμος στο Ιόνιο - Η μοιραία πτήση 841 της TWA

Θύματα στο βωμό της ακραίας τρομοκρατικής αντίληψης, έπεσαν οι 88 επιβαίνοντες, της πτήσης 841 της TWA, το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 1974, πάνω από το Ιόνιο.

-

Άκουσε το άρθρο

 
 

Το δρομολόγιο ξεκίνησε από Τελ Αβίβ και μέσω Αθήνας και Ρώμης (στάσεις), θα κατέληγε στην Νέα Υόρκη. Άγνωστο πού και πώς, τοποθετήθηκε βόμβα στο αεροσκάφος.

Στις 09.40 ώρα Γκρίνουιτς, στις 8/9/1974, οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας στην ΝΑ μεσόγειο, πάγωσαν όταν κατάλαβαν πως κάτι κακό είχε συμβεί, στην πτήση 841 της TWA. Επρόκειτο για ένα Β 707 – 331Β, το οποίο έιχε απογειωθεί από το Τελ Αβίβ, έκανε στάση στην Αθήνα, θα έκανε το ίδιο στη Ρώμη και τελικά θα κατέληγε στην Νέα Υόρκη. 79 ήταν οι επιβάτες και 9 τα μέλη του πληρώματος. Στην Αθήνα αποβιβάστηκαν 50 επιβάτες και επιβιβαστήκαν άλλοι 30.

Η μοιραία περιγραφή
Στις 09 39 ο κυβερνήτης της πτήσης 110 της PAN AM, που πετούσε πάνω από το Ιόνιο, με προορισμό την Βηρυτό – ενημέρωσε το Πύργο Ελέγχου της Αθήνας, πως είδε ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος να πέφτει φλεγόμενο στη θάλασσα. Ακόμη έγινε λόγος πως ενώ το αεροσκάφος έκανε απότομη άνοδο, αποκολλήθηκε ένας από τους κινητήρες του -- και στη συνέχεια ξεκίνησε την πτώση προς το νερό! Όλοι πάγωσαν προς στιγμήν!

Αμέσως από το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού και Έρευνας, δόθηκε εντολή να απογειωθεί μία DECOTA C-47, για να ερευνήσει συγκεκριμένη περιοχή. Δύο ώρες αργότερα, το πλήρωμά της, ανέφερε πως εντόπισε συντρίμμια και ανθρώπινες σορούς, στο νερό, σε απόσταση 50+ μιλίων δυτικά της Κεφαλονιάς.

Προς το σημείο κινήθηκαν διασωστικά μέσα, πλωτά του ΛΣ και ιδιωτικά. Για ημέρες «μάζευαν» συντρίμμια και σορούς - ενώ στις έρευνες συμμετείχαν και μέσα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να πάρουν, τα συστήματα καταγραφής δεδομένων του αεροσκάφους.

Ειδικό ρομποτικό σύστημα εντόπισε τα συγκεκριμένα συστήματα σε βάθος 3+ χιλιομέτρων, κάτι που έκανε σχεδόν απίθανη την προσπάθεια ανέλκυσής τους. Περισυνελέγησαν 1.5 τόνος συντριμμιών και 24 σοροί.

Βομβιστική ενέργεια

Από έναν πρώτο έλεγχο, διαπιστώθηκε πως στις σορούς υπήρχαν εμφανή ίχνη πυρίτιδας, δείγμα πως στο αεροσκάφος είχε σημειωθεί έκρηξη από τοποθετημένη βόμβα. Μάλιστα η εκτίμηση ήταν, πως ο μηχανισμός βρισκόταν στο πίσω μέρος των αποσκευών. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το αεροσκάφος – που είχε περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας – πετούσε σε ύψος 8,5 χλμ. πάνω από τη θάλασσα, προκαλώντας ολική απώλεια ελέγχου του από το πλήρωμα.

Στην μοιραία πτήση 841, επέβαιναν άτομα διαφόρων υπηκοοτήτων, Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Γάλλοι, Ινδοί, Ιρανοί, Γιαπωνέζοι, Αυστραλοί και Καναδοί.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συντριβής στο Ιόνιο, μια Παλαιστινιακή Οργάνωση Νέων, υποστήριξε πως δικός τους καμικάζι, είχε ανατιναχτεί στο αεροσκάφος. Ωστόσο οι υπόνοιες των Αρχών, Αμερικανικών, Ελληνικών, Ισραηλινών -- θεωρούσαν πως κατά πάσα πιθανότητα, πίσω από το χτύπημα, κρύβονταν άτομα τη οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ. Ήταν η περίοδος που η ασφάλεια των πτήσεων ήταν στον αέρα, κατά βάση λόγω των αεροπειρατειών από παλαιστινίους εξτρεμιστές ή άλλους διεθνείς τρομοκράτες (συμπαθούντες), σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος (παλαιστινιακό).

Η εκδίωξη της ΟΑΠ από τη Ιορδανία, έφερε τις περισσότερες παλαιστινιακές οργανώσεις στο Λίβανο, όπου κι άρχισαν να στρατολογούν μαχητές, από τους καταυλισμούς προσφύγων, ατόμων αποφασισμένων για όλα…..για να γίνουν μάρτυρες! Πολλά χρόνια αργότερα, αμερικανική δημοσιογραφική έρευνα, αποκάλυψε πως πίσω από μια σειρά χτυπημάτων σε βάρος Αμερικανικών στόχων, όπως και η πτήση 841, κρυβόταν ο Αλ Τζαουάρι, διαβόητος τρομοκράτης.


ΥΓ: Μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ποιός ακριβώς ευθύνεται για την τοποθέτηση της βόμβας στο αεροσκάφος της TWA. 88 ψυχές αναζητούν απαντήσεις. Από το 1968 έως τα μέσα της δεκαετίας του '80. Παλαιστίνιοι ή φιλοπαλαιστίνιοι, έκαναν δεκάδες αεροπειρατίες ή και βομβιστικές επιθέσεις για να ευαισθητοποιήσουν το παλαιστινιακό ζήτημα. Απ' ότι φαίνεται χωρίς αποτέλεσμα ... "Αλλά με πολλά - Πολλά θύματα".

Κάποια χτυπήματα είχαν και "ελληνική εμπλοκή" - Είτε εντός ελληνικής επικράτειας... είτε με στόχους εντός της χώρας. Οι ελληνικές αρχές πάντως, διαβεβαίωσαν πως στο αεροδρόμιου του Ελληνικού όλα έγιναν με απόλυτο έλεγχο και ασφάλεια - Επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών και φορτοεκφόρτωση αποσκευών.

12345 ... 8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)