Πολιτική
09/03/2026 14:35
Τελευταία ενημέρωση : 09/03/2026 15:11
Oι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη (βίντεο)
Η παρουσία του Γάλλου προέδρου στο νησί, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζει την κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις απειλές που δέχεται η Κύπρος. Παράλληλα, πολεμικά πλοία από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ιταλία, αναμένεται να καταπλεύσουν στην περιοχή, ενισχύοντας την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

Άκουσε το άρθρο
Περίπου στις 12:30 το μεσημέρι έφτασε στη στρατιωτική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ περίπου 15 λεπτά αργότερα προσγειώθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενόψει της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας.
Οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις - πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος καλωσόρισε τους άλλους δυο ηγέτες στην Κύπρο, η παρουσία των οποίων σήμερα πέραν του υψηλού συμβολισμού έχει ουσιαστική σημασία για την Κύπρο και ολόκληρη την Ευρώπη, όπως είπε. «Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μου για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή σας, καθώς και για το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ασφάλεια της Κύπρου σημαίνει ασφάλεια και της Ευρώπης».
«Δεν χρειάζεται να ερμηνεύσω τους λόγους για τους οποίους η παρουσία των μαχητικών F-16 και των φρεγατών Ψαρά και Κίμων στην Κύπρο συγκίνησαν όλους μας», δήλωσε αμέσως μετά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν Κύπρο και Ελλάδα, δεσμούς και αισθήματα αντιληπτά από κάθε Έλληνα και κάθε Κύπριο».
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Κύπρο, λέγοντας πως όταν κάποιος επιτίθεται στη Μεγαλόνησο, επιτίθεται στην Ευρώπη. «Το Κυπριακό είναι πολύ σημαντικό θέμα, όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για τον εταίρο σας τη Γαλλία».
Όπως είπε, το ότι βρισκόμαστε σήμερα και οι τρεις ο ένας δίπλα στον άλλον, δείχνει τη σημασία και τη δύναμη της εταιρικής μας σχέσης. «Θα πρέπει να πιστέψουν σε αυτό οι συμπατριώτες σας».
Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε για την παρουσία του στην Κύπρο και σε αυτή την τριμερή συνάντηση
«Ένα σαφές μήνυμα, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη», υπογράμμισε.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από την αρχή αυτής της κρίσης, έθεσα ως βασική εθνική προτεραιότητα την ασφάλεια της Μεγαλονήσου. Έναν τόπο εξάλλου με τον οποίο μας συνδέουν οι πιο ισχυροί, οι πιο δυνατοί, εθνικοί, ιστορικοί πολιτιστικοί δεσμοί», πρόσθεσε. «Η ασφάλεια της Κύπρου άλλωστε – όπως είπες αγαπητέ μου Νίκο – είναι αναπόσταστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σίγουρα παράγοντας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.
Η Τουρκία έστειλε 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα Κατεχόμενα
Πετρέλαιο: Ξέφρενη άνοδος στις τιμές του “μαύρου χρυσού”
Πάτρα: Στον ανακριτή ο μαιευτήρας για την πορνογραφία ανηλίκων
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις! Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)


