newbeta.ant1news.gr ΕΚΤ - επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη αύξηση μετά το 2023 | Οικονομία | ANT1News

Οικονομία

11/06/2026 09:58

ΕΚΤ - επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη αύξηση μετά το 2023

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει τον πληθωρισμό που τρέχει…

ΕΚΤ - επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη αύξηση μετά το 2023
-

Άκουσε το άρθρο

 
 

Την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά το 2023 αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την αγορά να προεξοφλεί κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%.

Στην πράξη, η απόφαση της ΕΚΤ θα περάσει σταδιακά στο κόστος δανεισμού και αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και όσοι ετοιμάζονται να ζητήσουν νέα χρηματοδότηση, θα βρεθούν πρώτοι αντιμέτωποι με ακριβότερο χρήμα.

Η κίνηση της ΕΚΤ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη ενισχύονται ξανά. Η ίδια, σύμφωνα με την «Ημερησία», έχει ως βασική αποστολή να κρατά τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, δηλαδή να συγκρατεί τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές. Τα τελευταία στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι οι τιμές ανεβαίνουν ξανά πιο γρήγορα από όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα.

Ο γενικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 3,2% τον Απρίλιο, με τις τιμές της ενέργειας να καταγράφουν ετήσια άνοδο 10,9%. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωζώνη, καθώς μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει εισάγεται. Έτσι, όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όπως συμβαίνει λόγω της έντασης που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν, το κόστος περνά πιο εύκολα στην οικονομία, από τα καύσιμα και τους λογαριασμούς μέχρι την παραγωγή και τις μεταφορές.

Ανησυχητική για τη Φρανκφούρτη είναι και η εικόνα του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,5% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους στις υπηρεσίες. Ο δομικός πληθωρισμός θεωρείται σημαντικός, γιατί δεν υπολογίζει τις πιο ευμετάβλητες τιμές, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και γι' αυτό θεωρείται πιο «καθαρή» ένδειξη για το αν ο πληθωρισμός είναι επίμονος

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο "Ενώπιος Ενωπίω" με τον Νίκο Χατζηνικολάου την Πέμπτη 11 Ιουνίου εκτάκτως στις 20:00

Στενό του Ορμούζ: Προειδοποιεί το Ιράν – καθησυχάζουν οι ΗΠΑ

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: H πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και ο πολυκύμαντος βίος του Αγίου

12345 ... 8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)