Υγεία

Χθες16:10 Τελευταία ενημέρωση : Χθες20:27

ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι δράστες έβγαιναν από τα φαρμακεία με χάρτινες κούτες (βίντεο ντοκουμέντο)

Διάβασέ μου το...

Έμπαιναν κρατώντας λίστες φαρμάκων και έφευγαν από τα φαρμακεία με κούτες. Αποκαλύπτικές εικόνες

ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι δράστες έβγαιναν από τα φαρμακεία με χάρτινες κούτες (βίντεο ντοκουμέντο)
-


Βίντεο και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη δράση των οργανώσεων που αποτελούνταν από γιατρούς και φαρμακοποιούς και εξαπατούσαν τον ΕΟΠΠΥ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων έρχονται στο "φως".

Στις εικόνες φαίνονται μέλη των οργανώσεων να επισκέπτονται τα εμπλεκόμενα φαρμακεία με κάποιους από αυτούς να εισέρχονται σε αυτά κρατώντας λίστες (προφανώς φαρμάκων) και να εξέρχονται κουβαλώντας χάρτινες κούτες.

Οι καταγγελίες που τους «πρόδωσαν»

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες δύο γυναικών που κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συγκεκριμένα, μία ασφαλισμένη κατήγγειλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι την 28η Μαΐου 2023 έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για το φαρμακευτικό σκεύασμα Hipnosedon από έναν γιατρό (εμπλεκόμενο) η οποία εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε συγκεκριμένο φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Αντίστοιχα, η δεύτερη ασφαλισμένη κατήγγειλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι δεκαέξι συνταγές, περιλαμβάνουσες πλήθος φαρμάκων, εξεδόθησαν στον Α.Μ.Κ.Α. της κατά το διάστημα από 14-04-2015 έως 11-11-2015 από τον ίδιο ιατρό, οι οποίες εκτελέστηκαν άπασες σε φαρμακείο στα Σεπόλια. Έτσι ξεκίνησε η έρευνα μέσα από την οποία αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών οργανώσεων. Όπως διαπιστώθηκε, η παράνομη δραστηριότητα των ομάδων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

Απάτη ΕΟΠΥΥ

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, φέρονται να προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών-μελών τους στην συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. τρίων ατόμων, κυρίως αλλοδαπών.

Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης είτε φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.

Στη συνέχεια, μέσω των εταιριών/φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων και πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

ΕΟΠΥΥ - παρανομες συνταγογραφησεις

Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτωνΣημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3516 αριθμών Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90186 συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3500284,98 ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα της ιδιοκτήτριας μιας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων.

Παράνομη συνταγογράφηση - ΕΟΠΥΥ

Έτσι “ξεσκέπασε” η ΕΛΑΣ το κύκλωμα

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του κυκλώματος με τις παράνομες συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ.

«Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι στον ΑΜΚΑ τους είχαν καταχωρηθεί συνταγές σκευασμάτων τα οποία δεν είχαν ζητήσει», είπε αρχικά η κυρία Δημογλίδου και συμπλήρωσε, «η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ από τις παράνομες συνταγογραφήσεις, ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ».

«Για να γράψουν τα φάρμακα, επέλεγαν κυρίως ανασφάλιστους ή αλλοδαπούς. Τα φάρμακα αυτά τελικά κατέληγαν σε πολίτες που δεν τα δικαιούνταν και μάλιστα πολλά από αυτά υπάγονταν στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών», συνέχισε η κυρία Δημογλίδου.

«Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί παράνομες συνταγογραφήσεις σε περισσότερα από 3.500 ΑΜΚΑ που αφορούν δεκάδες χιλιάδες συνταγές και η έρευνα συνεχίζεται», κατέληξε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Ο Τζιτζικώστας αναλαμβάνει Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού

Βόσπορος: Σχοινοβάτης “πέρασε” από την Ασία στην Ευρώπη (βίντεο)

Βραζιλία: Ξύλο μεταξύ υποψηφίων σε debate στο Σάο Πάολο (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ