Κόσμος
Τουρκία: Με λουκούμια γιόρτασαν την πτώση του Χαλεπίου - Ο νέος ρόλος της Άγκυρας
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικρατεί πανηγυρικό κλίμα μετά την κατάληψη του Χαλεπίου από τους τζιχαντιστές. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατηγορεί τον Άσαντ.
Άκουσε το άρθρο
Ακόμη και λουκούμια μοίραζαν Τούρκοι ισλαμιστές στο τζαμί Φατίχ της Κωνσταντινούπολης γιορτάζοντας την πτώση του Χαλεπίου ενώ η Άγκυρα βρίσκεται στη δίνη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία προσπαθώντας να ενισχύσει την επιρροή της και να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορά της.
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικρατεί πανηγυρικό κλίμα για τις εξελίξεις στη Συρία με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Διπλό χτύπημα στον διάδρομο τρομοκρατίας».
Στην Άγκυρα έφτασε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φίντάν. Ήδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε τις εξελίξεις την Κυριακή με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.
Ουδέτερη στάση Άγκυρας αρχικά
Παρά την ουδέτερη στάση που επιδίωξε να τηρήσει η Άγκυρα αρχικά όταν η συριακή αντιπολίτευση υπό την ηγεσία της τζιχαντιστικής της Χαγιάτ Ταχρίρ α Σαμ (HTS) στις 27 Νοεμβρίου ξεκίνησε επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν στηρίζει το HTS αλλά το συγκαταλέγει και ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία στηρίζει το Συριακό Εθνικό Στρατό (MSO) ο οποίος επίσης αντιπολιτεύεται τον Άσσαντ. Οι εξελίξεις όμως έφεραν το HTS και το ΜSO στην ίδια πλευρά.
Istanbul Fatih Camii avlusunda bir grup vatandas, Halep'in kurtulusunu lokum dag?tarak kutlad?.
— Yeni Safak (@yenisafak) December 1, 2024
Την ίδια ώρα η κουρδική διάσταση του θέματος έκανε την Τουρκία να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την παρουσία του PKK/YPG. Και αυτό γιατί στόχος της Τουρκίας είναι να μην επιτρέψει τη δημιουργία "τρομοκρατικού διαδρόμου", όπως τον αποκαλεί, δηλαδή να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου που να ελέγχεται από το PKK/YPG μεταξύ Τελ Ριφάτ και του Μάμπιτς της βορειοανατολικής Συρίας συνδέοντας τις δύο περιοχές. Επομένως, όσο οι δυνάμεις του Άσσαντ υποχωρούσαν, τον έλεγχο έπαιρναν οι δυνάμεις του PKK/YPG, τις θέσεις των οποίων η Τουρκία παρακολουθούσε συνεχώς με ντρόουνς.
Μέσα σε τρεις μέρες, στις 30 Νοεμβρίου, η συριακή αντιπολίτευση κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της το Χαλέπι, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη Συρία. Από χθες το βράδυ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν μεταδίδοντας ότι ο SMO ματαίωσε τα σχέδια του PKK/YPGκαι περικύκλωσε το Τελ Ριφάτ, εκτιμώντας μάλιστα ότι σύντομα θα είναι υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων. Το SMO κατάφερε να ανακτήσει και τον έλεγχο του αεροδρομίου Kuvairis το οποίο ο Άσαντ άφησε επίσης στο PKK/YPG, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Άσαντ ζητά διαπραγματεύσεις με Ερντογάν
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τώρα ο Άσαντ προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την Άγκυρα για να διαπραγματευτεί τις εξελίξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τουρκίγε" ζήτησε μέσω δύο διαφορετικών διαύλων διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. «Ο Άσαντ, που δεν έσφιξε το χέρι που έτεινε επίμονα ο 14ος Πρόεδρος Ερντογάν για ένα χρόνο , είδε το τίμημα του λάθους του. Έπεσε σε διοικητική θέση που περιοριζόταν μόνο στη Δαμασκό και τη Λατάκια. Αλλά δεν είναι πολύ αργά. Ο Άσαντ μπορεί να σφίξει το απλωμένο χέρι του Ερντογάν στη νέα εποχή», γράφει σήμερα ο έγκριτος αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί.
Αντι-ρωσικό και αντι-ιρανικό μέτωπο
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα έρχεται τώρα αντιμέτωπη με τη Ρωσία και το Ιράν και σε άμεση ρήξη με τον Άσαντ, προσδοκώντας στην στήριξη της Ουάισιγκτον.
Σχολιάζουν ότι το σημαντικό ζήτημα εδώ είναι αν η επιχείρηση της αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ της αντιπολίτευσης HTS και του PKK/YPG. Σε μια τέτοια κατάσταση τα πράγματα θα μπερδευτούν ακόμη περισσότερο και το θέμα τι στάση θα τηρήσουν οι ΗΠΑ θα έρθει στο προσκήνιο.
Υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα ενεργήσει φυσικά σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα σε αυτή την αναταραχή.
«Η Τουρκία θα αντιταχθεί στο να έχει τώρα λόγο το PKK/YPG στο Χαλέπι και τα περίχωρά του. Αν και ελπίζουμε ότι δεν θα απαιτηθεί από τον τουρκικό στρατό να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στο συριακό έδαφος, αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι ανύπαρκτη», σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές.
Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας:
- Αποτροπή του Κουρδικού Διαδρόμου: Η Τουρκία θεωρεί πρωταρχικό στόχο την αποτροπή της δημιουργίας αυτόνομης δομής από το YPG στη βόρεια Συρία.
- Υποστήριξη ομάδων της αντιπολίτευσης: Η Τουρκία υποστηρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ. Η προέλαση αυτών των ομάδων θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία.
- Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: Η Τουρκία φιλοξενεί επί του παρόντος 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος μπορεί να αυξήσει τα κοινωνικά και οικονομικά βάρη της Τουρκίας.
"Το καθεστώς Άσαντ δεν ενδιαφέρεται για μια πολιτική λύση", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσι.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Δαμασκός πρέπει να κάνει συμβιβασμό με τον δικό της λαό και τη νόμιμη αντιπολίτευση». Όπως είπε «η Τουρκία και το Ιράν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας τόσο κατά του PKK όσο και του YPG (Κούρδοι Συρίας).
Από την πλευρά του ο Αμπάς Αρακτσί χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές τους λέγοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Κακοκαιρία “Bora” - Ρόδος: Εικόνες καταστροφής στο νησί (βίντεο)
Γυναικοκτονία στην Θεσσαλονίκη: “Δεν την μαχαίρωσε απλά, την ξεκοίλιασε” (βίντεο)
Βουλή - Αστυνομικός: “Το ένα παιδί είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας” είχε πει η μητέρα (βίντεο)