Γενικά
Έληξε η δικαστική διαμάχη για τη διάσημη “selfie της μαϊμούς”
Σε ποιον ανήκουν τελικά τα πνευματικά δικαιώματα της selfie. Στον φωτογράφο ή την μαϊμού;
Με τη δικαίωση του φωτογράφου Ντέιβιντ Σλέιτερ έληξε τελικά η μακροχρόνια και πρωτοφανής δικαστική διαμάχη, για τη διάσημη, πλέον, selfie που τράβηξε μία μαϊμού το 2011.
Τα πνευματικά δικαιώματα αποδόθηκαν στον άνθρωπο-φωτογράφο, ο οποίος όμως υποσχέθηκε ότι θα δώσει το 25% από τα μελλοντικά κέρδη του υπέρ της προστασίας των μακάκων.
Η ιστορία της selfie του μαυροκέφαλου μακάκου, που ονομάζεται Ναρούτο, ξεκίνησε το 2011, όταν ο επαγγελματίας φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ ταξίδεψε στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας, όπου ακολουθούσε και φωτογράφιζε για αρκετές ημέρες μία ομάδα μαϊμούδων. Κάποια στιγμή, ο Ναρούτο άρπαξε τη μηχανή του φωτογράφου, και τράβηξε μια από τις διασημότερες selfie στην ιστορία της «αυτοφωτογράφησης».
Ο φωτογράφος υποστήριζε από την αρχή πως οι selfies που προέκυψαν ήταν αποτέλεσμα της επινοητικότητάς του να πείσει τις μαϊμούδες να πατήσουν το «κλικ», ενώ ταυτόχρονα θα κοιτάζουν στον φακό.
Όπως είχε εξηγήσει «δεν ήταν μία συμπεριφορά της μαϊμούς που προέκυψε κατά τύχη. Απαιτήθηκαν γνώσεις από την πλευρά μου, πολύ επιμονή, ιδρώτας και αγωνία, και πολλά άλλα».
Το πρόσωπο της μαϊμούς, με τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια και το ανοιχτό στόμα που φαίνεται σαν να χαμογελάει, έκανε αίσθηση όταν ο βρετανός φωτογράφος (αφού κατάφερε να ανακτήσει τη φωτογραφική μηχανή του) την δημοσίευσε σε ένα βιβλίο του. Όμως η οργάνωση «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» (PETA), που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σλέιτερ, υποστηρίζοντας ότι ο Ναρούτο ήταν εκείνος που τράβηξε τη φωτογραφία και τα πνευματικά δικαιώματα του ανήκουν.
Η οργάνωση έχασε τελικά και την έφεση αλλά στη συνέχεια ο φωτογράφος αποφάσισε να δωρίσει μέρος από τα κέρδη του. Σύμφωνα με την PETA, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σλέιτερ δέχτηκε να δωρίσει το 25% όλων των μελλοντικών εσόδων του από τη χρήση ή την πώληση των selfie του Ναρούτο, σε οργανώσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον των μακάκων της Ινδονησίας