Γενικά

11 Μαρτίου 2015 13:27

Στην Ινδία το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2

Μετά την Ινδία, το Solar Impulse 2 θα κατευθυνθεί στη Μιανμάρ και θα ακολουθήσει το μακρύτερο σκέλος του ταξιδιού του: πέντε συνεχόμενες ημέρες πτήσεις με έναν μόνο πιλότο

-



Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ινδία, ολοκληρώνοντας το δεύτερο σκέλος της ιστορικής προσπάθειάς του να κάνει τον γύρο του κόσμου χωρίς καύσιμα και να προωθήσει έτσι την "καθαρή" ενέργεια.

Το πρωτοποριακό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του σουλτανάτου Ομάν, στις 6:35 τοπική ώρα και έφτασε στο Αχμενταμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου Γκουτζάρατ της δυτικής Ινδίας, 16 ώρες αργότερα, αφού κάλυψε απόσταση 1.465 χιλιομέτρων. 

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρντάρ Βαλαμπχάι Πατέλ στις 23:25 τοπική ώρα (19:55 ώρα Ελλάδας). Στις εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας στον ιστότοπό του διακρίνονταν τα άσπρα και γαλάζια φώτα του καθώς πλησίαζε, μέσα στο σκοτάδι, το Αχμενταμπάντ, όπου θα παραμείνει για τις επόμενες τέσσερις ημέρες.

Στον πύργο ελέγχου οι υπάλληλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, χαιρετίζοντας τον Ελβετό πιλότο Μπερτράν Πικάρ. Οκτώ ώρες μετά την απογείωσή του, το αεροπλάνο μπήκε στον εναέριο χώρο του Πακιστάν, πετώντας σε ύψος 8.230 μέτρων. Λίγο νωρίτερα, ο Πικάρ είχε στείλει μέσω του Twitter ένα μήνυμα που έγραφε: "Όταν χαλαρώνω, αναπνέω τόσο αργά που σημαίνει ο συναγερμός στο πιλοτήριο".



Ο 57χρονος Πικάρ διαδέχτηκε στο πιλοτήριο τον συμπατριώτη του, τον 63χρονο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, ο οποίος είχε καλύψει την Δευτέρα το πρώτο σκέλος της διαδρομής, καλύπτοντας σε 13 ώρες και 2 λεπτά την απόσταση από το Άμπου Ντάμπι μέχρι το Μουσκάτ.

Η πτήση αυτή ήταν "συναρπαστική", δήλωσε ο Μπόρσμπεργκ φτάνοντας στο Ομάν. Εξήγησε μάλιστα ότι πετούσε χαμηλά, σε ύψος 6.000 μέτρων, επειδή η πτήση του ήταν "σύντομη".

Μετά την Ινδία, το Solar Impulse 2 θα κατευθυνθεί στη Μιανμάρ και θα ακολουθήσει το μακρύτερο σκέλος του ταξιδιού του: πέντε συνεχόμενες ημέρες πτήσεις με έναν μόνο πιλότο ο οποίος θα καλύψει την απόσταση από το Νανκίν της Κίνας μέχρι τη Χαβάη, στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Υπολογίζεται ότι για τον γύρο του κόσμου, μέχρι δηλαδή να επιστρέψει στη βάση του στο Άμπου Ντάμπι, θα χρειαστούν πέντε μήνες εκ των οποίων όμως μόνο οι 25 ημέρες θα είναι ημέρες πτήσης.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)