Ανακαλύψεις
Ρομπότ σε σχήμα σπερματοζωαρίου φέρνει επανάσταση στη λήψη φαρμάκων
Ένα ρομπότ σε σχήμα σπερματοζωαρίου, αλλά αρκετά μεγαλύτερο από αυτό, σχεδιάστηκε για να διεισδύσει στην ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη.
Στην Ολλανδία σχεδιάστηκε το πρώτο μικρο-ρομπότ σε σχήμα σπερματοζωαρίου. Το «Magnetosperm».
Πρόκειται για ένα ρομπότ που είναι έξι φορές μεγαλύτερο από το πραγματικό σπέρμα, έχει μεταλλικό κεφάλι, εύκαμπτη ουρά, αλλά η ταχύτητά του δεν «πιάνει» με τίποτα αυτήν του πραγματικού. Το ανθρώπινο σπερματοζωάριο διασχίζει απόσταση πολλαπλάσια του μήκους του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με το ρομποτικό που στον ίδιο χρόνο δεν καταφέρνει να καλύψει ούτε τη μισή από το μήκος του απόσταση.
Το ρομποτάκι είναι κατασκευασμένο από γερό, αλλά εύκαμπτο πολυμερές υλικό, που είναι καλυμμένο με μέταλλο (στρώμα κοβαλτίου και νικελίου) στην κεφαλή του. Το μέταλλο αυτό επιτρέπει την τηλεκατεύθυνσή του μέσω των μαγνητών, οι οποίοι με τη σειρά τους ελέγχονται μέσω υπολογιστή.
Η χρήση του προορίζεται να είναι ιατρική, φαρμακευτική καθώς και στις νανοβιομηχανικές εφαρμογές. Μπορεί να αξιοποιηθεί σε στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων μέσα στο σώμα ή και στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ρομποτικής Σαρτάκ Μίσρα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τβέντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσικής «Applied Physics Letters», σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν μαγνητικά πεδία όχι ισχυρότερα από αυτά που έχουν τα διακοσμητικά μαγνητάκια του ψυγείου (έως πέντε militesla), για να κάνουν το ρομποτάκι να «κολυμπήσει» προς διάφορες κατευθύνσεις.
Προς το παρόν πάντως, οι ερευνητές συνεχίζουν τις εργασίες του για να καταφέρουν να κάνουν το «Magnetosperm» το πιο γρήγορο μικρό ρομπότ του κόσμου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!