Υγεία

20 Οκτωβρίου 2018 13:17

Το μαύρο σκόρδο κατακτά και την Ελλάδα - Τα οφέλη για τον οργανισμό

Πώς «γεννιέται» αυτό το superfood με τα πολλά οφέλη και την γλυκιά γεύση;

Το μαύρο σκόρδο κατακτά και την Ελλάδα -  Τα οφέλη για τον οργανισμό
-

Μετά την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Αμερική, το μαύρο σκόρδο έχει αρχίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του και στην Ελλάδα.

Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό σκόρδο, αλλά περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Μάλιστα, τετραπλάσια είναι η συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

Πώς δημιουργείται όμως αυτό το superfood; Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα. Σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον, σε ό,τι αφορά την υγρασία και τη θερμοκρασία, και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

«Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)