Γενικά
Το τελευταίο αντίο στον Τζίμη Πανούση
Πότε και που θα γίνει η κηδεία του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Η ανατρεπτική του πορεία και οι δικαστικές του περιπέτειες.
Στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης στις 14:00 το μεσημέρι τις Τετάρτης θα γίνει η κηδεία του Τζίμη Πανούση, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο 64χρονος καλλιτέχνης έπαθε καρδιακό επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και παρότι διεκομίσθη άμεσα στον «Ερυθρό Σταυρό» οι γιατροί δεν κατάφεραν να κάνουν ανάνηψη κι εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο μουσικός είχε υποστεί και πάλι ανακοπή, ενώ βρισκόταν στη σκηνή και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος για λίγες μέρες.
Είχε γεννηθεί στις 12 Φλεβάρη του 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό, ενώ είχε και δυο παιδιά.
Μουσικά δήλωνε αυτοδίδακτος και έπαιζε λίγο απ' όλα. Πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα "Χαρούμενη Κουδουνίστρα" όταν ακόμα ήταν στο γυμνάσιο. Στο β΄ μισό της δεκαετίας του 1970 σχημάτισε το συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες, στο οποίο ανέλαβε τα φωνητικά, τους στίχους και τη μουσική.
Η πρώτη τους εμφάνιση σε κοινό έγινε το 1980 στο "Skylab" στην Πλάκα, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είναι ο δίσκος Μουσικές Ταξιαρχίες που κυκλοφόρησε το 1982. Νωρίτερα το 1980 είχε κυκλοφορήσει μία ανεξάρτητη παραγωγή σε κασέτα. Ακολούθησε το 1984 ο δίσκος Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμαν - μερικοί στίχοι του οποίου λογοκρίθηκαν και το επόμενο έτος το Hard Core.
Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης είχε ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λιγότερο με τον κινηματογράφο.
Η ιδεολογική στάση του Πανούση και η καυστική του σάτιρα τον είχε φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπο με το δικαστήριο, αρχής γενομένης από το 1980, με μία κατηγορία από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας για περιύβριση αρχής. Ακολούθησαν αρκετές δίκες με κύρια κατηγορία την αθυροστομία του Τζίμη αλλά και τον καυστικό του στίχο που έθιγε άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις.
Κατά την περίοδο πριν την κατάργηση της λογοκρισίας (περίπου το 1984) από τους δίσκους των Μουσικών Ταξιαρχιών λογοκρίνονταν λέξεις που "προσέβαλαν τη δημόσια αιδώ". Με το δίσκο Δουλειές του Κεφαλιού κατηγορήθηκε για περιύβριση εθνικού συμβόλου αφού στο εξώφυλλο του δίσκου εικονιζόταν να ανοίγει τρύπες σε ελληνικές σημαίες. Για αυτές τις κατηγορίες αθωώθηκε.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!