Εκδηλώσεις

25 Σεπτεμβρίου 2016 07:07

Αφιέρωμα στην περιβαλλοντική καινοτομία από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Γάλλοι και Έλληνες εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής καινοτομίας θα παρουσιάσουν λύσεις για έναν κόσμο με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον. Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Αφιέρωμα στην περιβαλλοντική καινοτομία από το Γαλλικό Ινστιτούτο
-

Ο κύκλος «Η Νεολαία που καινοτομεί» δίνει το λόγο στους «επιχειρηματίες της αλλαγής» στην επόμενη συνάντηση του Γαλλικού Ινστιτούτου, στις 29 Σεπτεμβρίου, που είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική καινοτομία. Γάλλοι και Έλληνες εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής καινοτομίας θα είναι παρόντες και θα παρουσιάσουν λύσεις για έναν κόσμο με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tarik Chekchak, διεθνή εμπειρογνώμονα της βιομιμητικής, Διευθυντή Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau. Θα παρουσιάσει το απίστευτο δυναμικό που προσφέρει η φύση στην Έρευνα και την Καινοτομία.

Θα τον συνοδεύσει η Ελληνίδα ομόλογός του και ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδος, Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα δώσει στη συνέχεια το λόγο σε πέντε φορείς γαλλικών και ελληνικών projects για να κάνουν «pitch» τα σχέδιά τους και να τα θέσουν υπό την κρίση του κοινού:

- « ο Σταύρος (Σταύρος Τσομπανίδης) δημιουργεί καθημερινά αντικείμενα από φύκια »

- « ο Alain (Alain Vigier) μετατρέπει το τηγανόλαδο σε καύσιμο»

- «ο Γιώργος (Γιώργος Μιχαλέλης) και ο Δημήτρης (Δημήτρης Μαζαράκος) κατασκεύασαν ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον »

- « η Καρολίνα (Caroline Van Renterghem) επινόησε το διασυνδεδεμένο αντιρρυπαντικό φουλάρι »

- « ο Γιώργος (Γιώργος Κουτίτας) είναι ένας σειριακός επιχειρηματίας που συνέλαβε ένα «σχέδιο Paypal » για την ηλεκτρική ενέργεια.

Γνωρίστε τους πραγματογνώμονες της βιομιμητικής και τους φορείς projects που επινοούν τον αυριανό κόσμο, στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία.

Τη βραδιά με τις σύντομες παρουσιάσεις θα συντονίσει ο Mathieu Baudin, συνιδρυτής του Institut des Futurs Souhaitables. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Ashoka Grèce και το Impact Hub.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 19:00 έως τις 22:00. Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές.

19.00: Χαιρετισμός του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy.

Προβολή ταινιών με θέμα την περιβαλλοντική καινοτομία

19.25: Διάλεξη του Tarik Chekchak, διευθυντού επιστημών και περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau και διεθνούς εμπειρογνώμονα για την βιομιμητική.

19h50: Διάλεξη της Κλεοπάτρας Αλαμανταριώτου, διευθύντριας και ιδρύτριας του κέντρου Βιομιμητικής Ελλάδας - Έρευνα και Καινοτομία.

20.15: Παρουσίαση 5 projects

- Σταύρος Τσομπανίδης, συν-ιδρυτής του Phee (αντικείμενα από φύκια)

- Alain Vigier από την εταιρεία Roule ma frite (καύσιμα από τηγανόλαδο)

- Γιώργος Μιχαλέλης και Δημήτρης Μαζαράκος, συνιδρυτές του WTI Greece (σύστημα για την ανακύκλωση των λυμάτων)

- -Caroline Van Renterghem, ιδρύτρια του Wair (διασυνδεδεμένο φουλάρι αντιρρύπανσης)

- Γιώργος Κουτίτας, συνιδρυτής του Gridmates (το Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας)

Από τις 21.30 – πολιτιστικές δραστηριότητες – συναντήσεις με επιχειρηματίες

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα κυλήσει ταυτόχρονα στο χώλ υποδοχής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και στο αμφιθέατρο ενώ θα προτείνει στο κοινό να μάθει περισσότερα για την περιβαλλοντική καινοτομία διασκεδάζοντας:

- Κοκτέιλ της εταιρείας Troo Food Liberation που καταπολεμά τα διατροφικά εγκλήματα από το 2009,

- εργαστήρια γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος στο χωλ υποδοχής,

- αποσπάσματα της ταινίας « Human » του Yann Arthus Bertrand που ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας τι είναι αυτό που « μας καθιστά ανθρώπινα πλάσματα ».

Τι είναι η βιομιμητική;

Από τις ελληνικές λέξεις βίος και μίμηση, η βιομιμητική είναι η παρατήρηση και η κατανόηση της φύσης που οδηγούν στην έμπνευση για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών ιδίως στις τεχνολογίες.

Με τη βιομιμητική ασχολούνται όσοι αγαπούν τη φύση : φυσιολάτρες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, βιολόγοι – και τείνουν προς τον ίδιο σκοπό. Από τη μελέτη του περιβάλλοντος αντλούν έμπνευση για καινοτομίες. Ενώ στους Δυτικούς, γενικότερα, η φύση παραμερίζεται, κάποιοι άλλοι λαοί όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής εμπνέονται ανέκαθεν από τη φύση. Η βιομιμητική διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό σε διάφορους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, ο αθλητισμός και η αρχιτεκτονική. Προτείνει νέες τεχνικές εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον. Η μίμηση των έμβιων όντων δεν είναι μια νέα επιστήμη εφόσον ο άνθρωπος, παρατηρώντας τα πουλιά, σκέφθηκε να πετάξει κι εκείνος. Η βιομιμητική προτείνει απλά να ξαναβάλουμε τη φύση στο κέντρο της έρευνας ώστε να βρούμε νέες καινοτομίες για την τεχνητή αναπαραγωγή των βασικών ιδιοτήτων ενός ή πολλών βιολογικών συστημάτων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)