Κλίμα

20 Οκτωβρίου 2024 21:14

Κακοκαιρία: Πλημμύρες “σαρώνουν” Ιταλία και Γαλλία (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η γειτονική μας Ιταλία, πνίγεται. Ένας νεκρός και τεράστιες ζημιές, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από τις πλημμύρες στον ιταλικό Βορρά, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, καταγράφηκαν και στη Γαλλία.

Κακοκαιρία: Πλημμύρες “σαρώνουν” Ιταλία και Γαλλία (βίντεο)
-

Της Μαρίας Ανδρικάκη 

Τα σωστικά συνεργεία στην Ιταλία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έκαναν τον ποταμό Σάλσο να υπερχειλίσει. Ολόκληρες περιοχές βουτηγμένες στη λάσπη. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος κατολισθήσεων. Η Μπολόνια πνίγεται. Εικόνες από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Και πέρυσι ήταν η ίδια ιστορία. Διαμαρτυρηθήκαμε με τον Δήμο, αλλά η δουλειά που έκαναν δεν είχε αποτέλεσμα» λέει κάτοικος της Μπολόνια. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, στα υψηλότερα πατώματα και τις ταράτσες. Η ιταλική πολιτική προστασία συνεδριάζει, για την παροχή επιπλέον βοήθειας στους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το κύμα κακοκαιρίας προβλέπεται να επιδεινωθεί και να επεκταθεί και στη νότια Ιταλία.

Η κεντρική και νότια Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 ετών. Η πυροσβεστική έχει λάβει σχεδόν 2.500 κλήσεις, ενώ ολόκληρες περιοχές έχουν αποκλειστεί.

«Μένω εδώ τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν έχω δει τίποτα τέτοιο, έχω μείνει έκπληκτος» λέει κάτοικος της Γαλλίας. Εδώ το νερό ανέβηκε σε λιγότερο από ένα λεπτό τόσο ώστε να αιφνιδιάσει τα σωστικά συνεργεία, τα οποία βοηθούν στην εκκένωση των καταστημάτων όπως φαίνεται. Η στάθμη του νερού ανέβηκε άλλα δυο εκατοστά. Πάνω από 4 νομοί βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Το νερό έχει ήδη φτάσει στον πρώτο όροφο των κτηρίων και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι για απομάκρυνση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τις ΗΠΑ (βίντεο)

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του “προδότη” Σάντσεθ (εικόνες)

Κέρκυρα: Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε πως βιάστηκε ενώ κοιμόταν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO