Κόσμος

25 Οκτωβρίου 2024 20:00

Ιταλία: “Χρυσή” πωλείται η καρμπονάρα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών σήμερα και σχεδόν κατά 5% έχει αυξηθεί η τιμή της καρμπονάρας στην Ιταλία, εξοργίζοντας τους Ιταλούς που βλέπουν το εθνικό τους πιάτο να ακριβαίνει.

Ιταλία: “Χρυσή” πωλείται η καρμπονάρα (βίντεο)
-

Της Μαρίας Ανδρικάκη 

Αυγά, πεκορίνο, πιπέρι και guanciale. Αυτά χρειάζεται κανείς για να φτιάξει την κλασσική, παραδοσιακή ιταλική καρμπονάρα. Ακούγεται απλό και εύκολο, στην πραγματικότητα, όμως, οι ανατιμήσεις στην ιταλική αγορά και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κάνουν πλέον την καρμπονάρα... χρυσή, προκαλώντας εκνευρισμό στους γείτονές μας. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται στο 0,7%, τα τρόφιμα βλέπουν αύξηση. Συγκεκριμένα, και με βάση το ινστιτούτο καταναλωτών της Ιταλίας.

Oι τιμές στα zυμαρικά έχουν αυξηθεί από το 2022 κατά 5%, τα Αυγά κατά 22%, το Guanciale κατά 9% και το Πιπέρι κατά 8%.

Έτσι, μια παραδοσιακή απλή καρμπονάρα, που στη Ρώμη θα πωλούνταν από 8 έως 11 ευρώ, τώρα αποτελεί είδος πολυτελείας, αγγίζοντας μέχρι και τα 17 ευρώ.

O Χριστιανός Μαυροειδης που ζει στο Μιλάνο τονίζει ότι «Είτε επιλέξει κανείς να φτιάξει την καρμπονάρα του στο σπίτι, είτε να την απολαύσει σε ένα εστιατόριο, θα του κοστίσει, σύμφωνα με τον Δήμο της Ρώμης, περίπου 4,9% περισσότερο από πέρυσι τον χειμώνα».

Θύμα του πληθωρισμού είχε πέσει πέρυσι και η πίτσα Μαργαρίτα, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 25% τον Ιανουάριο του 2023, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις τόσο των Ιταλών όσο και των τουριστών, που δυσκολεύονταν να αγοράσουν το κλασσικό ναπολιτάνικο πιάτο.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Καταδικάστηκε για αποπλάνηση της ανήλικης ανιψιάς του

Νεκρά βρέφη – Αμαλιάδα: Έκτο μωρό μπαίνει στο “κάδρο” της έρευνας

Καμένα Βούρλα: Διάρρηξη στο σπίτι της 84χρονης που δολοφονήθηκε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ