Κλίμα

19 Ιουνίου 2024 08:45 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουνίου 2024 15:32

Καιρός - “Hot Dry Windy”: Αυξημένος κίνδυνος για φωτιές

Διάβασέ μου το...

Μέχρι πότε θα είναι ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο “Hot Dry Windy”. Ποιες περιοχές τίθενται σε “κόκκινο συναγερμό” για δασικές πυρκαγιές.

Καιρός - “Hot Dry Windy”: Αυξημένος κίνδυνος για φωτιές
-

Στο «κόκκινο» μπήκαν από τις αρχές της εβδομάδας πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo, καθώς το φαινόμενο “Hot-Dry-Windy” φέρνει αυξημένη επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μέσω του ΑΝΤ1, να κάνει έκκληση στους πολίτες για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας έως την Παρασκευή (21/06/2024) και ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές αυξάνεται από το φαινόμενο Hot-Dry-Windy.

Δείτε σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη, πατώντας ΕΔΩ.

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από χθες Τρίτη 18 Ιουνίου έως και (τουλάχιστον) την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Για την Τετάρτη (19/06/2024) η πρόγνωση του meteo αναφέρει:

  • Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο.

Meteo - χάρτες - hot dry windy

  • Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη φυγόποινος με καταδίκη 33 ετών

Ξάνθη: Φονικό τροχαίο κατά την επιστροφή από αρραβώνα (εικόνες)

Καταγγελία - Αχαΐα: Έβγαλαν ζευγάρι από αυτοκίνητο και βίασαν την γυναίκα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO