Έρευνες

17 Ιουνίου 2024 16:45

Η Σάρα, η “κατασκοπεία” στην Λέσβο και οι αμφισβητούμενες “ημερομηνίες” που την έστειλαν στην φυλακή

Διάβασέ μου το...

Ο Χάρης Καρανίκας παρουσιάζει στοιχεία για την δίωξη στην Σάρα Μαρντίνι για κατασκοπεία κατά της Ελλάδας. Η "οδύσσεια" της που έγινε ταινία στο Netflix και η εξαετής δικαστική περιπέτεια χωρίς "κλειδωμένες" αποδείξεις.

Η Σάρα, η “κατασκοπεία” στην Λέσβο και οι αμφισβητούμενες “ημερομηνίες” που την έστειλαν στην φυλακή
-

Καρανίκας - Έρευνα - Σάρα Μαρντίνι

Του Χάρη Καρανίκα

Ιανουάριος 2024. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λέσβου αποφασίζει ότι 16 διασώστες εθελοντές, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI, είναι αθώοι για υποθέσεις κατασκοπείας, για τις οποίες τους ασκήθηκαν διώξεις ο 2018. Οι κατηγορούμενοι επανειλημμένα τόνιζαν ότι ήταν αθώοι και ότι αυτό που έκαναν επί της ουσίας ήταν να βοηθούν ανθρώπους, των οποίων η ζωή διέτρεχε κίνδυνο στη θάλασσα.

Μία εκ των 16 κατηγορουμένων ήταν η Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, η οποία με την μικρότερη αδερφή της Γιούσρα, τον Αύγουστο του 2015, κολυμπούσαν επί 3,5 ώρες τραβώντας ένα φουσκωτό προς τα ελληνικά παράλια, σώζοντας 18 μετανάστες, με τους οποίους είχαν ξεκινήσει μαζί για να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Γιούσρα Μαρντίνι

Στην Συρία, η Σάρα και η Γιούσρα ήταν αθλήτριες κολύμβησης και συμμετείχαν με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς αγώνες. Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου και αφού το πατρικό τους είχε καταστραφεί, η οικογένεια αποφάσισε να μεταφέρει τις δύο αδερφές στην Τουρκία, και από εκεί στην Ευρώπη, με δύο συγγενείς τους να τις συνοδεύουν.

Στο πέρασμα για την Λέσβο, το καλοκαίρι του 2015, το φουσκωτό με τους 20 πρόσφυγες παρουσίασε πρόβλημα.

Η μηχανή σταμάτησε να δουλεύει και το σκάφος ήταν ακυβέρνητο. Τότε, η Σάρα και η Γιούσρα βούτηξαν, έπιασαν την βάρκα από τα σκοινιά και κολυμπώντας έφτασαν μέχρι τις ελληνικές ακτές.

Σάρα Μαρντίνι - Γιούσρα Μαρντίνι

Σάρα Μαρντίνι - Γιούσρα Μαρντίνι

Η ιστορία τους έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Σάρα και η Γιούσρα έλαβαν βραβεία για την ηρωική τους πράξη και έδωσαν σειρά διαλέξεων, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα προβλήματα των προσφύγων.

Η Σάρα κλήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον ΟΗΕ να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης για το προσφυγικό και έγινε δεκτή με υποτροφία στο Bard College του Βερολίνου.

Η Γιούσρα έγινε η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ και συμμετείχε σε ολυμπιακούς αγώνες. Η ζωή των δύο τους έγινε και ταινία στο Netflix.

Σάρα Μαρντίνι - Γιούσρα Μαρντίνι

Μία από τις κατηγορίες που βάρυναν τους, αθώους πλέον, εθελοντές της ERCI, ανάμεσά τους και την Σάρα, ήταν η παραβίαση μυστικών της Πολιτείας. Όταν συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές, τον Αύγουστο το 2018, ενώ είχε ξεκινήσει τις σπουδές της στο Bard College, η Σάρα είχε αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα ότι «Η συγκεκριμένη κατηγορία που μου αποδίδεται σχετίζεται με τις φερόμενες «ακροάσεις ασυρματικών επικοινωνιών του λιμενικού σώματος, NATO κλπ» που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και μου αποδίδεται για συγκεκριμένους χρόνους, όπως και η διακίνηση των πληροφοριών μέσω ομάδων του WhatsApp. Είναι γεγονός ότι εντός του αυτοκινήτου της ΜΚΟ ERCI υπήρχε ασύρματος, όπως και στα σκάφη αυτής. Ο ασύρματος αυτός είναι ένας κοινός ασύρματος, που μπορεί κανείς να αγοράσει ελεύθερα σε καταστήματα και προορίζεται για ναυτιλιακή χρήση. Τέτοιους ασυρμάτους είχαν νομίμως τα δύο διασωστικά σκάφη της ERCI, που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οπότε και μετακινήθηκαν στην Αττική, για να συνδράμουν στον εντοπισμό αγνοουμένων από τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι Αττικής. Ο ασύρματος αυτός χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία της ομάδας της «παραλίας» της οργάνωσης με τα σκάφη της οργάνωσης και μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο σε «ελεύθερα» κανάλια, δηλαδή κανάλια που μπορούσε να ακούσει οποιοδήποτε παραπλέον σκάφος και χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα. Μέσω των καναλιών αυτών επικοινωνούσαν και τα διασωστικά σκάφη της ERCI με τις λιμενικές Αρχές για την αναγγελία περιστατικών και τον συντονισμό περιστατικών διάσωσης, όποτε είχαν κληθεί σχετικά από τις λιμενικές Αρχές. Το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση των λιμενικών Αρχών. Σε αυτές τις «ελεύθερες» συχνότητες, μερικές φορές επικοινωνούσε και το λιμεναρχείο με τα σκάφη του λιμενικού ή του ΝΑΤΟ, σχετικά με συνήθη θέματα όπως ο κατάπλους σκάφους στο λιμάνι ή αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό το καταθέτει ενόρκως και ο κεντρικός λιμενάρχης Μυτιλήνης στην ένορκη κατάθεσή του (…)».

Η Σάρα κατέληγε στο συμπέρασμα πως είναι προφανές ότι η ακρόαση συνομιλιών που της αποδίδεται, δεν αποτελεί παράνομη πράξη ούτε βέβαια το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών μπορεί να συνιστά «κρατικά μυστικά» ή «απόρρητα», καθώς είναι προσβάσιμα σε όλους. Ομοίως, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποτελούν μυστικό οι θέσεις των πλοίων του λιμεναρχείου ή της FRONTEX, καθώς αυτές αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα της FRONTEX και σε διάφορους ιστότοπους, που δείχνουν την θέση και την πορεία του κάθε πλοίου όλο το 24ωρο.

Ακόμη μία κατηγορία που της αποδιδόταν ήταν η «κατασκοπεία», την οποία αρνιόταν κατηγορηματικά στο απολογητικό της υπόμνημα, το 2018. Μαζί με τους υπόλοιπους 15 εθελοντές διασώστες, είχαν κατηγορηθεί ότι πέρα από τη χρήση ασυρμάτου, συμμετείχαν σε συνομιλίες στο Whatsapp και ότι στην κατοχή τους βρίσκονταν κιάλια.

AP - Λέσβος - Μεταναστευτικό

«Οι ομάδες αυτές απαρτίζονταν από περίπου 400 άτομα (!), γεγονός που εκ των πραγμάτων αναιρεί την υποψία διακίνησης «εμπιστευτικού περιεχομένου πληροφοριών» και δη για παράνομες πράξεις. Πρόκειται απλά για ομάδες που απαρτίζονται από το σύνολο σχεδόν ή έστω πολλούς εθελοντές που δρουν στη Λέσβο και συνδράμουν σε περιστατικά, όπου πρόσφυγες βρίσκονται σε κίνδυνο ή φτάνουν στις ακτές της Λέσβου και είναι φυσικό να υπάρχει ενημέρωση μεταξύ των εθελοντών για τη νόμιμη αυτή δράση τους (…). Το δε συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και παρέχει δωρεάν ανταλλαγή μηνυμάτων και επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του. Το εάν συνεπώς ο τρόπος αυτός επικοινωνίας χρησιμοποιεί τεχνικές κρυπτογράφησης των μηνυμάτων, δεν ανάγεται ούτε στη δική μου βούληση ούτε και σφαίρα επιρροής», είχε αναφέρει το 2018 στο απολογητικό της υπόμνημα.

Στη δίκη του Ιανουαρίου του 2024, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές μομφές για σαθρό και ανακριβές κατηγορητήριο.

Έξι χρόνια μετά την απόδοση των κατηγοριών, η Σάρα δεν έχει ακόμα ξεμπερδέψει. Εκκρεμεί ακόμη ένα δικαστήριο, στο οποίο η ίδια και άλλα μέλη της ERCI κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλες κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι η διακίνηση ανθρώπων.

Στο ένταλμα σύλληψής της, τον Αύγουστο του 2018, αναφερόταν ότι η Σάρα, στη νήσο Λέσβο, με περισσότερες πράξεις της οι οποίες συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος εντάχθηκε, ως μέλος της ΜΚΟ ERCI, σε εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση ομάδας περισσότερων των τριών προσώπων, με εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή. Και ότι προέβαιναν στο νησί της Λέσβου, όπου κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνταν και δραστηριοποιούνται (σημ: τον Αύγουστο του 2018) στην κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια διευκόλυνση της διακίνησης, μέσω των προερχομένων από την Τουρκία μεταναστευτικών ροών, μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες.

Σάρα Μαρντίνι

Όταν συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές, η Σάρα είχε αναφέρει ότι ασχολήθηκε ως εθελόντρια στην ERCI στις εξής περιόδους:

  • από 23 Αυγούστου 2016 έως 5 Σεπτεμβρίου 2016,
  • μετά από το τέλος Οκτωβρίου 2016 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2016,
  • από τον Φεβρουάριο 2017 έως τέλος Ιουλίου 2017,
  • τον Νοέμβριο του 2017 επί μία εβδομάδα και
  • από 25 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι τη σύλληψή της, τον Αύγουστο του 2018.

«Είχα ρόλο ναυαγοσώστη και μεταφραστή, λόγω γνώσης της αραβικής γλώσσας. Ουδέποτε υπήρξε επικοινωνία μου με επιβαίνοντα σε βάρκα προσφύγων ούτε με κάποιον από τα παράλια της Τουρκίας», τόνιζε στο απολογητικό της υπόμνημα.

Η Σάρα είχε προσκομίσει και σχετική βεβαίωση του Bard College, όπου φοιτούσε. Είχε γίνει δεκτή να σπουδάσει με υποτροφία τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τον Ιανουάριο του 2018 είχε λάβει άδεια απουσίας από τα μαθήματα, η οποία τον Αύγουστο του 2018, όταν συνελήφθη, είχε λήξει και έπρεπε να εμφανιστεί στο Βερολίνο, καθώς το εξάμηνο ξεκινούσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. 

«Στον αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου βρισκόμουν για να ταξιδέψω προς Αθήνα και από εκεί για Βερολίνο, για να συνεχίσω τις σπουδές μου, προς τεράστια έκπληξή μου συνελήφθην» ανέφερε στην απολογία της, τον Αύγουστο του 2018.

Στο ένταλμα σύλληψης αναφέρονταν διάφορες ημερομηνίες, κατά τις οποίες η Σάρα υποτίθεται ότι είχε τελέσει παράνομες πράξεις. «Κατά τις περισσότερες δε από τις αναφερόμενες ημερομηνίες που φέρομαι να έχω τελέσει αντίστοιχες πράξεις, δεν βρισκόμουν καν στη Λέσβο (!) και από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει η οποιαδήποτε εμπλοκή μου», επεσήμανε στο απολογητικό υπόμνημα της.

Bard College Berlin

Η Σάρα δεν έγινε πιστευτή από τις Αρχές. Παρέμεινε στην φυλακή επί 106 ημέρες, χάνοντας επί της ουσίας το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο Bard College. Λίγες ημέρες μετά την φυλάκισή της, με την υπογραφή του Δρ Florian Becker, Διευθύντος Συμβούλου του Bard College Berlin, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είμαστε σε στενή επαφή με τον νομικό σύμβουλο της Σάρα και αυτές οι σαφώς αβάσιμες κατηγορίες φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με τη διακοπή των εργασιών της εν λόγω ΜΚΟ, παρά οποιονδήποτε ενεργειών της Σάρα. Μια μακρά περίοδος φυλάκισης στην Ελλάδα εν αναμονή μιας πιθανής δίκης θα ήταν καταστροφική για τη Σάρα και τα σχέδια ζωής της. Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να βγάλουμε τη Σάρα από τη φυλακή, ώστε να περάσει αυτό το διάστημα στο Βερολίνο και να συνεχίσει τις σπουδές της, τις οποίες κατέκτησε με τόση δυσκολία».

Στην ανακοίνωση του Κολλεγίου αναφερόταν ότι η Σάρα Μαρντίνι εγγράφηκε φοιτήτρια στο Bard College του Βερολίνου τον Αύγουστο του 2017, όταν της απονεμήθηκε πλήρης υποτροφία στο πλαίσιο του Προγράμματος για τη Διεθνή Εκπαίδευση και την Κοινωνική Αλλαγή (PIE-SC).

Το πρόγραμμα υποτροφιών PIE-SC στοχεύει σε πολλά υποσχόμενους φοιτητές από περιοχές κρίσης ή συγκρούσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα 30 φοιτητές: 27 Σύροι, 1 Ιρακινός, 1 Αφγανός και 1 Έλληνας.

Bard College Berlin

Κατά τη σύλληψή της κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε σε συγκεκριμένες «ημεροχρονολογίες» τη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών.

Ανάμεσα στις 11 ημερομηνίες που υποτίθεται ότι προέβη σε αυτή την πράξη ήταν και οι: 15η Σεπτεμβρίου, 6η Οκτωβρίου, 20η Οκτωβρίου, 27η Οκτωβρίου, 20η Δεκεμβρίου και 22α Δεκεμβρίου (σημ: όλες οι ημερομηνίες αυτές το 2017). 

Ακόμα, ότι «ανέμενε συστηματικά και οργανωμένα τον κατάπλου λεμβών, στις οποίες επέβαινε μεγάλος αριθμός παράνομα εισερχομένων στην ελληνική επικράτεια αλλοδαπών, που απέπλεαν από τα τουρκικά παράλια, με προορισμό τις ακτές του νότιου τμήματος της Λέσβου» σε ορισμένους χρόνους:

Ανάμεσα στις 11 ημερομηνίες που της καταλογίζονταν ήταν και η 11η, 12η, 20η και 24η Δεκεμβρίου 2017. 

Περαιτέρω, ότι με παράνομο τρόπο και μέσα προέβαινε σε ακροάσεις ασυρματικών επικοινωνιών των ελληνικών, αλλά και των ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα, NATO, Frontex) που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο και διακινούσε πληροφορίες μέσω των κλειστών κρυπτογραφημένων ομάδων στο Whatsapp. Ανάμεσα στις 10 ημερομηνίες που υποτίθεται ότι έκανε αυτές τις ακροάσεις των επικοινωνιών ήταν οι 14η Σεπτεμβρίου 2017 και 22α Δεκεμβρίου 2017. Επιπλέον, ότι προέβαινε συστηματικά με τη χρήση σύγχρονων μέσων κατόπτευσης στην επισκόπηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ των απέναντι τουρκικών παραλίων και της νήσου Λέσβου και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία σε συγκεκριμένους χρόνους. Ανάμεσα στις τρεις ημερομηνίες που της καταλόγιζαν, αναφέρεται και η 13η Δεκεμβρίου 2017.

Η Σάρα, στο απολογητικό υπόμνημα του Αυγούστου 2018, είχε επισημάνει ότι τις περισσότερες από τις ημερομηνίες για τις οποίες εκατηγορείτο δεν ήταν βρισκόταν καν στην Λέσβο, ενώ είχε δηλώσει ότι από ολόκληρο το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2017 ήταν εθελόντρια στην ERCI μία εβδομάδα τον Νοέμβριο και μετά τις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο στις ημερομηνίες που τις καταλόγιζαν οι ελληνικές Αρχές ότι διέπραττε παράνομες πράξεις συμπεριλαμβάνονταν κάποιες από τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2017.

Έπειτα από επικοινωνία με στελέχη και καθηγητές του Bard College στο Βερολίνο, οι οποίοι μας διέθεσαν στοιχεία και έδωσαν μαρτυρίες για την παρουσία της φοιτήτριάς τους εκεί, φαίνεται ότι η Σάρα είχε δίκιο και οι ελληνικές Αρχές άδικο για τις προαναφερόμενες ημερομηνίες που της καταλόγιζαν παράνομες πράξεις.

Αρχικά, από απουσιολόγιο του Bard προκύπτει ότι η Σάρα παρακολουθούσε μάθημα γερμανικών 9 ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2017, συμπεριλαμβανομένης και της 14η Σεπτεμβρίου, όταν σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές άκουγε μέσω ασυρμάτου τις κινήσεις των ελληνικών και ξένων Αρχών. Σημειώνεται ότι αφού στις 14 έκανε μάθημα στο Βερολίνο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο την επόμενη ημέρα ακριβώς, στις 15 Σεπτεμβρίου, να εμφανίζεται να βρίσκεται στη Λέσβο και να διευκολύνει τη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Bard College Berlin

Όσον αφορά τις ημερομηνίες που τις καταλογίστηκαν παράνομες πράξεις, τον Οκτώβριο του 2017, επίσης υπάρχουν σοβαρά ζητήματα: «Η Σάρα είχε απουσίες τον Οκτώβριο. Αλλά, αυτό είχε να κάνει με το αντικείμενο της γλώσσας των γερμανικών, που της δημιουργούσε προβλήματα. Δεν είχε έρθει σε κάποια μαθήματα και αργότερα την έβρισκα στην καφετέρια. Η κοσμήτορας μου έστειλε ένα email που μου είπε ότι η Σάρα πήγε να τη δει, επειδή είχε προβλήματα με το μάθημα των γερμανικών. Αφού η Κάθριν (κοσμήτορας του Bard τότε) είχε μια συνομιλία μαζί της στις 27 Οκτωβρίου 2017, ερχόταν τακτικά στην τάξη μου», ανέφερε η καθηγήτρια γερμανικών Νάρτζες Ροσάν.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, στις 27 Οκτωβρίου η Σάρα υποτίθεται ότι και πάλι διευκόλυνε την διακίνηση μεταναστών… Πάντως, η ίδια η κοσμήτορας Κάθριν Τόαλ επιβεβαίωσε τη συνάντησή της με την Σάρα στις 27 Οκτωβρίου 2017, λέγοντας: «Στα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου, έχω ένα μήνυμα από έναν καθηγητή της, τον Μάικλ Γουάινμαν, που δηλώνει ότι παρακολούθησε το μάθημα στις 27 Οκτωβρίου. Τα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου δείχνουν επίσης ότι συναντήθηκε η ίδια μαζί της εκείνη την ημέρα και στις 19 Οκτωβρίου».

Ακόμα μία καθηγήτρια, η Εύα Ατανάσοφ, ανέφερε ότι «η Σάρα ήταν στην ομάδα για τα δημοκρατικά θέματα που διδάσκω για το πρώτο ροτέισον του φθινοπώρου (1.9- 24.10 2017). Μέσα σε αυτό το διάστημα έχασε τρεις συνεδρίες: στις 7 Σεπτεμβρίου, στις 10 και στις 17 Οκτωβρίου. Η Σάρα ήταν σίγουρα στο μάθημα στις 19 και στις 24 Οκτωβρίου».

Δεδομένου ότι δύο άτομα επιβεβαιώνουν την παρουσία της σε μάθημα και σε συνάντηση στις 19 Οκτωβρίου 2017, και ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Βερολίνο στην Μυτιλήνη, εύλογα γεννάται η απορία πώς μπορεί η Σάρα να διευκόλυνε τη διακίνηση μεταναστών στο νότιο τμήμα της Λέσβου, ακριβώς την επόμενη ημέρα.

Και με τις ημερομηνίες του Δεκεμβρίου 2017 όσον αφορά τις κατηγορίες εντοπίζονται σοβαρά θέματα: «Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ήταν τακτική στο μάθημά μου στην Α1. Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι ήταν στην τάξη μου για την Τελική Εξέταση Γερμανικών στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Έχω τον βαθμό της», δήλωσε η καθηγήτρια γερμανικών Νάρτζες Ροσάν. Από το απουσιολόγιο φαίνεται επίσης ότι στις 11 και 12 Δεκεμβρίου η Σάρα παρακολουθούσε μαθήματα γερμανικών, και σε συνδυασμό με την μαρτυρία της καθηγήτριάς της, φαίνεται ότι τις προαναφερθείσες τρεις ημερομηνίες του Δεκεμβρίου ήταν στο Bard. Σε αυτές τις τρεις ημερομηνίες όμως οι ελληνικές Αρχές την κατηγορούσαν ότι «ανέμενε συστηματικά και οργανωμένα τον κατάπλου λεμβών, στις οποίες επέβαινε μεγάλος αριθμός παράνομα εισερχομένων στην ελληνική επικράτεια αλλοδαπών που απέπλεαν από τα τουρκικά παράλια, με προορισμό τις ακτές του νότιου τμήματος της Λέσβου»… 

Σάρα Μαρντίνι - Γιούσρα Μαρντίνι

Επιπλέον το γεγονός ότι στις 12 Δεκεμβρίου παρακολουθούσε το μάθημα της Ροσάν προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε η Σάρα την επόμενη ακριβώς ημέρα να εποπτεύει το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου και να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές, όπως της καταλόγιζαν.

Ακόμα μία ημερομηνία που η Σάρα εμφανίζεται να είναι στο Βερολίνο είναι αυτή της 22ας Δεκεμβρίου 2017. Σε έγγραφο του Bard College υπάρχει η υπογραφή της, με την προαναφερθείσα ημερομηνία δίπλα, σε λίστα φοιτητών οι οποίοι παρέλαβαν το πάσο «VBB Semesterticket» για τη μεταφορά τους με μέσα συγκοινωνίας στο Βερολίνο. Στις 22 Δεκεμβρίου υποτίθεται ότι, σύμφωνα με τις κατηγορίες που την κράτησαν στη φυλακή για περισσότερο από τρεις μήνες, διευκόλυνε τη διακίνηση μεταναστών και με παράνομο τρόπο άκουγε τι έλεγαν στον ασύρματο το Λιμενικό, το ΝΑΤΟ και η Frontex…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO