Πολιτική

25 Ιουνίου 2024 14:41 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιουνίου 2024 15:32

Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Πρόκληση και η νόμιμη μετανάστευση

Διάβασέ μου το...

Επίσκεψη στο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών με υπουργεία στα οποία άλλαξαν επικεφαλής στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Πρόκληση και η νόμιμη μετανάστευση
-

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ζητήματα της μετανάστευσης.
«Συνεχίζουμε τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία όπου άλλαξε η πολιτική ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Να ευχηθώ στον υπουργό καλή δύναμη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει», είπε στις πρώτες του κουβέντες ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα καινούργιο υπουργείο, το οποίο γεννήθηκε μέσα σε μία πολύ μεγάλη κρίση στις αρχές του 2020, όταν κατέστη απολύτως σαφές ότι έπρεπε να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση μιας τελείως διαφορετικής πολιτικής ως προς τα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου.
«Από τότε έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του υπουργείου για τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουν καταβάλει. Η χώρα, όπως γνωρίζετε, υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Τα ζητήματα φύλαξης και προστασίας των συνόρων δεν είναι ζητήματα άμεσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όμως το Υπουργείο συμμετέχει σε όλες τις διυπουργικές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιορίσουμε στο ελάχιστο την παράνομη μετανάστευση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στον τομέα αυτόν τα δείγματα γραφής τα οποία έχει δώσει η κυβέρνηση είναι θετικά.

«Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Έχουμε σήμερα μια πληρότητα η οποία είναι κάτω του 50%, παρότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του καλοκαιριού. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες αυτή τη στιγμή σε δομές, όταν θυμόμαστε το νησί σε άλλες εποχές να έχει 20.000 και 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες, σε τραγικές συνθήκες», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ως προς όλες τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσουμε, αλλά ειδικά ως προς τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας.
Εκεί θέλω να τονίσω και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία έλαβε χώρα πριν από κάποιους μήνες. Εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Πόροι από τους οποίους η Ελλάδα, προφανώς, θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να καλύψουμε ανάγκες που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Σε σχέση, όμως, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νομίζω ότι αναγνωρίζεται η υποδειγματική δουλειά η οποία έχει γίνει από την πατρίδα μας στον τομέα αυτόν και φυσικά και στη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, όπου έχουμε καταφέρει και αντιμετωπίσαμε πολλές εκκρεμότητες οι οποίες είχαν έρθει συσσωρευμένες από το παρελθόν».

Μητσοτάκης - Νίκος Παναγιωτόπουλος


Ο πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν διαχειρίζεται μόνο τα ζητήματα που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της ενσωμάτωσης εκείνων των δικαιούχων ασύλου οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
«Και να τονίσω ότι σε μία εποχή όπου η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και όπου ήδη υπάρχουν σημαντικά κενά στην αγορά εργασίας, η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων αλλά και η δρομολόγηση των οργανωμένων διμερών συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, είναι συμφωνίες που μπορούν να είναι αμοιβαία ωφέλιμες και να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας με νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία σήμερα να βρούμε προσωπικό», επισήμανε λέγοντας πως έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε, ως προς την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή μνεία στις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, θέματα αρμοδιότητας της υφυπουργού και του γενικού γραμματέα.
«Εκεί πράγματι έχει γίνει μία αξιοσημείωτη δουλειά, παρέχοντας φροντίδα, προστασία, περίθαλψη αλλά και μέλλον σε πονεμένες ψυχές, οι οποίες έφτασαν στην πατρίδα μας από πολύ -θα έλεγα- τραυματικά περιβάλλοντα και κουβαλώντας τα δικά τους πολύ δύσκολα προσωπικά βιώματα. Έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει προσφέρει στα παιδιά αυτά την ασφάλεια, τα έχει πάρει από τον δρόμο και από εν δυνάμει παραβατικές συμπεριφορές και τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να οραματιστούν, εφόσον το επιθυμούν -γιατί όχι;- ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας. Είναι μία, θα έλεγα, αποστολή την οποία έχουμε φέρει εις πέρας, έχοντας εισπράξει και πολλά εύσημα από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά. Και μία υποχρέωση την οποία είχαμε αναλάβει στην αρχή της πρώτης διακυβέρνησής μας, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις, οι οποίες ευτυχώς πια ανήκουν στο παρελθόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Οπότε, υπουργέ, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα στο Υπουργείο, αλλά νομίζω ότι στα ζητήματα γενικά της μετανάστευσης το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Και θέλω, καταλήγοντας, να κρατήσουμε κυρίως τις εικόνες τις οποίες βλέπουμε σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση το 2019, πώς είναι σήμερα, με νέες δομές, οργανωμένες δομές, οι οποίες απέχουν πολύ από το να είναι πλήρεις.
Και, ταυτόχρονα, με πολλούς επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι έρχονται αξιοποιώντας τη διαδικασία της visa express για να περάσουν μέρες διακοπών στην πατρίδα μας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Οπότε, καλή δουλειά εύχομαι στον νέο υπουργό και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα στελέχη, στην υφυπουργό και στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του Υπουργείου».

Μητσοτάκης - Νίκος Παναγιωτόπουλος


Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έγινε συζήτηση για την κατάσταση στο πεδίο, σε επίπεδο ροών, σε επίπεδο κατάστασης στις δομές της χώρας, σε επίπεδο επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν.
«Προσδιορίσαμε τις προτεραιότητες, όπως τις έχουμε αποσαφηνίσει για λογαριασμό του υπουργείου, συζητήσαμε για τα προβλήματα αυτά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, αυτά που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Και, βέβαια, δεχθήκαμε τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του σχετικά με τις επόμενες ενέργειες σε όλο το πεδίο της ευθύνης του Υπουργείου Μετανάστευσης. Καλούμαστε να συνεχίσουμε στη γραμμή που θέσαμε όσον αφορά την αποθάρρυνση και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα προσπορίσει και ωφέλειες που η ελληνική οικονομία χρειάζεται. Είναι άκρως απαραίτητες, θα έλεγα, στην ελληνική οικονομία, ιδίως όσον αφορά στην τόνωση της απασχόλησης. Συζητήσαμε για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρωπαϊκή προοπτική και τα υπόλοιπα προβλήματα, ιδίως στην καθημερινότητα της διαχείρισης του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ