Υγεία

21 Ιουλίου 2024 17:39

Πανώλη - Θεσσαλία: “Λουκέτο” στα σφαγεία, απαγόρευση στην μετακίνηση ζώων

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζεται η λήψη μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανώλης, μετά από τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας. Τι προβλέπει η νέα απόφαση.

Πανώλη - Θεσσαλία: “Λουκέτο” στα σφαγεία, απαγόρευση στην μετακίνηση ζώων
-

Με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει την απαγόρευση για οποιοδήποτε λόγο μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης

Απαγορεύεται επίσης η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας ως και την Παρασκευή 26 ιουλίου.

Η απόφαση του Περιφερειάρχη σχετικά με τις μετακινήσεις κρεάτων, νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, αναφέρει, μεταξύ άλλων::

"Με δεδομενο την εμφανιση επιβεβαιωμενων κρουσματων Πανωλους των Μικρων Μηρυκαστικων σε εκτροφες της Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και της Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, την υπ αριθμ. RO-PR-2024 κοινοποιηση προς στο συστημα ADIS της Ευρωπαικης Επιτροπης απο τη Ρουμανια, για την εμφανιση κρουσματων της νοσου στην περιοχη Tulcea της Ρουμανιας και προς αποφυγη της μεταδοσης της νοσου και για την προστασια του ζωικου κεφαλαιου των αποφασιζουμε την ληψη των ακολουθων μετρων:

Α) Απαγορευεται η για οποιοδηποτε λογο (σφαγη, παχυνση, αναπαραγωγη) μετακινηση αιγοπροβατων και αμνοεριφιων σε ολη την Περιφερεια Θεσσαλιας μεχρι την ολοκληρωση της επιδημιολογικης διερευνησης της νοσου και εκδοση νεας αποφασης.

Β) Απαγορευεται η σφαγη αιγοπροβατων και αμνοεριφιων στα σφαγεια της Περιφερειας Θεσσαλιας, εως και την Παρασκευη 26/07/2024.

Γ) Απαγορευεται η για οποιοδηποτε λογο εισοδος στη Θεσσαλια αιγοπροβατων και αμνοεριφιων προελευσης απο τη Ρουμανια.

Δ) Λαμβανεται Αποφαση Απομονωσης ολων των κτηνοτροφικων εκμεταλλευσεων παχυνσης αιγοπροβατων της Περιφερειας Θεσσαλιας μεχρι την ολοκληρωση της επιδημιολογικης διερευνησης της νοσου και τουλαχιστον για 21 ημερες. Επιπροσθετα λαμβανεται Αποφαση Απομονωσης των κτηνοτροφικων εκμεταλλευσεων βοοειδων που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικες εκμεταλλευσεις αιγοπροβατων παχυνσης, διαθετουν το ιδιο προσωπικο και χρησιμοποιουν κοινα οχηματα και εξοπλισμο.

Ε) Απαγορευεται η για οποιοδηποτε λογο μετακινηση (σφαγη, παχυνση η αναπαραγωγη) βοοειδων απο και προς την Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και την Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, εως την ολοκληρωση της επιδημιολογικης και κλινικης διερευνησης της νοσου εντος των ζωνων προστασιας και επιτηρησης και τον καθορισμο της εκτασης τους".


Ειδήσεις σήμερα:

Μεσήλικας παρίστανε τον γονιό και τραβούσε φωτογραφίες από ανήλικα σε νεροτσουλήθρες

Κεφαλονιά: Ατύχημα με C-130 στο αεροδρόμιο (βίντεο)

ΕΜΥ: Καύσωνας μέχρι την Τρίτη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ