Υγεία

24 Ιουλίου 2024 10:44 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιουλίου 2024 15:14

Πανώλη: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα - Τι θα εξεταστεί

Διάβασέ μου το...

Τι θα εξεταστεί στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για την πανώλη στην Ελλάδα.

Πανώλη: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα - Τι θα εξεταστεί
-

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε σήμερα Τετάρτη για το πώς μπήκε η πανώλη στην Ελλάδα, με τις δικαστικές αρχές να εστιάζουν στις συνθήκες εισαγωγής μολυσμένων αιγοπροβάτων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί ποιος, πότε και υπό ποιες συνθήκες εισήγαγε στη χώρα μολυσμένα αιγοπρόβατα, που οδήγησαν σε έξαρση κρουσμάτων πανώλης στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές μετά τα πρώτα 16 (μέχρι στιγμής) επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, ¨όπως αναφέρουν παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από αυτά, τα 9 κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία είναι στη Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ τα υπόλοιπα 7 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, και όλα βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας.

Όπως τονίζεται, οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στη ζώνη προστασίας (των 3 χλμ.) και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ολοκληρωθεί. Αύριο, Τετάρτη 24.07 τα συνεργεία και οι κτηνίατροι που θα επιχειρούν θα είναι 39 και 110, αντίστοιχα.

Επιπλέον, έως την ερχόμενη Παρασκευή (26/07/2024) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας).

Στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ - Ευλογιά mpox: Ξεκινά ο εμβολιασμός για τον τροποποιημένο ιό

Τουρκία - Τσελίκ: Η εισβολή το 1974 έσωσε τους Ελληνοκύπριους από τις συμμορίες

Μάτι: 104 φαναράκια στην θάλασσα για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ