Πολιτική

29 Μαΐου 2024 12:52 Τελευταία ενημέρωση : 29 Μαΐου 2024 15:13

Αλ Θάνι - Μητσοτάκης: Υψηλών προσδοκιών συνάντηση στο Μαξίμου

Διάβασέ μου το...

Επαφές που συνιστούν την έναρξη νέου κεφάλαιου στις διμερείς σχέσεις, έχει ο Πρωθυπουργός με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι. Νωρίτερα, ο Εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αλ Θάνι - Μητσοτάκης: Υψηλών προσδοκιών συνάντηση στο Μαξίμου
-

Άνοιγμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάνει ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani με την επίσκεψή του, που έφθασε από το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης, που αναμένεται να δώσει  νέα πνοή στις σχέσεις του Εμιράτου με τον ελληνισμό. 

Το πρωί της Τετάρτης ο Εμίρης του Κατάρ έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Σακελλαροπούλου Κατερίνα

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Σακελλαροπούλου Κατερίνα

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Σακελλαροπούλου Κατερίνα

Αμέσως μετά, ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Μητσοτάκης Κυριάκος

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα, στις 24 Φεβρουαρίου, με διευρυμένη ατζέντα συνομιλιώνΟ Εμίρης αφίχθη προερχόμενος από την Κύπρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υπό την χαρισματική ηγεσία του εμίρη σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, η εξωτερική πολιτική του Κατάρ δίνει προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου στις συγκρούσεις - όπως η παρούσα της Μέσης Ανατολής, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών. Διαθέτοντας μακρά και επιτυχή εμπειρία στη διαμεσολάβηση διεθνών κρίσεων και εφαρμόζοντας μια προνοητική διπλωματική τακτική, το εμιράτο έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό ως έντιμος διαμεσολαβητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Μητσοτάκης Κυριάκος

Στη διεθνή σκηνή, ο Εμίρης σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani έχει αναδείξει με την ηγεσία του το Κατάρ σε κομβικό σύμμαχο των ισχυρών χωρών του πλανήτη. Προβάλλοντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του, έχει εξασφαλίσει την θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, επεκτείνοντας την διμερή συνεργασία στο ύψιστο επίπεδο. Ο σεβασμός στην προσωπικότητά του από τους ξένους ηγέτες είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Κατάρ ξεπέρασε το 2023 τα 68,9 εκατομμύρια δολάρια. Πυλώνα της οικονομικής συνεργασίας αποτελούν οι 89 ελληνοκαταριανές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με επιτυχία στο Κατάρ. Η οικονομική συνεργασία επικεντρώνεται στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην υγεία, στην αγροτική οικονομία και στον αθλητισμό. Η ίδρυση, το 2015, του Ελληνο-Καταριανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, έχει συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τον Αύγουστο του 2021, σε μια κίνηση πλήρη συμβολισμών, το Κατάρ έστειλε τη Διεθνή Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα μας, που βοήθησε στην ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών.

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Μητσοτάκης Κυριάκος

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας, το Κατάρ, έλαβε για πρώτη φορά μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Το διάστημα 8 - 18 Απριλίου, το Κατάρ συμμετείχε με συνολικά 6 μαχητικά RAFALE, που προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα.

Μετά από το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, που οδήγησε σε αναδιάταξη την παγκόσμια αγορά ενέργειας, το Κατάρ έχει γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πλανήτη. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μεταφορά του αερίου αυτού.

Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι - Μητσοτάκης Κυριάκος

Με αποκορύφωμα την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέρσι, που μετέδωσε στην Ελλάδα ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως και την Formula 1 τον περασμένο Οκτώβριο, το Κατάρ την τελευταία δεκαετία έχει διοργανώσει πλήθος, παγκόσμιας σημασίας, αθλητικών γεγονότων, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε προσέλκυση φιλάθλων και τηλεθεάσεις. Έχοντας αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία, έχει ένα πλούσιο καλεντάρι για τα επόμενα χρόνια, που συμπεριλαμβάνει τους Ασιατικούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ της FIBA. Η επίσκεψη του Eμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας και στον αθλητισμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντινούπολη: Η επέτειος της Άλωσης, ο Μπαχτσελί και η ενόχληση για την Αγία Σοφία

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση η 2χρονη που πήρε φωτιά ενώ ο πατέρας της έβαζε βενζίνη

Κρήτη: Δολοφονία εξιχνιάστηκε μετά από 17 χρόνια (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ