Πολιτική

28 Μαΐου 2024 15:32 Τελευταία ενημέρωση : 29 Μαΐου 2024 13:15

Εμίρης του Κατάρ: Η επίσκεψη στην Ελλάδα και η νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις

Διάβασέ μου το...

Καινούριο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα, τις επενδύσεις και την συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος εγκαινιάζει, ο Εμίρης του Κατάρ, που φθάνει επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου και μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών.

Εμίρης του Κατάρ: Η επίσκεψη στην Ελλάδα και η νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις
-

Του Νικόλα Βαφειάδη, από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Άνοιγμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάνει ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani με την επίσκεψή του, που αναμένεται να δώσει  νέα πνοή στις σχέσεις του Εμιράτου με τον ελληνισμό. 

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα, στις 24 Φεβρουαρίου, με διευρυμένη ατζέντα συνομιλιώνΟ Εμίρης θα αφιχθεί προερχόμενος από την Κύπρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εμίρης του Κατάρ - Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι

Οι διμερείς σχέσεις

Η Ελλάδα και το Κατάρ έχουν υπογράψει σειρά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος: το εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης, τις αεροπορικές μεταφορές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το 2009 υπογράφηκε Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, βάσει της οποίας μπορούν να συγκληθούν Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, που θα εντοπίζουν τα κοινά πεδία ενδιαφέροντος, ώστε να θέτουν κοινούς στόχους για την προώθηση των διμερών σχέσεων.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Κατάρ ξεπέρασε το 2023 τα 68,9 εκατομμύρια δολάρια. Πυλώνα της οικονομικής συνεργασίας αποτελούν οι 89 ελληνοκαταριανές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με επιτυχία στο Κατάρ. Η οικονομική συνεργασία επικεντρώνεται στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην υγεία, στην αγροτική οικονομία και στον αθλητισμό. Η ίδρυση, το 2015, του Ελληνο-Καταριανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, έχει συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τον Αύγουστο του 2021, σε μια κίνηση πλήρη συμβολισμών, το Κατάρ έστειλε τη Διεθνή Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα μας, που βοήθησε στην ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας, το Κατάρ, έλαβε για πρώτη φορά μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Το διάστημα 8 - 18 Απριλίου, το Κατάρ συμμετείχε με συνολικά 6 μαχητικά RAFALE, που προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα.

Εμίρης του Κατάρ - Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι

Μετά από το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία  που οδήγησε σε αναδιάταξη την παγκόσμια αγορά ενέργειας, το Κατάρ έχει γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πλανήτη. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μεταφορά του αερίου αυτού.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Οράματος του Κατάρ 2030, το εμιράτο έχει υιοθετήσει εξαιρετικά προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες και μεθοδολογίες δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει σειρά παγκόσμιων διακρίσεων στον τομέα της υγείας. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες ιατροί συνεργάζονται με το Κατάρ.

Η πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα του Αραβικού Τουρισμού για το 2023, ως αναγνώριση της ηγετικής θέσης του εμιράτου ως τουριστικού προορισμού. Οι Αρχές στοχεύουν στην προσέλκυση έξι εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Και προσβλέπουν στη συνεργασία με την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων. 

Με αποκορύφωμα την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέρσι, που μετέδωσε στην Ελλάδα ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως και την Formula 1 τον περασμένο Οκτώβριο, το Κατάρ την τελευταία δεκαετία έχει διοργανώσει πλήθος, παγκόσμιας σημασίας, αθλητικών γεγονότων, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε προσέλκυση φιλάθλων και τηλεθεάσεις. Έχοντας αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία, έχει ένα πλούσιο καλεντάρι για τα επόμενα χρόνια, που συμπεριλαμβάνει τους Ασιατικούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ της FIBA. Η επίσκεψη του Eμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας και στον αθλητισμό.

Ειδήσεις σήμερα

ΕΕΕ: Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο το 2024

Επέτειος ένταξης στην ΕΟΚ – Δένδιας: Πρωταγωνιστούμε στην άμυνα της ΕΕ (βίντεο)

Επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια: Aύξηση το πρώτο τετράμηνο του 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ