Κόσμος

13 Μαΐου 2024 09:59 Τελευταία ενημέρωση : 13 Μαΐου 2024 14:40

Βόρεια Μακεδονία: “Η ορκωμοσία Σιλιάνοφσκα είναι νομικά άκυρη”

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει ο υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης για την στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και για το ενδεχόμενο ακόμη και να εκπέσει του αξιώματος της.

Βόρεια Μακεδονία: “Η ορκωμοσία Σιλιάνοφσκα είναι νομικά άκυρη”
-

Στην αρμόδια διαπίστωση ότι είναι άκυρη η ορκωμοσία της Γκιορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη διάρκεια της οποίας η νεοεκλεγείσα πολιτικός ορκίστηκε ως πρόεδρος της Μακεδονίας και όχι ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως της υπαγόρευε η καθομολόγηση, προχώρησε ο υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας Κρέναρ Λόγκα., ανακοινώνοντάς το μάλιστα, και μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι «είτε επανάληψη της διαδικασίας, είτε η θέση του Προέδρου του κράτους να αναληφθεί από τον Γιόβαν Μιτρέφσκι (πρόεδρο του Κοινοβουλίου), ως εκτελούντα χρέη Προέδρου».

Αντιδράσεις από Μητσοτάκη

Την Κυριακή, δήλωση με την οποία επισημαίνει στην Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας ότι με το ατόπημα κατά την ορκομωσία της, που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων, ουσιαστικά ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας της, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός στην ίδια δήλωση επισημαίνει ότι οι ενστάσεις που είχε διατυπώσει τότε η Νέα Δημοκρατία, ούσα στην αντιπολίτευση, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ουσιαστικά επιβεβαιώνονται απο τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

"Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ", τόνισε.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολύ απογοητευτικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας της, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισήμανε ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Η “χημεία”, η Μονή της Χώρας και οι δηλώσεις

Γλυκά Νερά: Λεωφορείο έπεσε σε στάση λεωφορείου και στύλο ηλεκτροδότησης (εικόνες)

Ρώμη - Σάκκαρη: Η αντίπαλος στις “16”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ