Πολιτική

12 Μαΐου 2024 16:56

Γεραπετρίτης προς Σιλιάνοφσκα: “Κρούουμε κώδωνα” για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διάβασέ μου το...

Η αντίδραση του ελληνικόυ Υπουργείου Εξωτερικών στην επιλογή της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα της "Μακεδονία".

Γεραπετρίτης προς Σιλιάνοφσκα: “Κρούουμε κώδωνα” για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών
-

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, χωρίς έμπρακτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι εφικτές, ούτε η αρμονική πρόοδος των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ούτε και η ευδοκίμηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας, εξέδωσε την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση εκδίδεται επ’ αφορμή της απόφασης της νέας προέδρου της χώρας Γκιορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκομωσία της να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.

Η ανακοίνψση αναφέρει: "Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.

 Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας".

Ειδήσεις σήμερα:

Eurovision - Χορευτές της Μαρίνας Σάττι: Είμαστε “Έλληνες – Τούρκοι” από την Δυτική Θράκη (βίντεο)

Έρευνα: Πόσες ώρες περνάμε μπροστά στις οθόνες!

Τροχαίο - Καρπενήσι: Νεκρός ο επιβάτης αυτοκινήτου που “έπεσε” σε γκρεμό (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ