Πολιτική

25 Ιουνίου 2024 13:47 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιουνίου 2024 15:50

Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης για τα “μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ” οφείλει να πάει στην Δικαιοσύνη

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις επί Τσίπρα. Ποιο μήνυμα έστειλε στην Βόρεια Μακεδονία και τι απάντησε στην Τουρκία για την Κύπρο

Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης για τα “μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ” οφείλει να πάει στην Δικαιοσύνη
-

Σε ερώτηση για τις αιχμές του Στ. Κασσελάκη για παράνομες χρηματοδοτήσεις και μαύρα ταμεία την εποχή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Κάθε σοβαρή καταγγελία για να έχει αξιοπιστία πρέπει να διατυπώνεται και να αναφέρεται στις αρμόδιες Αρχές. Πολιτική μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκτόξευση διαφόρων αιτιάσεων δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αν ο κ. Κασσελάκης έχει κάτι περισσότερο, προφανώς πρέπει να το πάει εκεί που ορίζει ο νόμος, που δεν είναι πουθενά αλλού πέραν της Δικαιοσύνης. Ούτε πρόκειται να μπούμε σε διαδικασία σχολιασμού όσων εκτοξεύει ο ίδιος ή άλλα στελέχη του κόμματός του στο πλαίσιο εσωτερικών διενέξεων. Δεν είναι δική μας δουλειά. Αυτό που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε είναι ότι από τις ΗΠΑ με τον πιο κυνικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στους πολίτες ότι τελικά δεν έχουμε πρόγραμμα ελάτε να το φτιάξουμε από την αρχή».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη σχετικά με ότι «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές», επανέλαβε ότι «οι σοβαρές καταγγελίες όταν έχουν βάση γίνονται με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για το ότι «οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται ξαφνικά επειδή το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του», απάντησε πως «προφανώς ο κ. Κασσελάκης ζει σε μια άλλη χώρα. Αυτή τη στιγμή είναι σε μια άλλη χώρα αλλά το εννοώ και μεταφορικά και κυριολεκτικά».

Τσίπρας - Κασσελάκης

Για το τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις απειλές κατά της Κύπρου, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι όπως έχει διατυπωθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών «οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτες. Είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς περιστροφές, διαχρονικά και σταθερά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επαναλαμβάνουμε και υπογραμμίζουμε όλα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης. Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Και αν θέλετε συμπληρωματικά, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής η οποία εκτιμάται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».

Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ και το αν θα δοθεί ο χρόνος στους βουλευτές να εκφράσουν τις θέσεις τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «είναι προφανές» και προσέθεσε: «Συμβαίνει σε κάθε ΚΟ έτσι θα συμβεί και τώρα και μάλιστα επειδή μπορεί κάποιοι να ανακάλυψαν τώρα τις διαδικασίες της ΝΔ θα πω ότι είναι κάτι που συνέβαινε, συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει - κι ένας απ' τους λόγους που η παράταξη αυτή έχει αντέξει στο χρόνο καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπολίτευσης και σε εύκολες στιγμές αλλά το πιο σημαντικό, και σε δύσκολες στιγμές. Προφανώς θα γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος. Θα δοθεί ο χρόνος σε όσες και όσους βουλευτές το επιθυμούν και στο τέλος της μέρας θα προχωρήσουμε μπροστά όπως μας ζήτησαν οι πολίτες είτε επικροτώντας πολιτικές μας είτε μέσω της αποχής για να εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμά μας».

Για το αν τέθηκε θέμα αποχώρησης Ελπιδοφόρου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελβετία, τόνισε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση ούτε κάποια τέτοια πληροφόρηση ότι ετέθη τέτοιο θέμα και δεν επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα.

Ρεύμα - Χρωματιστά τιμολόγια - Λογαριασμος ρεύματος

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που διατυπώνονται σε ρεπορτάζ για το ότι όσοι είχαν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις ανοίγοντας τους λογαριασμούς για το μήνα Ιούνιο, λόγω των ανατιμήσεων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Να δούμε λίγο με πραγματικούς αριθμούς τι συμβαίνει με το ρεύμα. Στις αρχές του έτους η τιμή κυμαινόταν στα 13,6 λεπτά την kWh, τον Ιούνιο η τιμή βρίσκεται στα 11,9 λεπτά την kWh δηλαδή 12,5% κάτω σε σχέση με τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου των πολύχρωμων τιμολογίων. Αν κάνουμε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, η σύγκριση αυτή οδηγεί σε ποσοστό 18% κάτω, άρα μέσα σε έξι μήνες εφαρμογής φαίνεται ότι το μέτρο αυτό έχει πετύχει και έχουμε και τιμές που μάλιστα αν το δει κανείς σωρευτικά φθάνουν στο βασικό μας πάροχο, το μεγαλύτερο προμηθευτή δηλαδή το πρώτο εξάμηνο, που είναι 11,8 λεπτά την kWh σε τιμές προ κρίσης». Εξήγησε ότι κάποιες αυξομειώσεις παρατηρούνται γιατί αλλάζει η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αναφέρθηκε αναλυτικά σε τρεις λόγους στους οποίους οφείλεται αυτό. «Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και καθημερινά αλλά και μηνιαία τις τιμές».

Σχετικά με το αν θα επανέλθει η επιδότηση των τιμολογίων επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι άμα χρειαστεί κάποια στήριξη εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις των προηγούμενων μηνών αλλά τονίζω ότι δεν φαίνεται ότι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι αυξημένες τιμές χονδρικής φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στις προ καλοκαιριού τιμές το φθινόπωρο».

Για τον Φρέντη Μπελέρη επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι στο πρόσωπο του Φρ. Μπελέρη συγκεντρώνονται τα αιτήματα των ανθρώπων όλων που θέλουν να έχουν σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας και σε μια δίκαιη δίκη. Είναι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας που δεν ορκίστηκε ποτέ παρά την ετυμηγορία των δημοτών που τον εξέλεξαν. Είναι πλέον ένας εκ των εκπροσώπων των Ελλήνων στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επισήμανε ακόμη ότι μετά από επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, η κυρία Βόζεμπεργκ είπε ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη η πραγματικότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του Φρ. Μπελέρη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροέδρων του ΕΛΚ και δεν ισχύουν όσα παρουσιάζονται σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Δηλαδή όχι μόνο δεν υπήρξε απαγόρευση συμμετοχής από το ΕΛΚ, αντιθέτως τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες διατυπώσεις για να δικαιολογηθεί η απουσία του στην Ολομέλεια του γκρουπ.

Σχετικά με ζητήματα που αφορούν εργαζομένους στον Κήρυκα Χανίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αν ψάξει κανείς τη διαχρονική εξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης και των μεγάλων ή μικρών μετόχων του Κήρυκα θα καταλάβει ότι σχετικό δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μικρομέτοχος έχει αποχωρήσει πάνω από 15 χρόνια από τον Κήρυκα άρα πώς μπορεί να είναι υπόλογος για μια υπόθεση που αφορά μία επιχείρηση εν προκειμένω μία εφημερίδα από την οποία όχι ως μεγαλομέτοχος, ως μικρομέτοχος έχει αποχωρήσει τόσα πολλά χρόνια;». Τόνισε ότι η σύνδεση με τον πρωθυπουργό γίνεται μόνο και μόνο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Βόρεια Μακεδονία - Κυβέρνηση Μίτσκοσκι

Για το αν ο πρωθυπουργός θα στείλει συγχαρητήρια τώρα που πλέον ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως θα επαναλάβει αυτό που είπε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης ότι δηλαδή «η συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και μετά είναι παραβατική συμπεριφορά, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει σεβασμός στην υποχρέωση για την erga omnes ονομασία του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προέκυψε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορεί να είναι επιλεκτική η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την ελληνική πλευρά. Εμείς ζητάμε δυνατά και καθαρά σεβασμό των συμφωνηθέντων και αυτή είναι μία θέση μας από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε οποιαδήποτε υποχώρηση».

Σχετικά με δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης διορίζει την ιδιαιτέρα γραμματέα του σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το θέμα αλλά θα απευθυνθεί αρμοδίως και θα απαντήσει. Γενικώς όμως είπε ότι γνωρίζει πως δεν απαγορεύεται αν και είναι ευρεία η αναφορά στο βαθμό που υπάρχουν εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ. Επίσης δεν είναι ασυμβίβαστη ιδιότητα αυτή ενός συνεργάτη υπουργού με το να είναι μέλος ενός διοικητικού συμβουλίου. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως είπε ότι θα ενημερωθεί και θα επανέλθει.

Σχετικά με «αιφνιδιαστικό έλεγχο του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ» για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και το «γιατί ήταν εκτός έρευνας η ΑΔΑΕ και το γιατί ο Άρειος Πάγος δεν αποτάθηκε στους παρόχους», ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «ο Άρειος Πάγος και συνολικά η Δικαιοσύνη ξέρει καλύτερα. Είναι μια ανοιχτή υπό διερεύνηση υπόθεση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχολιασμό ούτε να υποδείξουμε στον Άρειο Πάγο ή σε κάποιο δικαστήριο ή σε κάποιο ανακριτικό όργανο πώς θα κάνει τη δουλειά του. Περιμένουμε να εξελιχθεί η έρευνα και όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση».

Σχετικά με τη φωτιά στην Ύδρα και το αν κάποιοι «ολιγάρχες από το Καζακστάν» έχουν διαφύγει σε άλλη χώρα ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως γνωρίζει ότι «κινητοποιήθηκαν οι αρχές, προχωράει μία έρευνα, εξετάζονται ύποπτοι και μάρτυρες με βάση τα στοιχεία που κι από κει και πέρα όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές».

«Ο κ. Μαρινάκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει τα όσα έχει επανειλημμένως δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με το πρόγραμμα του κόμματος. Ο Στ. Κασσελάκης έχει ζητήσει να συζητηθεί η πρόταση νόμου του κόμματος για την ακρίβεια σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, ώστε ολόκληρη η κοινωνία να ακούσει και να βγάλει τα συμπεράσματά της για το αν είναι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και ανακουφίζουν τους πολίτες από τις αδιανόητες επιβαρύνσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από 'κει και πέρα, ο κ. Μαρινάκης δεν χρειάζεται να ανησυχεί: η συνολική κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμη όταν και όπως πρέπει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας «Μέχρι τότε, ο κ. Μαρινάκης και η κυβέρνησή του καλό θα ήταν να ασχοληθούν με την ακρίβεια που καλπάζει, αντί να παρατηρούν το φαινόμενο, όπως ο ίδιος είπε, της ανόδου των τιμών στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, περιμένοντας να έρθει… το φθινόπωρο. Και ας πάψουν επιτέλους να παριστάνουν ότι δήθεν σέβονται τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, όταν δύο χρόνια η Δικαιοσύνη αδρανεί προκλητικά».?

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία - Τσίπρας: Ζοφερές συνέπειες στα Βαλκάνια, αν αθετηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Meta - AI: Τα προσωπικά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η... θύελλα μετά τις νομικές “τρύπες” στα social media για την προστασία τους

“Thessaly Evros Pass”: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, τα ποσά και οι δικαιούχοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ