Κοινωνία

18 Δεκεμβρίου 2019 15:03 Τελευταία ενημέρωση : 18 Δεκεμβρίου 2019 20:41

ΕΛ.ΑΣ.: Πήγαν να αρπάξουν το όπλο αστυνομικού στο Κουκάκι (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Πατέρας και δύο γιοί είναι οι τρεις, από τους 9 συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου. Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛ.ΑΣ.: Πήγαν να αρπάξουν το όπλο αστυνομικού στο Κουκάκι (εικόνες)
-

Πατέρας και δύο γιοί είναι οι τρεις από τους 9 συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι κατά τη διάρκεια της πρωινής επιχείρησης της αστυνομίας για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρώτα, ξεκίνησε ο ένας από τους γιους να πετάει αντικείμενα από την ταράτσα, στη συνέχεια έκανε το ίδιο και ο αδελφός του, ενώ ο πατέρας τους επιχείρησε να αρπάξει το πιστόλι αστυνομικού όταν ανέβηκαν στην ταράτσα για να συλλάβουν τα δύο αδέλφια.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρου Χρονόπουλου είναι η εξής:

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός) 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του – αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.  

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.  

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Όπως θα δείτε ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Θα διαπιστώσετε ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα το οποίο και σας διαβάζω σε μετάφραση. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ 
2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρείς καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί. Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Θέλω να κλείσω, με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής : Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα.»

Εκκένωση - καταλήψεις - Κουκάκι

Εκκένωση - καταλήψεις - Κουκάκι

Εκκένωση - καταλήψεις - Κουκάκι

Κουκάκι - εκκενώσεις - καταλήψεις - Αστυνομία

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού και σύζυγος και μητέρα των προσαχθέντων έδωσε μιαν άλλη διάσταση στα όσα έγιναν, αφού μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε πως οι αστυνομικοί χτύπησαν και προσήγαγαν τον σύζυγο και τους δύο γιους της – κι όχι έναν – όταν ανέβηκαν στην ταράτσα για να δουν ποιος περπάταγε εκεί. Προηγουμένως, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είχε αρνηθεί σε αστυνομικούς που του χτύπησαν την πόρτα την είσοδό τους στο σπίτι του, καθώς τους ζήτησε χαρτί της εντολής εισαγγελέα, το οποίο όμως δεν του επιδείχθηκε.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Κουκάκι - εκκενώσεις - καταλήψεις - Αστυνομία

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με πυροσβεστήρες και πέτρες, όταν επιχείρησαν να μπουν στα κτίρια στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου και απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση στην περιοχή. Τελικά οι άνδρες της ΕΚΑΜ έσπασαν τις πόρτες και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα κτίρια, όπου προχώρησαν στις προσαγωγές των καταληψιών.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Κουκάκι - εκκενώσεις - καταλήψεις - Αστυνομία

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η σημερινή επιχείρηση στο Κουκάκι και ιδιαιτέρως η καταγγελία της γυναίκας που μένει δίπλα στο υπό κατάληψη κτήριο. «Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σπαρτιώτη -για όσα σήμερα συνέβησαν στο σπίτι της με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα ΜΑΤ- επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος. Ε, όχι λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Κράτος στην Ελλάδα δεν είναι τα ΜΑΤ, είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι


ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και διαταράσσει την κοινωνική συνοχή

Ανακοίνωση είχε εκδώσει νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την Αστυνομία ότι χρησιμοποιεί πρακτικές βίας υπ’ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

«Ο ολισθηρός κατήφορος της κυβέρνησης διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του. Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο. Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν με “λυμένα τα χέρια”. Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κουκάκι - εκκενώσεις - καταλήψεις - Αστυνομία

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι


ΚΚΕ: Επίδειξη βίας με στόχο την τρομοκράτηση του λαού

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση για πρακτικές βίας που στόχο «να τρομοκρατήσει το λαό». Συγκεκριμένα το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο. Οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων. Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης. Σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας».

Κουκάκι - εκκενώσεις - καταλήψεις - Αστυνομία

ΜέΡΑ 25 : Δεν είναι κανονικότητα η αστυνομία να αυθαιρετεί και να βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών         

«Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών χωρίς άδεια εισαγγελέα σε οικία που απλώς γειτνίαζε με κατάληψη, και η άσκηση αδικαιολόγητης βίας στους εύλογα διαμαρτυρόμενους ενοίκους της, δείχνει μια Αστυνομία που δε δείχνει συμφιλιωμένη με την ιδέα των Δημοκρατικών θεσμών και ορίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ 25, σχολιάζοντας την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, για την εκκένωση κατειλλημμένου κτηρίου. «Η Αστυνομία δε δρα ανεξέλεγκτη», συνεχίζει το ΜέΡΑ 25, «επανειλημμένα ο αρμόδιος Υπουργός κ.Χρυσοχοΐδης καλύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο από τη Βήμα της Βουλής την πολιτική των "λυμένων χεριών" (και δεμένων πολιτών) ενώ αναρμόδιοι πλην πολυπροβεβλημένοι Υπουργοί όπως ο κ. Βορίδης προειδοποιούν από τηλεοπτικά πλατώ τους πολίτες ότι θα πρέπει να συνηθίσουν και να αποδεχτούν το ξύλο. Η πραγματική ευθύνη όμως βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που όσο συμβαίνουν όλα αυτά αυτοσυγχαίρεται για «επιστροφή στην κανονικότητα».

Εκκένωση - κατάληψη - Κουκάκι

Κόντρα στη Βουλή για τις εκκενώσεις καταλήψεων

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι. Ο Μάκης Βορίδηςπου δέχθηκε τα πυρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός εξέλεξε τη ΝΔ για να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ