Οικονομία
ΔΕΗ - Μαύρος: Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Τι ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μιλώντας στο επεδνυτικό συνέδριο της Capital Link, στην Νέα Υόρκη.
Άκουσε το άρθρο
«Ο Όμιλος ΔΕΗ δημιουργεί ένα νέο σημείο εκκίνησης για τις ΑΠΕ από το 2025», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link για την Ελλάδα, με τίτλο «GREECE – SPEEDING AHEAD POST INVESTMENT UPGRADE», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τη διείσδυση του ήλιου και του ανέμου στην ηλεκτρική ενέργεια, το μερίδιο των ΑΠΕ έχει φτάσει το 60% της ηλεκτροπαραγωγής, η απολιγνιτοποίηση συνεχίζεται, ενώ σπάμε συνεχώς ρεκόρ για τις ώρες που το σύστημά μας βασίζεται αποκλειστικά στις ΑΠΕ».
Αυτό, όπως εξήγησε «δημιουργεί ένα νέο σημείο εκκίνησης για το 2025, καθώς ο όμιλος ΔΕΗ, μετά και την παρουσίαση του στρατηγικού του πλάνου για την επόμενη τριετία, αποδεικνύει ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», καθώς καθίσταται σαφές ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστεί η ενεργειακή μετάβαση και να προχωρήσουν οι επενδύσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ο στόχος της πράσινης ανάπτυξης.
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου, που αναμένεται μέχρι το 2027 να αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Και πρόσθεσε ότι «ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος».
«Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων», είπε ο Κωνσταντίνος Μαύρος και τόνισε ότι χάρη στις επενδύσεις στις ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως κατά την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων, οι οποίες παράγουν σήμερα 5TWh.
Όπως είπε «η ενεργειακή μετάβαση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την απoaνθρακοποίηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ που οδηγεί και στον «εκδημοκρατισμό της παραγωγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και διαλειτουργικότητα των συστημάτων παραγωγής». Όπως τόνισε, για το στόχο αυτό απαιτούνται, παγκοσμίως, επενδύσεις 7 τρισ. δολ. ετησίως μέχρι το 2050.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Μαύρος μίλησε για «συστηματικές επενδύσεις ύψους 67 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2050 σε νέες και εκσυγχρονισμένες υποδομές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης, όπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη της Eurelectric».
Έκανε εκτενή αναφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία βιώνει τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως στον κλάδο της ενέργειας και τόνισε το ρόλο του Ομίλου ΔΕΗ στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. «O Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί την δική του Πράσινη Συμφωνία (“Green Deal”) και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επενδύσεις για ανάπτυξη ΑΠΕ σε αρκετές χώρες της περιοχής, οδηγώντας τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας», εξήγησε.