Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Αιχμές Χουρδάκη κατά Γεραπετρίτη για τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ
Ποιες οι ερωτήσεις επί εθνικών θεμάτων τις οποίες υπεβαλε ο ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής Θεσσαλονίκης και τι απάντησε από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ερωτήσεις σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για εθνικά και ελληνοτουρκικά ζητήματα υπέβαλε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ο ανεξάρτητος βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χουρδάκης, με αιχμές ότι ο υπουργός δεν υπερασπίζεται όσο αποτελεσματικά θα όφειλε τα ελληνικά συμφέροντα στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών.
Στην ερώτηση του βουλευτή, σε τι ενέργειες προέβη ο κ. Γεραπετρίτης για το περιστατικό της Κάσου, ο Υπουργός τόνισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου χρηματοδοτείται μερικώς από την ΕΕ, και ότι αποτελεί μείζον έργο για Κομισιόν. Ανέφερε ότι υπήρξε παρεμπόδιση εκ μέρους τουρκικών πλοίων, και ότι το ελληνικό πλοίο συνέχισε κανονικά μετά από την αποσυμπιεστή της έντασης και ολοκλήρωσε τις έρευνές του. Διευκρίνιση ότι δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση στην Τουρκία ούτε της ζητήθηκε καμία αδειοδότηση, ότι δεν έγινε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ούτε άμεσα ούτε έμμεσα και ότι το έργο θα συνεχιστεί. «Βεβαίως και θα πρέπει να αναιρεθεί το casus belli. Δεν προσιδιάζει στο διεθνές δίκαιο η απειλή πολέμου. Ευελπιστώ πως θα αναιρεθεί το συμβάν», κατέληξε.
Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο οποίος διεξάγεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Δεν θα πιστεύαμε ποτέ, ότι μέσα σε 16 μήνες η Τουρκία θα είχε λάβει αποστάσεις από δόγματα δεκαετιών, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, οι γκρίζες ζώνες και τα μαξιμαλιστικά δόγματα περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δε θα λήξουν όλα αυτά από τη μια ημέρα στην άλλη, είναι όμως ωφέλιμο και αναγκαίο να βρισκόμαστε σε καθεστώς διαλόγου». Δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του είναι αναγκαίο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει τους τελευταίους 16 μήνες ώστε να μην υπάρχουν κρίσεις και σχολίασε: «Δεν είναι προτιμότερη η σημερινή κατάσταση σε σχέση με παλαιότερο ψυχροπολεμικό κλίμα; Όταν είχαμε καθημερινά επεισόδια και δεκάδες παραβιάσεις ημερησίως; Ναι, ο διάλογος έχει ωφελήσει τη χώρα. Δεν έχουμε παραβιάσεις. Έχουμε αρίστη συνεργασία για τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών και τον τουρισμό. Καλλιεργείται κουλτούρα διαλόγου. Στη μέση πολιτική έχουμε βελτιώσει πολύ τα πράγματα. Μια είναι η θεμελιώδης διαφορά: Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας ή θέματα συναφή με οριοθέτηση, μόνο τη μια διαφορά, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Τέλος, επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία αναβολή στο θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τον οποίο η Ελλάδα θα υποβάλει κανονικά.
Τέλος σε ερώτησή του ο κ. Χουρδάκης ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της η τέως ΥΠΕΞ και αδερφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε «”λίμνη” του Αιγαίου» και υποστήριξε ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να είμαστε μαξιμαλιστές». Από την πλευρά του ο Υπουργός σχολίασε: «Γνωρίζετε καλά τι σημαίνει διεθνές δίκαιο. Προβλέπεται σαφώς η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα».
Φιντάν για Συρία: Μια νέα εποχή ξεκινά - Χρυσή ευκαιρία η φυγή του αλ Άσαντ
Μέγαρο Μαξίμου: Ο Αλέξης Πατέλης παραιτήθηκε από Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
Ο Στάρμερ στην Κύπρο: Πρώτη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού μετά την τουρκική εισβολή