Πολιτική

26 Νοεμβρίου 2024 12:37 Τελευταία ενημέρωση : 26 Νοεμβρίου 2024 21:22

Μητσοτάκης - Ρούτε: “Απαραίτητη η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου” (βίντεο)

Πλούσια ήταν η ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ, με ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής της Χάγης. Η επίσκεψη Ρούτε στην Αθήνα ξεκίνησε με επαφές του στο ΥΕΘΑ και στο ΥΠΕΞ.

Μητσοτάκης - Ρούτε: “Απαραίτητη η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου” (βίντεο)

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του επόμενου κύκλου του ΝΑΤΟ, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συζητήθηκε ακόμα η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Rutte αναλυτικά για την πρόταση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα, εγχείρημα που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις στον Τύπο. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Καλημέρα. Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα τον καλό μου φίλο Μαρκ Ρούτε, υπό τη νέα του πλέον ιδιότητα, ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Είμαι απολύτως βέβαιος -είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί για πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ότι αυτός ο συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και ικανοτήτων θα του επιτρέψει να ηγηθεί με επιτυχία στη Συμμαχία, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο στη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε.

Στην πρώτη μας συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε όλα τα καυτά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς φυσικά και τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε ιδιαίτερα τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, γιατί πράγματι η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και δημοκρατίας σε αυτήν την ευαίσθητη και ταραγμένη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ρούτε - Μητσοτάκης

Και με το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδος να στρέφεται προφανώς στη Νότια Γειτονία, υπό τη σκιά μάλιστα των τραγικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, να εκφράσω κι εγώ την ελπίδα μου ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για μία κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν, ώστε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο να μπορέσει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Και βέβαια, εξετάσαμε όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τον χειμώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον. Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων, εδώ και χίλιες και κάποιες μέρες που διαρκεί αυτή η παράνομη εισβολή.

Συγκλίναμε, επίσης, σε μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για όλους τους συμμάχους, στην ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας. Στόχος που προϋποθέτει, βέβαια, ισχυρή αμυντική βιομηχανία, σημαντικές επενδύσεις, αλλά πιστεύω πως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας.


Η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό.

Ρούτε - Μητσοτάκης

Έχουμε καταθέσει βέβαια και συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας -ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά- και την ανάγκη μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, νομίζω ότι αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα ενίσχυε και θα συμπλήρωνε τον ρόλο της Συμμαχίας στην ήπειρό μας. Και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη. Και βέβαια, στη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε και τη δέσμευσή μας στην πολύτιμη κληρονομιά των 72 ετών της παρουσίας μας στη Συμμαχία και, παράλληλα, την ισχυρή θέληση της χώρας μας να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι.

Αναγνωρίσαμε, τέλος, από κοινού ότι απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις οι οποίες διαμορφώνονται στην εποχή μας, στον κόσμο μας, πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας. Να προχωρούμε από κοινού, με πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, με αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά -να το τονίσω- και των διεθνών συνθηκών. Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας, κάτι το οποίο, βέβαια, αφορά ιδιαίτερα και την ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Αγαπητέ Mark, η παρουσία σου εδώ σήμερα στην Αθήνα, με τη νέα σου ιδιότητα, επισφραγίζει την κοινή μας προσήλωση σε αυτές τις αξίες. Γι’ αυτό και σε υποδέχομαι και πάλι στην Ελλάδα με τα λόγια του Ολλανδού φιλοσόφου Σπινόζα, που παραμένουν επίκαιρα εδώ και σχεδόν τέσσερις αιώνες: “Ενωμένοι κατακτάμε πιο εύκολα όσα έχουμε ανάγκη, όπως πιο εύκολα αποκρούουμε και όσους κινδύνους μας περιβάλλουν”. Τα είπε πολύ καλά τέσσερις αιώνες πριν.

Και πάλι, καλωσόρισες στην Αθήνα».

Ρούτε - Μητσοτάκης

Δηλώσεις Ρούτε

"Συζητήσαμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια, από τότε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος στηρίζοντας την άμυνα.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και ανακοινώσατε ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία ενώ πραγματοποιεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις Πριν από έναν μήνα υπογράψατε διμερή συμφωνία με την Ουκρανία και θα ενισχύσετε την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16

Η Ρωσία με τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία κάνει χρήση βορειοκορεατών μαχητών, κινεζικών drone. Η υποστήριξη μας στην Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει. Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία

Σε ευχαριστώ που η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος χάρη στην καθοδήγησή σου"

Ρούτε στην Αθήνα

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια συναντήθηκε νωρίτερα ο Ρούτε, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, συζήτησαν με τον Ρούτε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας. Επίσης, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, όπως και στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Μαρκ Ρούτε - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε χθες Δευτέρα και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε για τις αυξανόμενες προκλήσεις «για τη συλλογική μας ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένης της απειλής της τρομοκρατίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο, η Τουρκία συμβάλει ανεκτίμητα στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ρούτε.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανακοίνωση του, αναφέρει τα εξής: Η επικίνδυνη και ΙΧ εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στη βάση του δόγματος του "δεδομένου συμμάχου", την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει συστηματικά, ως πλήγμα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, επιβεβαιώνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε περί "αφοσιωμένου συμμάχου".

Αποδεικνύεται ξανά, λοιπόν, ότι ο κ. Μητσοτάκης παραμένει θιασώτης του δόγματος του «δεδομένου σύμμαχου» χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής για την χώρα.

Από 'κει και πέρα, καλό θα είναι ο κύριος Μητσοτάκης αντί να κάνει γενικόλογες αναφορές περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, να μην αντιτίθεται σε αυτό, όταν δεν εξυπηρετεί τα μικροπολιτικά του συμφέροντα, όπως υποδηλώνει η ρητή διαφωνία της κυβέρνησης με την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για έκδοση διεθνούς εντάλματος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο ο ΓΓ ΝΑΤΟ να τονίζει ότι "θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειας του ΝΑΤΟ" και ο Έλληνας Πθ να μην υπογραμμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται την επικράτεια της Ελλάδας όπως υπαγορεύεται από το άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

KKE: Ο Μητσοτάκης δηλώνει την αφοσίωσή του στο ΝΑΤΟϊκό πολεμικό προσκλητήριο και περηφανεύεται που η χώρα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ, χρήματα του ελληνικού λαού, για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ

"Την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει περάσει σε νέα πιο επικίνδυνη φάση, με τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν ακόμη κι ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει την αφοσίωσή του στο ΝΑΤΟϊκό πολεμικό προσκλητήριο και περηφανεύεται που η χώρα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ, χρήματα του ελληνικού λαού, για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το κυβερνητικό ψέμα ότι δήθεν αυτές οι δαπάνες, που η κυβέρνηση “κλέβει” απ’ το λαϊκό εισόδημα, την υγεία, την παιδεία κι άλλες κρίσιμες λαϊκές ανάγκες, αφορούν την άμυνα της χώρας.

Οι έπαινοι του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση για τη στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι, για τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και τον ρόλο της στην σταθερότητα της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας, εν μέσω δύο πολέμων, για τον λαό και τη χώρα σημαίνουν ανασφάλεια, στερήσεις και μεγάλους κινδύνους.

Το σύνθημα για απεμπλοκή της χώρας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους συμμετέχει η κυβέρνηση με τη στήριξη και άλλων κομμάτων, πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, να πολλαπλασιαστεί η πάλη του λαού και της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα"

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε δήλωση του για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ρούτε, αναφέρει τα εξής: Συνεχίζει ο πρωθυπουργός την ίδια εμμονική στάση να έχει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να θέλει την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό που δεν μας λέει όμως ο πρωθυπουργός είναι πόσο κοστίζει σε όπλα και χρήμα αυτή η εμμονή του. Η αλήθεια είναι ότι από τη σημερινή συνάντησή του έλειπε η αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Σκοπιανή, την οποία τοποθέτησε ο κος Ρούτε. Και εδώ είναι άλλη μία επιτυχία της ΝΔ και του πρωθυπουργού, εναντίον των ελληνικών θέσεων όμως. 

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Η μαρτυρία θαμώνα στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Τάσος Αρνιακός: “Τ’ Αι-Ντριός αντρειεύει το κρύο”

Σκυλακάκης για ρεύμα: Επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)