Κόσμος

Χθες 14:29

Μπάιντεν - Χριστοδουλίδης: Η συνάντηση, οι προσδοκίες και οι αντιδράσεις της Άγκυρας (εικόνες)

Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των δύο ηγετών. Αντιδράσεις στην Τουρκία από την συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν.

Μπάιντεν - Χριστοδουλίδης: Η συνάντηση, οι προσδοκίες και οι αντιδράσεις της Άγκυρας (εικόνες)
-

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης  αναχωρεί απόψε για την Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κατά τη συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 11.30 το πρωί, τοπική ώρα, (5.30μμ ώρα Κύπρου), αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω της τεράστιας κρίσης στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1996. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1996 μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου Κλίντον.

Νίκος Χριστοδουλίδης - ΟΗΕ

Η αυριανή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, αλλά και σε μια περίοδο που οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνεχίζονται και εντατικοποιούνται.

Η συνάντηση των Προέδρων Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ αποτελεί το επιστέγασμα των ενεργειών και των σημαντικών εξελίξεων στις σχέσεις των δύο χωρών. Στους 20 μήνες διακυβέρνησης έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως στην Αμυντική Συνεργασία μέσα από την υπογραφή Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2024, τη συνεργασία για την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος με τη συμβολή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), την εφαρμογή του θαλάσσιου διαδρόμου "Αμάλθεια" για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην οικονομία, στην ενέργεια. Ιστορικό ορόσημο ουσιαστικής αναβάθμισης και καθοριστικό σημείο αποτελεί η υπογραφή Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ με τον πρώτο διάλογο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στη Λευκωσία.

Η πρόσκληση και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί την κορύφωση της πορείας στρατηγικής και ουσιώδους σύσφιγξης των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ οι οποίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αποτελεί ταυτόχρονα απτή ένδειξη του συνεχούς διευρυνόμενου διπλωματικού αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και για το παγκόσμιο, καθώς και αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που επιτελεί.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραυνά, η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντιδρασεις στην Τουρκια

Για πανωλεθρία της τουρκικής διπλωματίας προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP του Ναμίκ Ταν με αφορμή τη σημερινή συνάντηση Χριστουδουλίδη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ουπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του CHP αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να ανακηρύξει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘σημαντικός μη ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος’ των ΗΠΑ παρέχοντάς της ασύμμετρα πλεονεκτήματα ασφαλείας και πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ευκαιρίες. «Ο Χριστοδουλίδης έχει ένα αρεστό προφίλ στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο Ναμίκ Ταν και η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν θεωρείται πλέον κέντρο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Στη δήλωση του στο Χ, ο Ναμίκ Ταν με τίτλο «Η νέα πανωλεθρία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης AKP-MHP», αναφέρει:

«Ο ηγέτης της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου’ (ΕΔΝΚ) Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης. Ο τελευταίος ηγέτης της ‘ΕΔΝΚ’ που φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης το 1996.

-Ας δούμε τις συνέπειες αυτής της επίσκεψης σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’:

- Ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ προσπαθεί να ‘οχυρώσει το εσωτερικό μέτωπο’ ευθυγραμμίζοντας αδιαμαρτύρητα το λαό μας πίσω από το αυταρχικό καθεστώς με τον λόγο περί ‘εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών’, συνεχίζει να αγνοεί τι συμβαίνει έξω. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που αποκαλούμε κοντόφθαλμη ‘πολιτική μυωπία’.

-Η προθυμία της Τουρκίας να λειτουργήσει ως προστάτης της Χαμάς και εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ παρέχει στην Ελλάδα και την ‘ΕΔΝΚ’ ευκαιρίες που αναζητούσαν και αναγκάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Οι ΗΠΑ και η ‘ΕΔΝΚ’ υπέγραψαν πρόσφατα διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και στρατηγικού διαλόγου. Εμείς στρέψαμε το κεφάλι μας μακριά από αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται σε θεμελιώδη αντίθεση με το status quo στην Κύπρο και την ουσία της νεκρής πλέον διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όχι τυχαία, οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με την πρόσφατη επαναπροσέγγιση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα

-Ο Χριστοδουλίδης έχει ένα αρεστό προφίλ στις ΗΠΑ. Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου (και της ‘ΕΔΝΚ’). Οι πρόχειρες και αμελέτητες πολιτικές της Τουρκίας είχαν άμεσο αντίκτυπο σε αυτό. Επιπλέον, η ‘ΕΔΝΚ’ δεν θεωρείται πλέον κέντρο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

-Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η ‘ΕΔΝΚ’ μπορεί να ανακηρυχθεί από τον Μπάιντεν ‘σημαντικός μη ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος’ (ΜΝΝΑ) των ΗΠΑ. Οι προετοιμασίες για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Το καθεστώς MNNA που χορηγείται σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα παράσχει στην ‘ΕΔΝΚ’πρωτοφανή, ασύμμετρα πλεονεκτήματα ασφαλείας και πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ευκαιρίες.

-Πέρα από αυτό, το καθεστώς ‘MNNA’ θα διαταράξει τις ισορροπίες και το καθεστώς στην Κύπρο. Το ‘MNNA’ δεν αποτελεί μόνο κάποια μονομερή προεδρική ενέργεια, αλλά και τη θεσμική συναίνεση στις ΗΠΑ σχετικά με την ‘ΕΔΝΚ’.

-Ενώ εμείς παίζουμε μόνοι μας και παρηγοριόμαστε με ιστορίες για μια λύση που δεν έχει άλλους ‘αγοραστές’ εκτός από εμάς, μετά την ΕΕ, τώρα και οι ΗΠΑ παίρνουν μέτρα που καταστρέφουν το status quo στην Κύπρο. Τόσο αυτή η συνάντηση με την ‘ΕΔΝΚ’ μετά από 28 χρόνια, όσο και η παραχώρηση του καθεστώτος ‘MNNA’ στην ‘ΕΔΝΚ’είναι μια πλήρης πανωλεθρία για την τουρκική διπλωματία.

-Σύμφωνα με τα λόγια του αείμνηστου Τουράν Γκιουνές, ‘αν ο κόσμος παίζει σκάκι και εμείς τάβλι’, είναι απολύτως φυσικό το αναπόφευκτο τέλος να είναι μια τέτοια ντροπιαστική και παραδειγματική εικόνα ήττας».

Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξανδρούπολη: Δολοφονήθηκε άστεγος, συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Μέση Ανατολή - Βομβαρδισμοί: Λουτρό αίματος στην Λωρίδα της; Γάζας (εικόνες)

Ομοφοβία σε γυμνάσιο του Λαυρίου - Πατέρας: Επικίνδυνες απόψεις άκουσαν τα παιδιά μας

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)