Πολιτισμός

19 Σεπτεμβρίου 2024 14:27 Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2024 10:56

“Jannis Markopoulos: Ephemeral Flames” στην Σύρο

Η έκθεση του Jannis Markopoulos, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, αποτελείται από τρία μέρη.

“Jannis Markopoulos: Ephemeral Flames” στην Σύρο
-

Από τρία μέρη αποτελείται η έκθεση με τίτλο “Ephemeral Flames” του καταξιωμένου στο εξωτερικό Jannis Markopoulos, η οποία θα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Σύρο, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 18:00, το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, έχει ο Γιώργος Αλτουβάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «η έκθεση αποτελείται από 3 μέρη:

Μέρος 1ο: Εφήμερες φλόγες

“Ephemeral Flames”: είναι η έννοια ενός φλεγόμενου δάσους που απεικονίζεται μέσα από τις καλές τέχνες. Το πρώτο μέρος της έκθεσης αποτυπώνει την παροδική φύση της φωτιάς, την καταστροφική της δύναμη και την εύθραυστη ισορροπία των οικοσυστημάτων. Από τον Αμαζόνιο μέχρι την Αρκτική, δάση σε όλο τον κόσμο καίγονται. Η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και την Ινδονησία είναι ανθρωπογενής και εκ προθέσεως, αποτέλεσμα της παράνομης αποψίλωσης των δασών και της εκκαθάρισης γεωργικών εκτάσεων.

Το “Ephemeral Flames” προκαλεί μια σειρά συναισθημάτων στον θεατή, αλλά και μια αίσθηση δέους για την ακατέργαστη δύναμη της φύσης, που μετριάζεται από ένα αίσθημα θλίψης για την απώλεια της ζωής και των οικοσυστημάτων. Ωστόσο, υπάρχει και μια αχτίδα ελπίδας, που συμβολίζεται από το ανθεκτικό πράσινο που κρυφοκοιτάζει μέσα από την καταστροφή, υπαινισσόμενο τις δυνατότητες του δάσους για αναγέννηση. Συνολικά, το “Ephemeral Flames” είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της λεπτής ισορροπίας της φύσης αλλά και της ανάγκης για διαχείριση και διατήρηση, ενόψει των αμείλικτων περιβαλλοντικών προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά στον Πλανήτη και την Ανθρωπότητα εν γένει. Οι ανθρωποειδείς ανεμόμυλοι είναι το σύμβολο των δασών που καίγονται.

Jannis Markopoulos - Ephemeral Flames 

Μέρος 2ο:

“PERMAFROST”: H απειλή της προϊστορικής λάσπης.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω της τήξης του υπεδάφους της Αρκτικής, γνωστής και ως λιώσιμο του Μόνιμου Πάγου, αποτελεί παράγοντα αυξανόμενης ανησυχίας για τους επιστήμονες. 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα βόρειας και αλπικής γης, είναι μια μεγάλη αποθήκη άνθρακα που η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει στον αγώνα της ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο παλαιότερος εκτεθειμένος μόνιμος παγετός στην Ευρασία, που εκτείνεται τα τελευταία 650.000 χρόνια, θα μπορούσε να αποκαλύψει πώς ο μόνιμος πάγος και η επιφανειακή βλάστηση ανταποκρίθηκαν σε παλαιότερα θερμά κλίματα. Μας δίνει δηλαδή ένα παράθυρο σε εποχές που ο μόνιμος παγετός ήταν σταθερός, αλλά και μια εικόνα των διαβρώσεων που παρουσίαζε ανά περιόδους. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί πληγές σε ολόκληρη τη Σιβηρία. Οι εκρήξεις κλειστού αερίου μεθανίου σε μόνιμο πάγο  απόψυξης έχουν κατακλύσει περιοχές της Αρτικής με τρύπες πλάτους δεκάδων μέτρων.

Οι πολυκατοικίες καταρρέουν σε ασταθές έδαφος, προκαλώντας ζημιές περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στην οικονομία της Αρκτικής. Ο μόνιμος παγετός περιέχει επίσης αναλαμπές αρχαίων οικοσυστημάτων και πολιτισμών της Αρκτικής, παγιδευμένων φυτικών υπολειμμάτων, θραύσματα γλυπτών, αντικειμένων και αρχαίων έργων τέχνης. Μερικές φορές, τα υπολείμματα αυτών των χαμένων πλασμάτων αναδύονται σε εξαιρετική κατάσταση. Οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν ένα ζωντανό κύτταρο των Θραυσμάτων Γλυπτικής ώστε να επιχειρήσουν να κλωνοποιήσουν τα Έργα Τέχνης, ηλικίας 50.000 ετών.

Τρίτο μέρος: Εξόρυξη βαθιάς θάλασσας

Τα πολυμεταλλικά οζίδια καλύπτουν μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού και έχουν υψηλές συγκεντρώσεις πολύτιμων μετάλλων, όπως είναι ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο. Η εκμετάλλευση αυτών και άλλων μεταλλικών πόρων βαθέων υδάτων συζητείται ήδη ως εναλλακτική λύση στην εξόρυξη της ξηράς για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα ευάλωτα χερσαία οικοσυστήματα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται οι μεταβαλλόμενες πολιτικές εξαρτήσεις. Ωστόσο, το οικοσύστημα βαθέων υδάτων και οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβασεων σε αυτά είναι ελάχιστα κατανοητές, περιορίζοντας έτσι τις εκτιμήσεις περί επιπτώσεων και ανάκτησης καθώς και τη θέσπιση κανόνων διαχείρισης για την αποφυγή σοβαρής βλάβης στο οικοσύστημα».

Jannis Markopoulos - Ephemeral Flames

Ποιος είναι ο Jannis Markopoulos

Ο Jannis Markopoulos είναι καλλιτέχνης πολυμέσων, που ζει και και ργάζεται στο Βερολίνο.

‘Eχει σπουδάσει και ζήσει στην Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο - Σχολή Καλών Τεχνών) και στο Βερολίνο (Πανεπιστήμιο Τέχνης – Σχολή Εικαστικών Τεχνών).

Εχει συμμετάσχει σε 124 μεγάλες εκθέσεις και 11 μπιενάλε. Η «κορωνίδα» ήταν η επίσημη συμμετοχή του στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2017.

Εργάζεται για μια σειρά από αναγνωρισμένες εταιρείες: διαχείρισης ακινήτων, συλλογών Τέχνης, πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς επίσης για ιδιώτες επενδυτές και κυβερνήσεις, όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)