Πολιτική
Γεωργιάδης: Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις που να δικαιολογούν την συνταγογράφηση
Τι είπε ο Υπ. Υγείας στον ΑΝΤ1 για τα κυκλώματα που λυμαίνονταν τον ΕΟΠΥΥ, το Ozempic, τις δικλείδες ασφαλείας με τις έρευνες σε βάρος ιατρών, τα απογευματινά χειρουργεία και το ΕΣΥ.
Για πλήρη και εις βάθος έλεγχο και σε άλλους γιατρούς για παρατυπίες σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκων έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, μία ημέρα μετά από την δήλωση του ότι θα υπάρχει σύστημα μέσω sms, όπου ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει επιβεβαίωση για την συνταγράφηση φαρμάκων από τον γιατρό, στο πρότυπο των συναλλαγών μέσω web banking.
«Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και το σύστημα αυτομάτως εντοπίζει γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα και αυτοί ελέγχονται», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.
Στο πλαίσιο του περαιτέρω έλεγχου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», επεσήμανε ακόμη ότι «Μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγωνστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου».
Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε σχετικά με το Ozempic, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά «οχήματα» στην δράση του κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό, καθώς το φάρμακο για τον διαβήτη είναι σε έλλειψη, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται παρατύπως από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «για το Ozempic, ζητάω να κάνει αντιστοίχιση των ποσοτήτων που παραδόθηκαν από τις φαρμακοποθήκες με τις πωλήσεις των φαρμακείων και με τα αποθέματα που υπάρχουν, για να δούμε αν υπάρχει παράνομη εξαγωγή του σκευάσματος, το οποίο έχει συγκεκριμένο όριο παραγωγής παγκοσμίως».
«Εχουμε τις λιγότερες ποτέ ελλείψεις φαρμάκων, λόγω σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση των τιμών στα χαμηλού κόστους φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή φαρμάκων, που ευθύνεται για την έλλειψη πολλών φαρμάκων. Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, έγινε με βάση τον νόμο Ξανθού. Ο νόμος είναι σωστός, δεν ειναι ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε ότι αφορά το ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι το σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα, τόνισε ωστόσο ότι «οι γιατροί του ΕΣΥ το 2024 είναι περισσότεροι από το 2019 και είναι ένας από τους υψηλότερους αριθμούς γιατρών στην ιστορία του ΕΣΥ»
Σχετικά με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «ορκίστηκα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Δεν υπήρχε πουθενα πρόβλεψη για απογευματινά χειρουργεία, σε κανέναν κωδικό του Υπ. Ανάπτυξης. Εγώ είπα να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για να γίνουν δωρεάν χειρουργεία. Δεν είναι εύκολο πράγμα να «μεταστρέψεις» πόρους του Ταμείου. Η διαπραγμάτευση κράτησε όλο το καλοκαίρι. Στα λογιστήρια των ευρωπαίων έγιναν οι υπολογισμοί για τα κόστη και μας είπαν ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε από τον Νοέμβριο φέτος».
Στην διάρκεια της συνέντευξης του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Γεωργιάδης συνομίλησε και με την Σύλβια Μάρκο, νοσηλεύτρια στο Wexham Park Hospital, η οποία αναδείχθηκε «Νοσηλεύτρια της χρονιάς» στην Βρετανία, για τους λόγους που την ώθησαν να εγκαταλείψει το ΕΣΥ και τις διαφορές με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Βρετανία.
Νew York Times: Πως παγίδευσε το Ισραήλ τους βομβητές της Χεζμπολάχ (βίντεο)
Hellenic Train: Διακοπή ηλεκτροδότησης μεταξύ Λάρισας και Ραψάνης
Σχολεία: Πρώτη αποβολή μαθητή για χρήση κινητού μέσα στην τάξη