Υγεία

27 Ιουλίου 2024 17:35

Θεσσαλονίκη: Άμβλωση με δικαστική απόφαση για ανήλικη

Η έγκυος ανήλικη, η γνώμη των γονιών και η δικαστική απόφαση για τη διακοπή της κύησης.

Θεσσαλονίκη: Άμβλωση με δικαστική απόφαση για ανήλικη
-

Με δικαστική απόφαση πραγματοποιήθηκε η διακοπή της κύησης σε μια 17χρονη κοπέλα που βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιλήψεις των γονέων της οι οποίοι αρνήθηκαν να στηρίξουν την απόφαση της κόρης τους, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο, στο πλαίσιο σχετικής αίτησης, εξέδωσε προσωρινή διαταγή ορίζοντας επίτροπο στην ανήλικη που παρείχε την απαιτούμενη συναίνεση και έτσι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της άμβλωσης σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Στα τέλη του 2023, η (τότε) μαθήτρια Λυκείου προχώρησε σε συναινετική σεξουαλική επαφή με έναν 18χρονο με τον οποίο διατηρούσε συναισθηματικό δεσμό, επί τέσσερις μήνες. Τις επόμενες εβδομάδες, με τη χρήση σχετικού τεστ, διαπίστωσε ότι είναι έγκυος ενώ στη συνέχεια εξετάστηκε από γυναικολόγο που επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη.

Αμέσως ενημέρωσε τους γονείς της και τους εξέφρασε τη σαφή βούλησή της να διακόψει την κύηση με την παροχή της σχετικής ιατρικής βοήθειας. Η 17χρονη προετοιμαζόταν για την είσοδό της στο πανεπιστήμιο και, λίγο πριν την ενηλικίωσή της, δεν αισθανόταν έτοιμη για να ανταποκριθεί στο βαρύ καθήκον ανατροφής ενός παιδιού.

Οι γονείς της συμμερίστηκαν τις σκέψεις της αλλά χωρίς να αντιτείνουν άλλη επιχειρηματολογία, εκτός των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, της επισήμαναν ότι, σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις, η νόμιμη διακοπή της κύησης αντιβαίνει στην Ορθόδοξη Θρησκεία. Μετά την επιμονή της κοπέλας για να παράσχουν τη συναίνεσή τους, της μετέφεραν ότι απευθύνθηκαν στον πνευματικό τους, που δεν τους επέτρεπε να υλοποιήσουν την επιθυμία της. Δηλαδή να υποβληθεί σε νόμιμη τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας των 12 εβδομάδων από τη σύλληψη.

Το δικαστικό σκέλος

Η 17χρονη, μέσω δικηγόρου, γνωστοποίησε την κατάσταση στην Εισαγγελία Ανηλίκων, για τη «λήψη μέτρων επί επείγουσας περίπτωσης άμβλωσης προς το συμφέρον του ανηλίκου». Στις αρχές του 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αρμόδιας εισαγγελέως με την ανήλικη και τους γονείς οι οποίοι παρέμειναν ανένδοτοι.

«Οι γονείς μου, λόγω των ισχυρών θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, αντιμετωπίζουν πρόδηλη συνειδησιακή σύγκρουση, που δεν τους επιτρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσουν το συμφέρον μου και να πράξουν σύμφωνα με αυτό» αναγραφόταν στη σχετική αίτηση της κοπέλας, προς την Εισαγγελία Ανηλίκων.

Επιπλέον, η αιτούσα επισήμαινε ότι: «Η άρνηση των γονέων μου να παράσχουν τη συναίνεσή τους σε μια προβλεπόμενη από το νόμο ιατρική πράξη, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ενηλικίωσή μου, πλήττει καθοριστικά το συμφέρον μου και υπονομεύει αμετάκλητα την προοπτική ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς μου».

Η 17χρονη εξετάστηκε από παιδοψυχολόγο για να διαπιστωθεί πώς βιώνει την κατάσταση της εγκυμοσύνης και να εξακριβωθεί η σχέση της με τους γονείς ενώ διαπιστώθηκε πως δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα αντίληψης ή διαταραχής που επηρέαζε την απόφαση της. Μετά ταύτα, η Εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση δικαστικής απόφασης για να οριστεί επίτροπος.

Στο πλαίσιο της σχετικής αίτησης, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή και ορίστηκε επίτροπος από το περιβάλλον του 18χρονου αγοριού, που προτάθηκε από την ανήλικη και διατηρούσε άριστη σχέση μαζί της, για την παροχή της απαιτούμενης συναίνεσης που αφορούσε τη διακοπή της κύησης. Η έκτρωση – άμβλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα με την υγεία του ανήλικου κοριτσιού.

Ο ποινικολόγος Δρ. Νίκος Χατζηνικολάου ανέφερε στην Karfitsa ότι «ο μηχανισμός της δικαιοσύνης αντιμετώπισε την υπόθεση υποδειγματικά, σύμφωνα με το νόμο, με σεβασμό στα εμπλεκόμενα μέρη και τη δέουσα προσοχή στα σταθμιζόμενα μεγέθη». Στην Ελλάδα, όπως και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, η έκτρωση επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα. Αυτό γίνεται σε κάθε περίπτωση, εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης. Για το μετέπειτα χρονικό διάστημα επιτρέπεται μόνο αν υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι που σχετίζονται με την υγεία του εμβρύου και της εγκύου.

Πηγή: karfitsa.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Παπαδιά “τσάκωσε” ιερέα σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής!

Απάτη: Παρήγγειλε άρτους για μοναστήρι και... άδειασε τον λογαριασμό της φουρνάρισσας

Τροχαίο στην Ελαία: Θρήνος για τον 43χρονο στρατιωτικό - Επέστρεφαν από την ορκωμοσία του γιου του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)