Τεχνολογία
Στρατός Τουρκίας με Τεχνητή Νοημοσύνη και σε….Διοικητή
Την επένδυση του Στρατού της Τουρκίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις δυνατότητες που θα μπορούσε να του δώσει, αναλύουν Τούρκοι ειδικοί.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ κοντά στο να διοικήσει ακόμη και το στρατό, λένε Τούρκοι ειδικοί έπειτα από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας με την οποία επέστησε την προσοχή στη σημασία της ανάπτυξης προηγμένων δυνατοτήτων στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Στρατηγός με τεχνητή νοημοσύνη για την Τουρκία - Θα μπορούσε να είναι ο διοικητής της τέταρτης στρατιάς» η εφημερίδα Τουρκίγε, φιλοξενεί Τούρκους ειδικούς οι οποίοι σχολιάζουν ότι η απόφαση του ΣΕΑ να επικεντρωθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι επαναστατική και πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ κοντά να διοικήσει ακόμη και τον στρατό. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, επισημαίνουν πως ένας από τους τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η αμυντική βιομηχανία και ότι πολλές χώρες, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Κίνα, παράγουν ρομπότ πολεμιστές που μπορούν να ελεγχθούν με τεχνητή νοημοσύνη.
Αεροπλάνα εξοπλισμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο απόστρατος αντιστράτηγος Ismail Hakk Beijing επεσήμανε ότι πολλές χώρες εργάζονται για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα και είπε:
«Ξαφνικά, χωρίς καμία κινητικότητα στρατευμάτων, ένα αεροπλάνο εξοπλισμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να μεταφέρει 1-2 τόνους βόμβες ή βόμβες με πυρηνική κεφαλή μπορεί να απογειωθεί από τα βάθη του ωκεανού, να χτυπήσει όλες τις εγκαταστάσεις σας, να επιστρέψει χωρίς θύματα ή να αυτο-απογειωθεί. Εξαφανίζεται χωρίς να αφήνει ίχνη Δεν υπάρχει νομική υποδομή για τη νοημοσύνη».
«Η Τουρκία χρειάζεται Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης»
Ο Διευθυντής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Γκαζί Δρ. ο Seref Sag?roglu αξιολόγησε την απόφαση του ΣΕΑ να επικεντρωθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη ως «πολύ κατάλληλη αλλά καθυστερημένη». Δηλώνοντας ότι οι χώρες που βλέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ευκαιρία έχουν ανεβάσει τις μονάδες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις υποδομές και τις μελέτες τους σε ορισμένα υψηλότερα επίπεδα, αλλά η Τουρκία έχει λίγο καθυστερήσει να αντιληφθεί αυτόν τον μετασχηματισμό, ο Sag?roglu είπε: «Η Τουρκία ίσως χρειάζεται να ιδρύσει ένα Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης . Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι μια μεγάλη απειλή για τις χώρες, πρέπει να προετοιμάσουμε όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις μας, ειδικά το κράτος μας, για αυτές τις εξελίξεις. Με άλλα λόγια, θέματα όπως η στενή παρακολούθηση ως χώρα, η οικοδόμηση των υποδομών της, η ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις εξελίξεις, η εξέταση των απειλών σε κάθε διάσταση και η λήψη αντίμετρων θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη».
«Η απόφαση του ΣΕΑ είναι επαναστατική»
Ο Zafer Kucuksabanoglu, ιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AIPA), δήλωσε ότι η συμπερίληψη της Τεχνητής Νοημοσύνης από το ΣΕΑ στην ατζέντα του και οι αξιολογήσεις για αυτό το θέμα είναι «επαναστατικές» για την Τουρκία. Ο Kucuksabanoglu είπε:«Με αυτή την απόφαση, η Τουρκία πρέπει τώρα να θέσει πιο μακροπρόθεσμους, σταθερούς και βαθιά ριζωμένους στόχους σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Η δήλωση του ΣΕΑ είναι ένα σημάδι ότι το Έγγραφο Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης μας πρέπει επίσης να ενημερωθεί».
Τί κάνει η Τουρκία έναντι των κινδύνων;
Όπως επισημαίνεται, γίνονται σημαντικά βήματα ενάντια στις απειλές που θέτει και πρόκειται να θέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας (SSB) δημιούργησε πέρυσι το σύμπλεγμα δυνατοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης της αμυντικής βιομηχανίας (SAYZEK). Η SAYZEK θα φέρει ταλέντα που θα παρέχουν υπεροχή στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αμυντική βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών στον Κυβερνοχώρο (USOM), που λειτουργεί υπό την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK), διεξάγει δραστηριότητες για την πρόληψη απειλών στον κυβερνοχώρο. Η Τουρκία δραστηριοποιείται επίσης σε αυτόν τον τομέα με το τοπικό και εθνικό λογισμικό της.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης μελέτες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με υποτροφίες και προγράμματα υποστήριξης. Από την άλλη, αναφέρεται ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέα τμήματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη στα πανεπιστήμια.
Λιόσια - Καμένο πτώμα: Φρίκη από την μαρτυρία του γιού που έκαψε τον πατέρα του
Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρωτιά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η 4η θέση κι η αδιευκρίνιστη ψήφος
Ρόδος - Ασέλγεια σε ανήλικες: Ο δάσκαλος καράτε έδωσε νέα κατάθεση
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!