Οικονομία
2022: Πρωτογενές πλεόνασμα - “έκπληξη” στον Προϋπολογισμό
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2022 και την πορεία των δημοσιονομικών του Κράτους. Τι δηλώνουν Σταϊκούρας και Σκυλακάκης.
Με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 273 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι πρόβλεψης για έλλειμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ ή 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, έκλεισε το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία φέρουν επικύρωση από την Eurostat.
Το 2021 η Ελλάδα είχε πρωτογενές έλλειμμα που διαμορφώθηκε στο 4,7% του ΑΕΠ ή 8,45 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου
Παράλληλα μεγάλη υποχώρηση κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες, παρουσίασε το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και διαμορφώθηκε στο 171,3% του ΑΕΠ για το 2022, έναντι 194,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2021.
Σε απόλυτους αριθμούς το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 356,256 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 353,489 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.
Το ΑΕΠ επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 208,03 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 181,675 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.
Σε δήλωση του Υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022, αναφέρεται:
«Τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Πετύχαμε έτσι, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.
Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο.
Πετυχαίνουμε, όλοι μαζί, την προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μια οικονομία με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά. Μια ανθεκτική και ισχυρή οικονομία. Μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη. Μια Ελλάδα που αποπνέει υτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Θόδωρους Σκυλακάκης, σημειώνει πως «Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις. Αυτό, διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία».
Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Την ίδια μέρα που η Eurostat/ΕΛΣΤΑΤ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα μονοπάτι δημοσιονομικής υπευθυνότητας και δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας, με τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στην ΕΕ, διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ από την υπόλοιπη ευρωζώνη και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου, βλέπουμε εικόνες από το κοντινό μέλλον με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΜΕΡΑ25 για κλείσιμο τραπεζών σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας «προοδευτικής διακυβέρνησης» με ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25 και λοιπές πρόθυμες «προοδευτικές» δυνάμεις. Η χώρα δεν αντέχει «δεύτερη φορά στη συμφορά». Η κάλπη της 21ης Μαΐου πρέπει να κόψει την όρεξη σε όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τη ζημιά που δεν κατάφεραν να κάνουν το 2015».
Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται:«Με αφορμή την επικύρωση από τη Eurostat του πλεονάσματος και του δημοσίου χρέους Γενικής κυβέρνησης για το 2022, και τους πανηγυρισμούς για τη δημοσιονομική βελτίωση της χώρας συνιστούμε αυτοσυγκράτηση. Η καταγραφή βελτιωμένου πρωτογενούς αποτελέσματος το 2022 ως προς το 2021 προκύπτει κυρίως ως απόρροια των επιπτώσεων του πληθωρισμού στο σκέλος των εσόδων με την ετήσια αύξηση αυτών (13,7% σε ετήσια βάση) να είναι πολλαπλάσια του ρυθμού ανόδου των πρωτογενών δαπανών (μόλις 4% σε ετήσια βάση). Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών μεταξύ 2022 και 2021, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά περίπου 13 δισεκ. και τις συνολικές πρωτογενείς δαπάνες μόλις κατά περίπου 4 δισεκ. ευρώ. Η εικόνα υπερ-απόδοσης εσόδων και της επίτευξης οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα του αναμενομένου δεν συνάδει με τον όγκο των απλήρωτων υποχρεώσεων αλλά και την παρατηρηθείσα υπο-εκτέλεση κατηγοριών κοινωνικού προϋπολογισμού (κατά περίπου 430 εκ. ευρώ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμών γεγονός που ακυρώνει κάθε έννοια ανταποδοτικότητας ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Αυτό που δεν διευκρινίζεται στους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης είναι το κατά πόσο έχει βελτιωθεί και η φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας γεγονός που θα επέτρεπε την δικαιότερη αναδιανομή και μόνιμη και αποτελεσματική ενίσχυση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία κλπ.) τα επόμενα χρόνια. Επ’ αυτών η κυβέρνηση σιωπά. Σχετικά με την εξέλιξη του δημοσίου χρέους και τη μείωση που παρατηρείται για το ίδιο έτος έναντι του 2021, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πληθωρισμός μέσω της επίδρασης του παρονομαστή μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους (μέση ληκτότητα, χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, και χαμηλό επιτοκιακό ρίσκο κλπ) επιτρέπουν τη ραγδαία απομείωση του ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αύξηση του ενδοκυβερνητικού χρέους στα 400 δισ. ευρώ σε κάθε περίπτωση δημιουργεί υποχρεώσεις στην κεντρική κυβέρνηση αποστερώντας πόρους και διαθέσιμα για την προώθηση πλήθους αναπτυξιακών και λοιπών πρωτοβουλιών ευρύτερα από της Γενικής κυβέρνησης. Τέλος, αναφορικά με την συνολική δημοσιονομική θέση επισημαίνουμε ότι τόσο το 2023 όσο και το 2024 αποτελούν σημαντικά έτη προσαρμογής που θα απαιτήσουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε συστηματικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένου των υφεσιακών επιδράσεων του πληθωρισμού (που αργά αποκλιμακώνεται) και των υψηλότερων επιπέδων επιτοκίων. Ως τότε υπάρχει ακόμα δρόμος».
“Ζήσε αλλιώς” - Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 (βίντεο)
Revenge porn - Κως: Τον βιντεοσκόπησε γυμνό και του ζήτησε 7500 ευρώ για να μη το διαρρεύσει
“Παγιδευμένοι” - Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ: Η σχέση με τον Πέτρο Λαγούτη και η δεύτερη σεζόν (βίντεο)
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!