Συνταγές
Φασολάδα με λουκάνικο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή για Cassoulet μας δείχνει βήμα – βήμα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην εκπομπή “Το Πρωινό”.
Παραδοσιακή γαλλική συνταγή για φασολάδα με χοιρινό κρέας και λουκάνικα, γνωστή ως Cassoulet, ετοίμσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την Τετάρτη, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό».
Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, το κασουλέ είναι ένα φαγητό της γαλλικής εξοχής, πλούσιο σε γεύση και πολύ νόστιμο, που έχει πολλές ομοιότητες με την ροδίτικη συνταγή για λόπια με κρέας ή αλλιώς φασολάδα φούρνου με κρέας.
Για τη cassoulet
- 500 γρ. φασόλια μέτρια
- 2 λουκάνικα χωριάτικα (χωρίς πολλά αρωματικά)
- 150 γρ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι)
- 250 γρ. χοιρινό κότσι (ή λαιμό ή στήθος)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 καρότο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλων. θυμάρι
- 2 κρεμμύδια
- 2 κλων. σέλερι
- 3 - 4 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ (ή μια συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες)
- 2-3 κλων. μαϊντανού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγα ψίχουλα ψωμιού
Για το σερβίρισμα
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Φρέσκο ζυμωτό ψωμί
Για τη φασολάδα
- Η γαλλική φασολάδα με λουκάνικα και κρέας στη γάστρα είναι τελείως διαφορετική από την παραδοσιακή ελληνική φασολάδα. Θα σας θυμίσει περισσότερο Φασολάδα στο φούρνο (Ροδίτικη Λοπάδα).
- Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε τα όσπρια με κρύο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Ο χρόνος βρασμού των φασολιών ποικίλει ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα.
Για το cassoulet
- Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα καρότα σε φέτες.
- Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ να ροδίσει ολόγυρα.
- Το βάζουμε στη γάστρα.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την πανσέτα και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 2-3΄.
- Τα βάζουμε στη γάστρα.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού για 1?.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.
- Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας. Περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά του τηγανιού.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα που να μισοσκεπάζει τη γαλλική φασολάδα.
- Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και μεταφέρουμε το κασουλέ στο φούρνο.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να καψαλιστεί η επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 30΄.
- Πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά). Αφήνουμε για 3-4΄ να καψαλιστούν και να γκρατιναριστούν στο γκριλ.
Μυστικά για cassoulet
- Αν τα φασόλια είναι μικρά και βραστερά, δε χρειάζονται μούλιασμα.
- Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα των φασολιών τότε πρέπει να τα μουλιάσετε. Όταν χρησιμοποιώ μικρά ή μέτρια φασόλια για να φτιάξω φασολάδα απλά τα βράζω και τα ξαφρίζω για μία ώρα περίπου και τα φασόλια μαλακώνουν σωστά. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των φασολιών.
- Αν όμως χρησιμοπιήσετε μεγάλα φασόλια ή γίγαντες στο κασουλέ, πρέπει να μουλιάσετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ.
- Η φασολάδα με λουκάνικο μπαίνει σε πήλινο κωνικό σκεύος σαν τις σιφνέικες πήλινες λεκάνες με καπάκι.
- Από αυτό το σκεύος, το Cassole, πήρε και το όνομα της η συνταγή της γαλλικής κουζίνας.
- Ανάλογα με την περιοχή επιλέγουμε το κρέας: χοιρινό, αρνί η πουλερικά όπως πάπια ή χήνα.
- Διαλέξτε χοιρινό λουκάνικο χωρίς αρωματικά. Καθαρό χοιρινό κρέας.
- Στο κασουλέ μπορούμε να προσθέσουμε κόκαλα κρέατος ή πουλερικού για πιο πλούσια σάλτσα.
Σορβατζιώτης: Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης συμφώνησαν για διαζύγιο και “αμέσως” αρρώστησε η Τζωρτζίνα
Κωνσταντινούπολη: Φόβοι για επιθέσεις σε δυτικούς στόχους - Έκλεισαν προξενεία
Θεοδωρικάκος: Συκοφαντίες απόστρατων για τον γιό μου - Δεύτερες εκλογές πριν τις Πανελλήνιες
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!