Συνταγές

01 Φεβρουαρίου 2023 14:02

Φασολάδα με λουκάνικο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγή για Cassoulet μας δείχνει βήμα – βήμα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην εκπομπή “Το Πρωινό”.

Φασολάδα με λουκάνικο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
-

Παραδοσιακή γαλλική συνταγή για φασολάδα με χοιρινό κρέας και λουκάνικα, γνωστή ως Cassoulet, ετοίμσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την Τετάρτη, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό».

Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, το κασουλέ είναι ένα φαγητό της γαλλικής εξοχής, πλούσιο σε γεύση και πολύ νόστιμο, που έχει πολλές ομοιότητες με την ροδίτικη συνταγή για λόπια με κρέας ή αλλιώς φασολάδα φούρνου με κρέας.

Για τη cassoulet

  • 500 γρ. φασόλια μέτρια
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα (χωρίς πολλά αρωματικά)
  • 150 γρ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι)
  • 250 γρ. χοιρινό κότσι (ή λαιμό ή στήθος)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 καρότο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κλων. σέλερι
  • 3 - 4 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ (ή μια συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες)
  • 2-3 κλων. μαϊντανού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγα ψίχουλα ψωμιού

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο ζυμωτό ψωμί
Φασολάδα με λουκάνικο - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνταγή - Το Πρωινό

Για τη φασολάδα

  • Η γαλλική φασολάδα με λουκάνικα και κρέας στη γάστρα είναι τελείως διαφορετική από την παραδοσιακή ελληνική φασολάδα. Θα σας θυμίσει περισσότερο Φασολάδα στο φούρνο (Ροδίτικη Λοπάδα).
  • Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
  • Σκεπάζουμε τα όσπρια με κρύο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια.
  • Ο χρόνος βρασμού των φασολιών ποικίλει ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα.

Για το cassoulet

  • Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα καρότα σε φέτες.
  • Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ να ροδίσει ολόγυρα.
  • Το βάζουμε στη γάστρα.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την πανσέτα και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 2-3΄.
  • Τα βάζουμε στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού για 1?.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.
  • Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας. Περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά του τηγανιού.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα που να μισοσκεπάζει τη γαλλική φασολάδα.
  • Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και μεταφέρουμε το κασουλέ στο φούρνο.
Φασολάδα με λουκάνικο - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνταγή - Το Πρωινό

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  • Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να καψαλιστεί η επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για περίπου 30΄.
  • Πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά). Αφήνουμε για 3-4΄ να καψαλιστούν και να γκρατιναριστούν στο γκριλ.

Μυστικά για cassoulet

  • Αν τα φασόλια είναι μικρά και βραστερά, δε χρειάζονται μούλιασμα.
  • Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα των φασολιών τότε πρέπει να τα μουλιάσετε. Όταν χρησιμοποιώ μικρά ή μέτρια φασόλια για να φτιάξω φασολάδα απλά τα βράζω και τα ξαφρίζω για μία ώρα περίπου και τα φασόλια μαλακώνουν σωστά. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των φασολιών.
  • Αν όμως χρησιμοπιήσετε μεγάλα φασόλια ή γίγαντες στο κασουλέ, πρέπει να μουλιάσετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ.
  • Η φασολάδα με λουκάνικο μπαίνει σε πήλινο κωνικό σκεύος σαν τις σιφνέικες πήλινες λεκάνες με καπάκι.
  • Από αυτό το σκεύος, το Cassole, πήρε και το όνομα της η συνταγή της γαλλικής κουζίνας.
  • Ανάλογα με την περιοχή επιλέγουμε το κρέας: χοιρινό, αρνί η πουλερικά όπως πάπια ή χήνα.
  • Διαλέξτε χοιρινό λουκάνικο χωρίς αρωματικά. Καθαρό χοιρινό κρέας.
  • Στο κασουλέ μπορούμε να προσθέσουμε κόκαλα κρέατος ή πουλερικού για πιο πλούσια σάλτσα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σορβατζιώτης: Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης συμφώνησαν για διαζύγιο και “αμέσως” αρρώστησε η Τζωρτζίνα

Κωνσταντινούπολη: Φόβοι για επιθέσεις σε δυτικούς στόχους - Έκλεισαν προξενεία

Θεοδωρικάκος: Συκοφαντίες απόστρατων για τον γιό μου - Δεύτερες εκλογές πριν τις Πανελλήνιες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)