Πολιτισμός

27 Δεκεμβρίου 2022 13:21 Τελευταία ενημέρωση : 27 Δεκεμβρίου 2022 21:16

Ηθοποιοί: Διαμαρτυρία για το νέο προσοντολόγιο (εικόνες)

Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι ηθοποιοί στο κέντρο της Αθήνας. Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ηθοποιοί: Διαμαρτυρία για το νέο προσοντολόγιο (εικόνες)
-

Ηθοποιοί και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης πορεία προς το Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για το Προεδρικό Διάταγμα 85, το οποίο όπως καταγγέλλουν, εξισώνει τα πτυχία τους με το απολυτήριο λυκείου.

Προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου με πανό και συνθήματα ζήτησαν την ίδρυση ανώτατης βαθμίδας για τις παραστατικές τέχνες, άμεση επίλυση στο ζήτημα των διπλωμάτων και απόσυρση του προεδρικού διατάγματος 85.

Για το ζήτημα μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως, δεν υπάρχει καμία διαφορά για τα πτυχία των καλλιτεχνών.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε η διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

«Με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις οιμωγές του ΣΥΡΙΖΑ περί υποτιθέμενης υποβάθμισης των διπλωμάτων των αποφοίτων Ανώτερων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης επισημαίνονται τα εξής:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΗΘΟΠΟΙΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, τα προσόντα διορισμού στους κλάδους ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ειδικότητα ΠΕ Θεατρικών Σπουδών) και ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών ή ΔΕ Θεάτρου) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη λυκειακή και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διευκρινίζεται δε ότι για τυχόν καλλιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου σε θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) (π.χ. ΤΕ Θεάτρου που δεν υπάρχει στο νέο προσοντολόγιο) δεν επέρχεται ουδεμία δυσμενής μεταβολή (π.χ. υποβιβασμού εκπαιδευτικής κατηγορίας). Επίσης, καλλιτέχνες ΤΕ κατηγορίας κλάδων που υπάρχουν στο νέο προσοντολόγιο (π.χ. ΤΕ Κινηματογραφικών Σπουδών), οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με βάση το νέο π.δ. (π.χ. πτυχίο ΤΕΙ) επίσης δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου προσοντολογίου και αντιστοιχίζονται κανονικά στον νέο κλάδο ΤΕ Κινηματογράφου.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΗΘΟΠΟΙΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Είναι τουλάχιστον υποκριτική, αν όχι πολιτικάντικη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το άρθρο 79 του νόμου 4481/2017 (Α΄ 100) που ο ίδιος επικαλείται, όχι μόνο δεν επέλυσε το πρόβλημα αλλά το επέτεινε, καθώς αναγνώρισε διακριτό καθεστώς μόνο στους σπουδαστές δραματικών σχολών που έλαβαν δίπλωμα έως τις 10 Ιουνίου του 2003, παγιώνοντας έτσι μία ανισότητα μεταξύ των καλλιτεχνών που παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΗΘΟΠΟΙΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τέλος, καθίσταται σαφές ότι το νέο π.δ. δεν καταλαμβάνει τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που «υποβαθμίζει κατάφορα τα πτυχία των καλλιτεχνών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ζητά με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος. Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου υποστηρίζει ότι «η σημερινή μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει κατάφωρα τα πτυχία των καλλιτεχνών στον βαθμό των απολυτήριων λυκείου και παραβιάζει βάναυσα τα εργασιακά τους δικαιώματα», δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία».

Ακολούθως, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των Εφημερίδας των Συντακτών σημειώνοντας ότι «οι υπόνοιες που διατυπώνονται ότι ήδη σχεδιάζονται να ιδρυθούν δύο δραματικές σχολές στο πλαίσιο λειτουργίας κολεγίων, αν γίνουν πραγματικότητα, θα επιβεβαιωθεί για μια φορά ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπουργό των κολεγίων κα Κεραμέως, ξεπουλάνε τα πάντα προς όφελος φίλων ιδιωτών σαν η χώρα να αποτελεί ιδιοκτησία τους». Καταλήγοντας ο κ. Ηλιόπουλος καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να διακόψει για λίγο τις διακοπές του, να πάρει πίσω τους ρεβανσισμούς απέναντι στους καλλιτέχνες, να τους ακούσει προσεκτικά και να καταργήσει, πριν από τη νέα χρονιά, το εν λόγω κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα».

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει τα πτυχία των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου, με το απολυτήριο Λυκείου, εξέφρασε ο Θανάσης Παφίλης βουλευτής του ΚΚΕ που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου στο υπ. Πολιτισμού

 Το ΜέΡΑ25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι καλλιτέχνες αντιδρούν στο αδιανόητο, ταπεινωτικό διάταγμα υποτίμησης των σπουδών και της εργασίας τους από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού για να εκφράσουν την αντίθεση τους σε όλα αυτά τα σχέδια υποβάθμισης των σπουδών τους και προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, όπως διαχρονικά, οι μνημονιακές Κυβερνήσεις υπηρέτησαν και στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Ο κ. Μητσοτάκης, η κα Μενδώνη, η κα Κεραμέως και συνολικά η Κυβέρνηση, έχουν αποδείξει ότι δεν εχθρεύονται απλώς, μισούν στην κυριολεξία και διώκουν συστηματικά τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς της χώρας. Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε και πάλι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με την Κυβέρνηση, που απαξιώνει ολοκληρωτικά τον πολιτισμό και απαιτούμε την απόσυρση αυτού του αίσχους. Στεκόμαστε στο πλευρό του καλλιτεχνικού κόσμου απαιτώντας, ίδρυση επιτέλους, Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών επιπέδου ΑΕΙ κατά τα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών, καμία υποτίμηση διπλωμάτων και επαναφορά της ισοτίμησης τους στην ανώτατη βαθμίδα για αυτά που εκδόθηκαν ως το 2003, επίλυση του ζητήματος των διπλωμάτων από το 2003 ως την ίδρυση της παραπάνω Σχολής με πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση ένταξη των δραματικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην ανώτερη βαθμίδα και ριζική αλλαγή τέλος, της χάραξης πολιτιστικής πολιτικής και του παραγωγικού μοντέλου. Ο πολιτισμός δεν είναι μια γαρνιτούρα στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Είναι δικαίωμα και πλούτος που ανήκει σε όλες, όλους και όλ@ και με αυτό το κριτήριο πρέπει να χαράσσεται το σχέδιο της δημόσιας χρηματοδότησης και των πολιτιστικών θέσεων εργασίας. Καμία υποβάθμιση των σπουδών και της εργασίας των καλλιτεχνών!».


Ειδήσεις σήμερα:

Στη ΜΕΘ 17χρονη μετά από καισαρική

Γκάγκα: ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται παντού, αλλά…

Αγροτικό πάτησε σε πάγο και βρέθηκε στο ποτάμι (εικόνες)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)