Οικονομία

02 Δεκεμβρίου 2022 14:04 Τελευταία ενημέρωση : 02 Δεκεμβρίου 2022 22:33

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα κόκκινα δάνεια

Μήνυμα στους τραπεζίτες έστειλε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα κόκκινα δάνεια
-

«Καθώς μπαίνουμε πια στο μήνα των γιορτών ήθελα να σας κάνω μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της οικονομίας όπου έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί και αποδίδει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές με ένα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα πλησιάσει το 6% για το 2022, η χώρα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων ξένων αλλά και εγχώριων με μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και η γενικότερη εικόνα η οποία υπάρχει στο εξωτερικό είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Από την άλλη μεριά –συνέχισε ο πρωθυπουργός - εξακολουθούμε να είμαστε δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας με ένα πληθωρισμό ο οποίος βαίνει μεν μειούμενος αλλά εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από αυτή την εισαγόμενη εισβολή ακρίβειας και αυτό καθιστά την υποχρέωση της Πολιτείας για ένα ευρύ πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακόμα πιο επιβεβλημένη και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εκταμιεύσουμε κάτι παραπάνω από 800 εκ για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ αλλά και με τα 300 εκ τα οποία θα διαθέσουμε στο επίδομα θέρμανσης. Εκεί τα νέα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία περιμέναμε διότι μαζί με το επίδομα θέρμανσης έχουμε και τιμές οι οποίες ευτυχώς βαίνουνε πτωτικές. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας αναρωτιόμασταν για το που θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, αν θα είναι στο 1,3 , στο 1,4, τώρα ξέρουμε ότι είναι κάτω από το 1,2 ευρώ το λίτρο και ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κυριάκος Μητσοτάκης - Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια και τις Τράπεζες: «Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κυριάκος Μητσοτάκης - Προεδρικό Μέγαρο

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ' όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».


Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν μέσα σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας, τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους. Το θέατρο κυβέρνησης - τραπεζών δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο. Μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει ότι «ο Πρωθυπουργός εμπαίζει εκατομμύρια Έλληνες. Ξαφνικά σήμερα θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών, όπως πριν μήνες ανακάλυψε την κοινωνική κατοικία. Ο τάχα «ενοχλημένος» Κυριάκος Μητσοτάκης, ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών. Από τις 7 Νοεμβρίου τον καλέσαμε να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη, που συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το επιτόκιο καταθέσεων ήταν μόλις 0,05% και το επιτόκιο χορηγήσεων έφτασε στο 4,86%. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε ανάλογες περιπτώσεις. Και όχι να μένει παρατηρητής της απελπισίας των πολιτών και των κοινωνικών ανισοτήτων».

 Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το να εμφανίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ως δήθεν “πολέμιος” των τραπεζικών πρακτικών είναι απλά αστείο. Στην πραγματικότητα, από κοινού κυβέρνηση και τραπεζίτες στρώνουν το έδαφος για να εμφανίσουν ως “ευτυχή κατάληξη” κάποια μέτρα που όχι μόνο δεν θα αποτελούν ανακούφιση, αλλά θα διαιωνίζουν τη ληστρική πολιτική των τραπεζών σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δανειοληπτών, την οποία στήριξαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η Ελληνική Λύση αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Όταν μία κυβέρνηση φτάνει στο έσχατο σημείο απαξίωσης, ώστε να «εκλιπαρεί» τους τραπεζίτες για να δείξουν «έλεος» ακόμα και στους εν αδυναμία ευρισκόμενους δανειολήπτες, τότε είναι μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Μια κυβέρνηση που «παρακαλάει», οπωσδήποτε δεν κυβερνάει. Η Ν.Δ. αντί να εκλιπαρεί τους τραπεζίτες, οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την ασυδοσία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να τους βάλει και κάποιον φραγμό. Όταν αυτές αισχροκερδούσαν άλλωστε και δεν μετέφεραν την ρευστότητα της ΕΚΤ προς τη χώρα μας για να την “τσεπώσουν”, κατά το κοινώς λεγόμενο, υπεξαιρώντας δηλαδή τα spreads και επιστρέφοντας στην συνέχεια την δήθεν “πλεονάζουσα ρευστότητα” που λίμναζε ακόμα και την περίοδο της πανδημίας στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έβγαλε άχνα. Ενώ ακόμα και για το ζήτημα της φορολόγησης τους, ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω φορολόγηση των τραπεζικών κερδών σε αντίθεση με όσα είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τους επιτελάρχες της Κυβέρνησης του, αλλά και με όσα προχωρούν άλλες Κυβερνήσεις στην ΕΕ, όπως η ισπανική. Κι όλα αυτά την ώρα που είναι παράλληλα γνωστό, πως η Μητσοτάκης Α.Ε. δεν σκοπεύει να προβεί και σε καμία πραγματικά προστασία των δανειοληπτών. Το μόνο που ψέλλισε επί της ουσίας o κ. Μητσοτάκης στη κ. Σακεραλοπούλου, είναι πως η Κυβέρνηση θα ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς, την εκλογίκευση των τιμολογήσεων των υπηρεσιών των τραπεζών. Τόσο θαρραλέο το Επιτελικό Παρακράτος με τις συστημικές τράπεζες που αισχροκερδούν. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 μιλάει για “Μητσοτάκης Α.Ε.” και μια Κυβέρνηση ολιγαρχικών συμφερόντων και μετόχων. Εκεί οδηγούν τα “ναι σε όλα” του μνημονιακού τόξου. Πρέπει να μπει, εδώ και τώρα, ένα τέλος σε αυτή την αισχροκέρδεια των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ουκ ολίγες φορές από τους φορολογούμενους και τους οποίους μαζί με τα αρπακτικά ταμεία πετάνε έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Να φορολογηθούν και να λογοδοτήσουν οι τράπεζες για όλα αυτά τα αδιανόητα πράγματα (παρακράτηση της ρευστότητας της ΕΚΤ, άρνηση αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων την ώρα που αυξάνουν τους τόκους των δανείων κλπ.). Ενώ πρέπει τέλος, να σταματήσει το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών πάνω στις συναλλαγές των πολιτών.»


Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Μαθήτρια επιχείρησε να μπει μέσα, με μαχαίρι και ναρκωτικά

“Κιβωτός του Κόσμου”: Εισαγγελική παρέμβαση για τα οικονομικά πεπραγμένα

Εμπρησμός στου Παπάγου: Στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)