Υγεία
Μαστίτιδα: πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Γράφουν οι Ευτυχία Καπετζώνη και Ελένη Πέζου, Μαίες της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ.
Η περίοδος της γαλουχίας είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε μητέρα. Είναι γεμάτη από πολλές, ευχάριστες στιγμές, όμως ενέχει και πολλές δυσκολίες, οι οποίες με αρκετή υπομονή, επιμονή και κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της θηλάζουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της λοχείας είναι η μαστίτιδα.
Τι είναι η μαστίτιδα;
Η μαστίτιδα είναι η λοίμωξη του μαστού και συχνά εκδηλώνεται στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά από τον τοκετό, όμως μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη περίοδο της λοχείας. Ορίζεται ως ο πυρετός (38.5°C) με ρίγος ή συμπτώματα τύπου γρίπης, μαζί με ροδαλό, ευαίσθητο, θερμό και διογκωμένο τμήμα του μαστού. Η μαστίτιδα είναι ο πιο συχνός λόγος για πρόωρο αποθηλασμό, ενώ εκτιμάται πως θα εμφανιστεί σε ποσοστό 3-20% των γυναικών στη λοχεία.
Τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν μαστίτιδα είναι το κολοβακτηρίδιο (e. coli), σπάνια ο στρεπτόκοκκος και το συνηθέστερο ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (S.Aureus).
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Tα σημαντικότερα αιτία που προκαλούν μαστίτιδα φαίνεται να είναι:
- οι ερεθισμένες θηλές και η εμφάνιση ραγάδων σε αυτές
- η λανθασμένη προσκόλληση του βρέφους στο μαστό
- η παράλειψη γευμάτων θηλασμού
- το μη αποτελεσματικό άδειασμα του μαστού κατά το θηλασμό
- η φυσαλίδα γάλακτος
- ο φραγμένος πόρος
- το άγχος
- η κούραση
- η κακή διατροφή της μητέρας
- Σωστή τοποθέτηση και προσκόλληση του βρέφους
- Συχνό τάισμα
- Εκμάθηση άμελξης με το χέρι ή με το θήλαστρο
- Άμεση επισήμανση από την μητέρα για την εμφάνιση συμπτωμάτων
Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση της μαστίτιδας προλαμβάνουν τον πρόωρο απογαλακτισμό και την εμφάνιση αποστήματος. Δικαίως η μαστίτιδα προκαλεί έντονη ανησυχία στις νέες μητέρες, όμως είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη συμβουλευτική από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Στη Μαιευτική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά χάρη στο εκπαιδευμένο προσωπικό σε θέματα Μητρικού Θηλασμού. Γι’ αυτό το σκοπό λειτουργεί καθημερινά το Εξωτερικό Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού όπου οι μαίες της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού δέχονται έκτακτα αλλά και προγραμματισμένα ραντεβού για βοήθεια στο μητρικό θηλασμό. Τέλος, λειτουργεί χωρίς χρέωση, σε 24ωρη βάση, η τηλεφωνική γραμμή για βοήθεια στο θηλασμό καλώντας στο 210 686 9000.
*Άρθρο των Ευτυχίας Καπετζώνη και
Ελένης Πέζου, Μαιών της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!