Οικονομία

24 Μαΐου 2022 13:41 Τελευταία ενημέρωση : 24 Μαΐου 2022 16:53

ΟΟΣΑ: Βελτιώθηκε το μισθολογικό επίπεδο στην Ελλάδα

Ο καθαρός μισθός ενός μέσου εργαζόμενου στην χώρα μας είναι77,6% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 75,4%.

ΟΟΣΑ: Βελτιώθηκε το μισθολογικό επίπεδο στην Ελλάδα
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε καλύτερο μισθολογικό επίπεδο εμφανίζονται σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι οικογένειες με παιδιά σε σύγκριση με το παρελθόν, ακόμη και σε σύγκριση με το 2020.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα για έναν μέσο απλό εργαζόμενο όπου είχε καθαρό μέσο φορολογικό συντελεστή 22,4% το 2021, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 24,6%.

Από την άλλη, το ποσοστό μεικτών αποδοχών των εργαζομένων που απορροφά το Δημόσιο σε φόρους και εισφορές έχει μειωθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και ακριβώς αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των μειώσεων τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και των ασφαλιστικών εισφορών.

Πάνω από τον Μ.Ο του ΟΟΣΑ οι μισθοί στην Ελλάδα

Εάν αφαιρέσουμε φόρους και παροχές ο μισθός ενός μέσου εργαζόμενου στην χώρα μας ήταν 77,6% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 75,4%, ενώ όπως συμπεραίνει η έκθεση υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης του εισοδήματος των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φορολογική σφήνα για τον μέσο εργαζόμενο στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες από 38,9% το 2020 σε 36,7% το 2021 (το 2017 ήταν στο 40,8%). Η μέση φορολογική σφήνα του ΟΟΣΑ το 2021 ήταν 34,6%. Το 2021, η Ελλάδα είχε τη 19η υψηλότερη φορολογική σφήνα μεταξύ των 38 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, σε σύγκριση με την 17η το 2020.

Πορτοφόλι - λεφτά - χρήματα

Στην Ελλάδα, ο μέσος απλός εργαζόμενος είχε καθαρό μέσο φορολογικό συντελεστή 22,4% το 2021, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 24,6%. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα ο μισθός ενός μέσου εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, ήταν 77,6% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 75,4%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παροχές που σχετίζονται με τα παιδιά και τις φορολογικές διατάξεις, ο καθαρός μέσος φορολογικός συντελεστής των εργαζομένων για έναν μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στην Ελλάδα ήταν 18,1% το 2021, που είναι ο 13ος υψηλότερος στον ΟΟΣΑ, όταν ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 13,1%. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος έγγαμος εργαζόμενος με δύο παιδιά στην Ελλάδα είχε μισθό, μετά από φόρους και οικογενειακές παροχές, 81,9% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με το 86,9% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Η φορολογική σφήνα για έναν εργαζόμενο με παιδιά μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό, τι για έναν εργαζόμενο με το ίδιο εισόδημα χωρίς παιδιά, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ παρέχουν οφέλη σε οικογένειες με παιδιά (αφορολόγητα όρια και επιδόματα).

Μεταξύ 2009 και 2021, η φορολογική σφήνα για τον μέσο εργαζόμενο μειώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα.  την ίδια περίοδο, η φορολογική σφήνα για τον μέσο απλό εργαζόμενο σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ αυξήθηκε αργά σε 35,3% το 2013 και το 2014 πριν μειωθεί στο 34,6% το 2021.

Η Ελλάδα είχε την 9η υψηλότερη φορολογική σφήνα στον ΟΟΣΑ για μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά με 33,2% το 2021, όταν στον ΟΟΣΑ είναι 24,6%.  Πάντως και σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα κέρδισε δύο θέσεις καθώς το 2020 κατείχε την 7η υψηλότερη θέση το 2020. Όπως τονίζεται στην έκθεση τα επιδόματα που σχετίζονται με τα παιδιά και οι φορολογικές διατάξεις τείνουν να μειώνουν τη φορολογική σφήνα για τους εργαζομένους με παιδιά σε σύγκριση με τον μέσο απλό εργαζόμενο.

Συνέδριο ΝΔ - Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: απόδειξη του κοινωνικού πρόσημου της οικονομικής πολιτικής μας

Σε δήλωση σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει:

«Μία ακόμη έκθεση διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών. Πολιτική, που περιλαμβάνει δεκάδες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ):

  • Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, την περίοδο 2019-2021. Μείωση που ανέρχεται στο 3,7%, έναντι μέσου όρου μείωσης 0,3% διεθνώς. Μάλιστα, τη στιγμή που τα 2/3 των χωρών του ΟΟΣΑ αύξησαν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας το 2021, η Ελλάδα συνέχισε να τη μειώνει.
  • Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική μείωση της φορολόγησης των μισθωτών και στους τρεις τύπους νοικοκυριών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ (εργαζόμενος χωρίς παιδιά, οικογένεια με παιδιά με έναν μισθωτό και μονογονεϊκή οικογένεια).
  • Ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται, πλέον, στο 22,4% το 2021, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ήταν 24,6%. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, ο μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, είναι υψηλότερος ως ποσοστό του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες των τελευταίων ετών, τηρεί τις δεσμεύσεις της και υπηρετεί με αξιοσημείωτη συνέπεια και μεθοδικότητα τον στρατηγικό της στόχο για ουσιαστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, με έμφαση στη μεσαία τάξη».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πετρούπολη: Βίντεο - ντοκουμέντο από ληστεία σε καφετέρια

Νταβούτογλου προς Ερντογάν: Τώρα ξύπνησες για τον Μητσοτάκη;

Βόλος: Εξαφανίστηκε ο πατέρας που ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)