Συνταγές
14 Απριλίου 2022 13:16
Πολίτικα τσουρέκια από τον Πέτρο Συρίγο
Τα μυστικά για λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια, μοιράζεται ο Πέτρος Συρίγος.
Με το Πάσχα να πλησιάζει ο σεφ της εκπομπής "Το Πρωινό", Πέτρος Συρίγος φτιάχνει μυρωδάτα πολίτικα τσουρέκια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Ο Πέτρος Συρίγος, μοιράζεται τα μυστικά για πετυχημένα και αφράτα τσουρέκια που θα τα αγαπήσουν όλοι.
Συστατικά
- 375γρ. χλιαρό νερό
- 63 γρ. μαγιά νωπή ή 30 γρ. ξηρή μαγιά
- 430γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 63 γρ. βούτυρο
- 190 γρ. καλαμποκέλαιο
- 1250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 7 γρ. αλάτι
- 13 γρ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. μαστίχα σκόνη ή 4-5 δάκρυα κοπανισμένα με 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού + 1 κ.τ.σ. νερό
- 60γρ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση:
-
Βάζουμε τη μαγιά με 1 κ.τ.σ. από τη συνολική ποσότητα ζάχαρης μέσα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλη την ποσότητα του χλιαρού νερού και 1 κ.τ.σ. αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο (υλικά που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου).
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία.
- Ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι σε ένα μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ στον κάδο του μίξερ.
- Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη με τα βρεγμένα με καλαμποκέλαιο χέρια μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 4 ώρες.
- Εναλλακτικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και με κλειστό φούρνο βάζουμε το μπολ μέσα για περίπου 2 ώρες.
- Έπειτά, μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο, αναδεύουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου.
- Κλείνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Τσουρέκι πολίτικο και η επεξεργασία της ζύμης:
- Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά.
- «Ανοίγουμε» τρία μπαστουνάκια, ενώνουμε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας.
- Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Δεν βάζουμε πολύ κοντά τα τσουρέκια μας καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 45 λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας με ένα πινέλο.
- Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά στον αέρα.
- Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε καλά με μια μεμβράνη για να διατηρηθούν
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
Μυλωνοπούλου: Η Καρολάιν ήθελε να φύγει, ο Αναγνωστόπουλος ήταν χειριστικός
Φάρσαλα: της τύλιξε το λαιμό με το καλώδιο των ακουστικών της
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)