Κοινωνία

15 Οκτωβρίου 2020 16:40 Τελευταία ενημέρωση : 15 Οκτωβρίου 2020 21:38

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνέχεια με τη “μάχη” των αναστολών

Συνεχίζεται η διαδικασία για τις τελικές ποινές των καταδικασθέντων στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνέχεια με τη “μάχη” των αναστολών
-

Το πρωί της Παρασκευής (10:30) θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις αναστολές στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου, ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου. Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.

Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι κατηγορούμενοι δικαιούνται να εξετάσουν μάρτυρες και η υπεράσπισή τους να επιχειρηματολογήσει νομικά για το "αχρείαστο" της φυλάκισης ή την ζημιά στον οικογενειακό βίο που θα επιφέρει η κράτηση . Ήδη χθες το απόγευμα κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας προς στήριξη κατηγορουμένου που διεκδικεί να μην οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης και θα συνεχιστεί σήμερα από τις 10 το πρωί.

Λίγο μετά τη 1 προσήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, με τον δεύτερο να φέρνει ως μάρτυρα τον ηλικιωμένο πατέρα του, ο οποίος μάλιστα πήγε στην αίθουσα με γκλίτσα. Ο πατέρας του Κ.Μπαρμπαρούση είπε πως έχει ανάγκη τη βοήθεια του γιου του. «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα, ηλικίας 10, 9 και 8. Βοηθάμε και εμείς, καμιά κότα, κανένα αυγό η γιαγιά...» Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πατέρα Μπαρμπαρούση, ο πρώην βουλευτής ζήτησε να αποχωρήσει, με την πρόεδρο να του απαντά: «Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα...»

Τραγούδι κατά της βίας έχει γράψει ο πυρηνάρχης της Τοπικής Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, επικαλέστηκε μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο. Όπως είπε η μάρτυρας: «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθειά του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί... Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».

Το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του. «Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Λουκμάν. Επίσης ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία». Για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του». Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό που ξέρετε». Οι δύο δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας και είναι εκτός φυλακής με όρους. Και οι δύο καταδικάστηκαν χθες σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ανάμεσα σε άλλους λόγους που επικαλέστηκε για το ανασταλτικό στην έκτιση της 10ετους κάθειρξης, είπε και πως «από όταν αφέθηκε ελεύθερος (σ.σ. εννοεί άρση της προσωρινής κράτησης για την παρούσα υπόθεση) έχει προσφέρει στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Εάν μπει φυλακή θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία».

Από την άλλη πλευρά, τα θύματα και οι εκπρόσωποί τους στο δικαστήριο, αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου που θα δικαιώσει νεκρούς και τους οικείους τους καθώς και εκείνους που γλύτωσαν με μικρές ή μεγαλύτερες πληγές στα σώματά τους από τις βίαιες ενέργειες που καταλογίζονται στην εγκληματική οργάνωση. Μία οργάνωση που σύμφωνα με την δικαστική απόφαση καταγράφει δύο δολοφονίες , μία απόπειρα δολοφονίας και πολλές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τραυματίες και ζημιές. Η πολιτική αγωγή θεωρεί πως οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα "τείνουν προς το ανώτατο όριο". Όμως, οι συνήγοροι των θυμάτων θεωρούν πως οι ποινές για τις συνέργειες σε ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ είναι σαφέστατα μικρότερες από την δυνατότητα που είχαν οι δικαστές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου για τις συνολικές ποινές, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εκείνοι που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές είναι οι επτά της διευθυντικής ομάδας, με τους έξι στα 13 χρόνια και έναν στα 10 χρόνια αλλά και οι δύο πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Περάματος Αναστάσιος Πανταζής. Μαζί τους και ο , κατά την δικογραφία, άμεσος συνεργός στην δολοφονία Φύσσα και υψηλόβαθμο στέλεχος, κάτω από τον πυρηνάρχη στη Νίκαια, Ιωάννης Καζαντζόγλου. Οι δύο πυρηνάρχες έχουν παραπεμφθεί μαζί με τους βουλευτές ως μέλη της διοίκησης της εγκληματικής οργάνωσης πλην όμως αποδεχόμενο το δικαστήριο την πρόταση της Εισαγγελέως καταδικάστηκαν ως μέλη.

Οι πιο υψηλές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε μέλη του πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής , δηλαδή τους Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο με 13ετή κάθειρξη. Η επόμενη ομάδα είναι ο έβδομος του πολιτικού συμβουλίου Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι δύο πυρηνάρχες και το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη .

Ακολουθούν εννέα κατηγορούμενοι , όλοι συνεργοί στην δολοφονία Φύσσα, που η συνολική τους ποινή είναι 9 χρόνια κάθειρξης . Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης , αλλά και οι καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας , καταδικάστηκαν είτε σε καθείρξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλακίσεις 2 έως και 5 ετών.

Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή , ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα "μεροκάματα" όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή . Με την συμπλήρωση , κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)