Οικονομία
Βορίδης: εξετάζεται το ενδεχόμενο τυποποίησης αγροτικών προϊόντων
Ο υπουργός τόνισε πως θα υπάρξει πρωτόκολλο πιστοποιήσεως, με το οποίο οι επιχειρήσεις θα πιστοποιούν τα προϊόντα τους είναι ελεύθερα από κορονοϊό.
Την κατάρρευση της ζήτησης αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σχολίασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για έκτακτη ενίσχυση στους αλιείς, εφόσον η αλιεία έχει πληγεί με κλειστά τα καταστήματα εστίασης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 πως ένα τμήμα των αλιέων θα ενισχυθεί μέσα από μία διαδικασία ενίσχυσης στην παράκτια αλιεία και η μέση αλιεία θα αποζημιωθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης.
Σε ερώτηση αν οι ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο της τυποποίησης των προϊόντων, ο κ. Βορίδης απάντησε πως το εξετάζουν και θα υπάρξει πρωτόκολλο πιστοποιήσεως μέσω ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με το οποίο οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις θα πιστοποιούν τα προϊόντα τους ότι στο σημείο που φεύγουν από τα χέρια τους είναι ελεύθερες από κορονοϊό. Επομένως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα υπάρξει διαδικασία πιστοποίησης, αφού πρώτα ο ελεγκτικός μηχανισμός διαπιστώσει ότι πράγματι τηρείται το πρωτόκολλο και να πιστοποιεί ότι έχει τηρηθεί το πρωτόκολλο.
Τέλος ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει για την παραγωγική διαδικασία κυρίως επειδή έχουν κλείσει τα σύνορα με την Αλβανία για το πώς θα έρθουν στη χώρα μας οι Αλβανοί εργάτες γης. Όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης, υπάρχει ένας αριθμός εργατών γης οι οποίοι έρχονται με τις λεγόμενες 90 μέρες και υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα έρθουν. Το υπουργείο, όπως είπε, αναζητά ένα σχήμα με το οποίο από τη μία μεριά θα έρθουν άρα δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε διατάραξη στην παραγωγική διαδικασία και από την άλλη να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπονομευτούν τα υγειονομικά μέτρα. Μία λύση η οποία εξετάζεται σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, και θα συζητηθεί σήμερα, είπε ο κ. Βορίδης , είναι να έρχονται οι εργάτες με μετάκληση άρα με μία σχετικά διαφορετική διαδικασία πιο ασφαλή και πιο ελεγχόμενη από αυτή που ερχόντουσαν, μπαίνοντας για ένα διάστημα σε καραντίνα και στη συνέχεια να κάνουν το μοριακό τεστ και μετά θα μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!