Αθλητικά
Θύρα 7: Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο για τα 21 θύματα (εικόνες)
Σύσσωμη η οικογένεια του Ολυμπιακού τίμησε τη μνήμη των αδικοχαμένων φιλάθλων, 39 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα.
Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των 21 θυμάτων της “Θύρας 7”. Πέρασαν 39 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σύσσωμη η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, με επικεφαλής τον διοικητικό ηγέτη της, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αλλά και αθλητές και παράγοντες απ’ όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού, ήταν εκεί για να συμπαρασταθούν στους συγγενείς των θυμάτων.
Σε κεντρικό σημείο είχε τοποθετηθεί το μεγάλο πανό με τα πρόσωπα των 21 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις 8 Φεβρουαρίου 1981, ενώ στη συνέχεια ο κόσμος μετέβη στο μνημείο της παλιάς Θύρας 7, από την άλλη πλευρά του γηπέδου.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων, όπως και ο Γιάννης Μώραλης. Ανάμεσα στα στεφάνια, υπήρχε και φέτος ένα της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Με το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης τον λόγο πήρε η κ. Νταϊφά, η οποία εξιστόρησε τα γεγονότα της ημέρας εκείνης. Έκανε το προσκλητήριο νεκρών και όλοι μαζί φώναζαν τα ονόματα των θυμάτων λέγοντας «παρών» μετά από κάθε ένα.
Θλίψη, συγκίνηση και μνήμες από εκείνη τη μαύρη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου: οι πόρτες δεν είχαν ανοίξει, όταν λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, κάποιοι φίλαθλοι προσπάθησαν από τη Θύρα 7 να φθάσουν στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές. Όταν κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί, προκλήθηκε συνωστισμός και ασφυξία με ανθρώπους να ποδοπατώνται. Δεκαεννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους εκεί, στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Λίγο αργότερα ένας φίλαθλος εξέπνευσε στο “Τζάνειο” Νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ έξι μήνες αργότερα ένας ακόμη φίλαθλος δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε.
«Αθάνατοι» και «Αδέρφια ζείτε» φώναζαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, προς τιμήν των αδικοχαμένων παιδιών. Τον λόγο πήρε εν συνεχεία η μητέρα του νεαρότερου θύματος, του 14χρονου τότε Παναγιώτη Τουμανίδη.
Αμέσως μετά, όπως κάθε χρόνο, η ΠΑΕ Ολυμπιακός διεξήγαγε αιμοδοσία με τον κόσμο να ανταποκρίνεται θετικά.
Τα ονόματα των 21 θυμάτων της 8ης Φεβρουαρίου 1981 στο “Γ. Καραϊσκάκης”:
- Παναγιώτης Τουμανίδης (ετών 14)
- Κώστας Σκλαβούνης (ετών 16)
- Ηλίας Παναγούλης (ετών 17)
- Γεράσιμος Αμίτσης (ετών 18)
- Γιάννης Κανελλόπουλος (ετών 18)
- Σπύρος Λεωνιδάκης (ετών 18)
- Γιάννης Σπηλιόπουλος (ετών 19)
- Νίκος Φίλος (ετών 19)
- Γιάννης Διαλυνάς (ετών 20)
- Ευστράτιος Λούπος (ετών 20)
- Βασίλης Μάχας (ετών 20)
- Μιχάλης Κωστόπουλος (ετών 21)
- Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (ετών 23)
- Σπύρος Ανδριώτης (ετών 24)
- Κώστας Καρανικόλας (ετών 26)
- Μιχάλης Μάρκου (ετών 27)
- Κώστας Μπίλας (ετών 28)
- Αναστάσιος Πιτσόλης (ετών 30)
- Χρήστος Χατζηγεωργίου (ετών 34)
- Αντώνης Κουρουπάκης (ετών 34)
- Δημήτρης Αδαμόπουλος (ετών 40)