Οικονομία
Θεσμοί: στην Αθήνα για μειώσεις φόρων, πλεονάσματα και εξοπλιστικά
Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά με πρώτο θέμα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Του Νίκου Ρογκάκου
Τα ρευστά γεωπολιτικά δεδομένα, το «γερμανικολυβικό» άδειασμα της χώρας και η ανάγκη για χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής οδηγούν σε μια υποχρεωτική ανασύνταξη, όπου τα θέματα οικονομίας, εκπλήρωσης μνημονιακών στόχων, διασφάλισης συμμαχιών με όχημα και τους εξοπλισμούς, αλλά και αμυντικής θωράκισης μπαίνουν στο ίδιο τραπέζι.
Στο φόντο αυτό ξεκινά η 5η Μεταμνημονιακή αξιολόγηση όπου κυρίαρχο για την Αθήνα είναι το γρήγορο κλείσιμο ώστε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εκεί άλλωστε θα κριθούν και όλα.
Από σήμερα, πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να πιάσουν δουλειά με πρώτο θέμα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα εν όψει και ης έλευσης την ερχόμενη εβδομάδα των επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να τεθούν το σύνολο των θεμάτων, όπως η νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, το σχέδιο «Ηρακλής», το νέο πτωχευτικό δίκαιο, για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας στις 30 Απριλίου, η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ο έλεγχος της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με μια σειρά από κινήσεις που προωθεί (ηλεκτρονικά βιβλία, νέες αντικειμενικές, στήριξη επενδύσεων) θα προσπαθήσει να πείσει τους τεχνοκράτες ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους μπορούν να γίνουν καθώς υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.
Βέβαια στην προσπάθεια αυτή πλέον η κυβέρνηση έχει άλλη μια παράμετρο να εξετάσει. Μπορεί οι ελαφρύνσεις να δίνουν «πολιτικό αέρα» ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να βρεθεί χώρος και για μια άμεση κάλυψη άμεσων αναγκών για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων σε μια εποχή όπου η αποτρεπτική ισχύς της χώρας θα πρέπει να γίνει έτι περαιτέρω πιο «ηχηρή» στη γειτονιά. Και αυτό μπορεί να μην είναι δουλειά των «τεχνοκρατών – υπαλλήλων» που έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα αφορά την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και δη Γερμανία, Γαλλία αλλά και τις ΗΠΑ. Με αυτές τις δυνάμεις θα ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφή η Ελληνική πλευρά ώστε με το σχετικό «αλισβερίσι» να δει πώς διασφαλίσει στήριξη στη δύσκολη εξίσωση εξοπλισμών, πλεονασμάτων και γεωπολιτικών ισορροπιών.
Σημειώνεται ότι πέρα από τα τρέχοντα εξοπλιστικά που τραβούν σε μάκρος (ανακατασκευή των P-3B, εκσυγχρονισμός των F-16, ύψους περίπου 2 δισεκ) επιτακτική είναι η ανάγκη για εμπλουτισμό των διαθέσιμων κονδυλίων για άμεσες αγορές εξοπλισμών και συντηρήσεις. Μάλιστα όπως αναφέρεται από το 2018 μέχρι φέτος, περίπου 30 εκ είναι διαθέσιμα για τρέχουσες και άμεσες ανάγκες, ποσό που θα πρέπει να εμπλουτιστεί. Εξ΄ ου και οι σκέψεις για ειδικό ταμείο όπου θα μπορούν να μπουν πόροι από εθελοντικές εισφορές. Είναι προφανές ότι η χώρα πληρώνει τώρα την απουσία μέριμνας όλα αυτά τα χρόνια για εξαίρεση από τις σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις των προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων, από τη στελέχωση με την είσοδο στις παραγωγικές σχολές χαμηλού αριθμού εισακτέων μέχρι την οργάνωση μεσοπρόθεσμών προγραμμάτων εξοπλισμών.
Σύμμαχος πάντως της όλης προσπάθειας για εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου είτε με ανακατανομές, είτε με χαλάρωση των πλεονασμάτων, είτε με πολιτικές επαφές με τους ισχυρούς της ΕΕ, είναι οι παραγγελίες των εξοπλισμών πχ Γερμανία και Γαλλία. Ειδικά η δεύτερη φαίνεται να «ακούει» περισσότερο τις ελληνικές αγωνίες ένεκα των παραγγελιών φρεγατών που αναμένονται.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!