Οικονομία
Κοινωνικό μέρισμα: η εφαρμογή και οι δικαιούχοι
Γύρω στις 15:30 της Τρίτης άνοιξε κανονικά η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Ποιές κατηγορίες πολιτών θα πάρουν το βοήθημα.
Αρχίζει από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας,της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία τέθηκε σε λειτουργία γύρω στις 15:30 και αφού νωρίτερα το πρωί είχε "πέσει", μόλις λίγη ώρα μετά την έναρξη λειτουργίας της.
Στόχος της ΗΔΙΚΑ είναι η αίτηση να γίνεται με ελάχιστα και εξαιρετικά απλά βήματα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι που πρέπει να κάνουν αίτηση για το βοήθημα των 700 ευρώ.
Η αίτηση που θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr, θα ολοκληρώνεται γρήγορα και με 2-3 βήματα, δεδομένου και ότι αυτό το βοήθημα θα δοθεί σε άτομα τα οποία ήδη λαμβάνουν κάποια στήριξη στο πλαίσιο των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, επομένως τα στοιχεία τους είναι γνωστά.
.Ως γνωστό οι δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος των 700 ευρώ θα είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:
- Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
- Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
- Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
- Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).
Όπου υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται κάποιοι εν δυνάμει δικαιούχοι να χάσουν το μέρισμα λόγω τεκμηρίων. Συγκεκριμένα στην απόφαση για το μέρισμα διευκρινίζεται ότι ως φορολογητέο εισόδημα θα υπολογίζεται το τεκμαρτό αν είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό
Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος είναι οι εξής:
- Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη. Το γεγονός αυτό θα επαληθεύεται με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν κατά την τελευταία επταετία.
- Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
- Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.