Οικονομία
Κόκκινα δάνεια: στη Βουλή το σχέδιο “Ηρακλής”
Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τι προβλέπει το σχέδιο "Ηρακλής".
Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.
Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.
Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η Κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και την Πέμπτη στην ολομέλεια.
«Αν σχέδιο Ηρακλής σημαίνει δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί και εξώσεις θα έχουμε μείζον ζήτημα. Αν σημάνει την καταλήστευση του αποθέματος, το οποίο διαμόρφωσε η δική μας κυβέρνηση μετά κόπων και βασάνων, θα έχουμε σύγκρουση», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε, «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για να επανέλθει ο τραπεζικός τομέας σε μια στοιχειώδη δυνατότητα εξυπηρέτησης της οικονομίας», θέτοντας όμως συγκεκριμένα κριτήρια, όπως «η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο του σχεδίου, η διαφάνεια στο τρόπο λειτουργίας των εξυπηρετητών των δανείων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτου σκότους και χωρίς να ενημερώνεται η εθνική αντιπροσωπεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το ποια είναι η απόδοσή τους, καθώς και η χρήση ή μη του “μαξιλαριού”».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!